onsdag 25 april 2012

Två dagar av bak

Just nu är jag väldigt lycklig, har stökat i köket hela dagen (gårdagen lika så) och när det nu bara var disken kvar (vi har ingen diskmaskin!) kom min fästman och erbjöd sig att ta all disk. Vilken lycka, tack älskling!

Jag hade verkligen trott att jag skulle hinna med att lägga upp flera av recepten som jag har bakat under de senaste dagarna, men tiden har runnit iväg. Jag har nämligen varit ledig från jobbet i två dagar och bara bakat. Det är som tidigare nämnt dop för min systerson till helgen och det är massor som ska bakas.

Jag började dagen med att inhandla marsipan till tårtorna, något som visade sig vara mycket klurigare är vad jag hade trott. (Bra att veta till nästa gång) Tårtotna kommer att kläs med en ljusblå marsipan.. Vid lunch påbörjade jag baket och nu när klockan har passerat 22:00 kan jag faktist inte förklara vart alla timmar tagit vägen? Tiden går fort när man har roligt!

Min sovklocka har redan ring, dagen inlägg består därmed endast av en enkel bild. 

Receptet på dessa lyxiga chokladcupcakes kommer upp här på bloggen inom kort.

God natt

Riktigt saftiga chokladcupcakes.

måndag 23 april 2012

Planerar Dop

Min systerson ska döpas i helgen och jag har påbörjat testbaket. Temat är ljusblå och det blir cupcakes, cake pops och tårta. Här kommer några smakprover!

Gjort min första marängfrosting, det kladdar något, men det är värt de!

Det blir två sorters cupcakes, normalstora och mini

Testade att färga kokos

Sockerpasta som jag färgat blå

Marängfrosting med blå kokos

Har blandat vit och ljusblå frosting för att få cupcaken frostad i två färger


Det blir en vecka fylld av bak.

På återseende!

lördag 21 april 2012

Kardemummakaka

Min farmor bakar den mest fantastiska sockerkaka. Den blir sådär äggigt gul inuti, gyllene men inte hård i kanterna och med en fluffighet som samtidigt inger en seghet när man tar en tugga. Att bara ta en bit av den sockerkakan går bara inte, det är helt omöjligt. Jag har inte min farmors recept och jag tror inte heller att jag skulle vilja ha det i skrift, utan jag vill vara med när hon bakar den så att jag ser hur hon gör. Det är faktiskt så när det gäller bakning, ett och samma recept ger olika utfall beroende på HUR man gör det. Hur menar du då kanske ni tänker? Jo, jag tänker såhär. 1. vispa ägg och socker, smält smör och rör samman. 2. vispa socker och rumsvarmt smör fluffigt, tillsätt ägg, ett i taget och vispa ordentligt mellan varje. 
Som ni ser är det samma ingredienser, men man jobbar med dem på olika sätt. Vilket betyder att gräddningen i ugnen kommer att ge olika resultat.

Då jag som sagt inte har min farmors recept valde jag i veckan att baka denna sockerkaka istället. Smeten blir riktigt seg och man får pytsa över den i sockerkaksformen då den inte blir rinnig som en vanlig sockerkakssmet (borde även gå och göra cupcakes på denna, måste testa).

Man blandar inte ner kardemumma i smeten utan det strör man på tillsammans med socker innan man skjutsar in den i ugnen. Detta gör att kakan får en frasig yta, eller botten beroende på om du väljer att vända på den eller inte :)

Sockerkaka med kardemumma
En sockerkaka:
175 g smör, rumsvarmt
2,5 dl strösocker
2 ägg
2,5 dl turkisk yoghurt (eller gräddfil)
1 tsk bikarbonat
4,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt

Fyllning:
3/4 dl strösocker
2 tsk mald kardemumma

Smör och ströbröd till ugnsformen

Äggsmeten
Ugn 175 grader.

Smöra och bröa en ugnsform á 20-24 cm.
Vispa smör och socker fluffigt, tillsätt ett ägg i taget och vispa ordentligt mellan varje.
Blanda yoghurt och bikarbonat i en annan bunke. (det kommer att börja svälla och bubbla) 
Sikta mjöl, vaniljsocker, bakpulver, salt och vänd ner tillsammans med yoghurten i äggsmeten.
Mortla samman socker och kardemumma.
Varva smet och fyllning i ugnsformen och avsluta med att strö ett lager av fyllningen över hela kakan.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme.
Yoghurt och bikarbonat

Låt svala i formen innan du vänder upp kakan.











Kakan innan den åker in i ugnen

Även om min ugnsform hade ett fint mönster på ovansidan valde jag att inte vända på min kaka då jag tycker den blev så fin med botten upp.

Låt det smaka!

fredag 20 april 2012

Focaccia

Jag har aldrig knådat deg så frenetiskt som när jag bakade detta bröd, jag trodde aldrig att den soppa som jag fick ut av receptet skulle bli mer än just en pöl med deg på köksbordet. Men med lite tålamod och knådningsteknik fick jag till slut till det. Bonusen är grym träning för armarna!

Jag är något av en brödfantast, hårt bröd som mjukt. Olika bröd ska ätas på olika vis anser jag däremot. Oftast är det riktigt smör som gäller, men detta bröd avnjuter jag helst genom att doppa det i olja, vinäger, salt och peppar. Yammy!

Jag har ett annat recept på foccaccia som jag tjatat till min av en barndomsvän, jag ska försöka lägga upp även det receptet. Svårt att säga vilket av dem jag tycker är bäst, men det andra receptet är något lättare än detta som kräver en hel del knådningsteknik.

På bilden har jag delat brödet på mitten, degen fyller upp en hel långpanna.

Ett bröd i långpanna:
50 g jäst
6 dl ljummet vatten
2 tsk salt
2 msk salt
2 msk olivolja
4 dl durumvete
9 dl vetemjöl

Garnering:
Olivolja
Rosmarin


Smula jästen i en bunke och häll över vattnet, rör tills jästen löst upp helt.
Tillsätt salt, olivolja och durumvete.
Tillsätt det mesta av vetemjölet, spara 0,5 dl till utbakningen.
Arbeta degen i 10 minuter, den ska blir lite kladdig i konsistensen.
Forma ett stort bröd och lägg på ett bakplåtspapper, jäs i cirka 60 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader.
När degen har jäst färdigt tvätta händerna och stick ner alla 10 fingrar över hela brödet (det blir nu små hål i hela brödet). 
Fyll håligheterna med önskad fyllning. Den klassiska är rosmarin och svarta oliver.
Ringla rikligt med olivolja över brödet och jäs ytterligare 10 minuter.

Ställ in mitt i ugnen cirka 20 minuter.
Låt svalna på bakgaller under duk.

tisdag 17 april 2012

Chochlate Chip Cookies

Oj, det finns så många recept på chochlate chip cookies. Jag har testat många under årens lopp, men när jag hittade detta recept slutade jag att leta. Jag tycker detta recept är ultimat (dock betyder inte det att alla tycker som jag), testa så får ni avgöra själva ;)

Receptet har jag hittat på Heavenlycupcake och hon i sin tur hade hittat det på Martha Stewarts hemsida. Receptet är med amerikanska mått från början, vill ni läsa det så finns länken här.

En sista sak bara, jag vill inte vara tjatig...men: Testbaka en kaka innan ni fyller en hel plåt och skjutsar in i ugnen. Man vet aldrig hur en kaka väljer att flyta ut i ugnen! Bättre med en eller två misslyckade kakor än en hel plåt!


Jag har inte gjort några ändringar i ingredienserna, hoppas ni blir lika nöjd som jag blev första gången jag bakade dem :)

Ingredienser:
225 g smör, rumsvarmt
2 dl strösocker
2 2/3 dl farinsocker (eller ljust muscovado)
2 ägg
7 dl vetemjöl
1/2 msk salt
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 msk vaniljsocker
450 g choklad

Sätt ugnen på 175 grader
Lägg smör och socker i en bunke och visa med maskin/elvisp till en jämn smet.
Tillsätt ett ägg i taget och vispa ordentligt mellan varje.
Tillsätt nu allt utom chokladen och rör samman till en deg.
Hacka chokladen grovt och arbeta in i degen.
Klicka ut jämnt stora kakor på en papprad plåt.
Grädda i 15-20 minuter i ugnen.
Låt kakorna svalna på plåten någon innan du förflyttar dem till ett galler där de får svalna helt.

söndag 15 april 2012

Surdegslimpa i Lergryta

Vid frukostbordet i lördags morse stod en av skåpsluckorna på glänt och jag såg min lergryta som jag fick av min mor på min 26 års dag. Jag hade länge velat ha en lergryta, men min tanke var då aldrig att jag skulle baka i den. Men när jag satt där och drack mitt kaffe och filosoferade så slog det mig att visst måste man kunna baka bröd i lergrytan.

Jag satte mig genast vid datorn och började googla och hittade massor av spännande recept. Då jag hade ganska mycket surdeg bestämde jag min för att välja ett recept med inslag av surdeg. Grundreceptet hade ingen anis utan endast spiskummin, gillar man inte anis kan man välja att byta ut den mot något annat.

Eftersom jag använde surdeg tog brödet extra lång tid att baka, men utan surdeg tar det inte längre tid än andra recept med jäst i grunden.

Utan tvekan den största limpan jag bakat.
Ett bröd:
1 st lergryta 2,5 liter
1-2 dl uppfriskad surdeg
7 dl kallt vatten
12,5 g färsk jäst
1 msk sirap/honung
1 msk salt
1 msk spiskummin
1 msk anis
300 g rågmjöl
800-900 g vetemjöl
En näve havregryn/vetekli

Ställ lergrytan i blöt.

Blanda surdeg, jäst, salt, stött kummin och anis med vatten.
Tillsätt rågmjölet och sedan lite vetemjöl i taget tills att du får en smidig deg.
Arbeta degen väl och låt sedan jäsa i 1 timme under bakduk.
Pensla lergrytan med olja. (OBS! glöm ej locket, det misstaget gjorde jag)
Forma en limpa av degen och lägg den i lergrytan.
Ställ lergrytan i diskhon med vatten om och täck med plastfolie.
Låt jäsa 1 timme.

Ta bort plasten och snitta brödet med en vass kniv i önskat mönster.
Strö över en näve havregryn och lägg sedan på lockat på grytan.
Ställ den i kall ugn och grädda i 200 grader tills brödets innertemperatur har nått 92-94 grader, ca 2 timmar.

Mät upp mjölet och använd inte mer mjöl än vad du anser krävs. Det är lättare att
känna när degen har fått tillräckligt med mjöl om du knådar i de sista mjölet för hand.

Här jäser brödet timme nummer två i lergrytan som är ligger i diskhon fylld med vatten.

Jag valde att strö över vetekli då jag inte hade havregryn hemma.

Då man inte kan se hur brödet ser ut under tiden det står i ugnen är det riktigt spännande när man väl får lyfta på locket :)

Bröder från ovansidan.

Här har vi frukosten idag söndag, mycket gott!

lördag 14 april 2012

Fika på jobbet!

Det har varit en riktigt ruggig vecka vädermässigt, att mötas av regn när man lämnar lägenheten för att bege sig till jobbet är ingen vidare start på dagen. Idag när jag vaknade var marken igen täckt av snö och landskapet där ute blir vitare för varje timma som går just nu. Vilket aprilväder!

Det som är bra med ruskväder är att det är okej att vara hemma och inne. Man kan kura ner sig i soffan och läsa en bok eller se en bra film. Har man energin så kan man alltid passa på att röja undan där hemma, något man inte har mycket tid för under veckorna som bara flyger fram. Eller.. så kan man baka, vilket jag tänker göra!

I torsdags bjöd jag på fika på jobbet och här kommer lite bilder som jag hoppas ska inspirera Er som också tänker baka något gott idag.

Enjoy!

Cake Pops med Marianne och polkagris.
Dessa cake pops har en bas av kladdkaka och är sedan doppade i mörk choklad. Jag köpte polkagrisar och marianne som jag mixade sönder i matberedaren och strödde sedan över innan chokladen helt hunnit stelna.  Då jag hade lite ont om tid fick dessa klubbor inga fina rosetter knutna om sig, men mina kollegor klagade inte för de om jag säger så :)


Citronmakroner med nutellafrosting och saltkola.
Jag kämpar fortfarande med detta bakverk, skam den som ger sig! 
Makronerna är smaksatt med citronskal och en gnutta pastafärg för att de ska bli ljusgula. Jag har sedan lagt en tunt lager av en salt karamell/kola och slutligen spritsat ut en klick med nutellafrosting innan jag lagt ihop dem. 

Kombinationen av den söta nutella/hasselnöts krämen och den salta kolan blev riktigt bra, det var inte sista gången. Behöver öva lite på att få min kola något segare först bara, den blev aningen rinnig denna gång. 


Citroncupcakes med chokladfrosting.
Citronmuffins har säkerligen många av Er där hemma bakat flertalet gånger, så också jag även om inte receptet ligger uppe på min blogg ännu. Frostingen till dessa cupcakes höftade jag fram av philadelphiaost, smält choklad, vaniljsocker och några matskedar florsocker. Jag får försöka skriva ner mängden av ingredienserna nästa gång så att jag kan lägga upp detta recept, den blev nämligen riktigt bra både smakmässigt och att jobba med.

tisdag 10 april 2012

ChokladMousse (LCHF)

SM slutspelet i hockey är i full gång och denna vecka blir det många kvällar i TV-soffan. Förra veckan testade jag att göra min egen chokladmousse. Jag vet inte varför jag aldrig testat att göra egen innan? Det är jätte lätt!

Så alla ni som vill ha en enkel och god dessert efter maten, testa detta recept. Ni kommer att bli glatt överraskade av smaken, konsistensen och framför allt över att det är så enkelt. För er som kör LCHF kan jag gladeligen berätta att detta är ett LCHF vänligt recept.

Nu blir det hockey för hela slanten resten av kvällen, Go Brynäs!



Ingredienser:
Antal portioner: 4
100 g mörk choklad 70%
2 äggulor
2,5 dl grädde

Garnering:
Mörk choklad 70%

Smält chokladen i ett vattenbad (går även i mikro), låt sedan svalna.
Rör ner äggulorna i chokladen.
Viska sedan grädden, inte för hårt.
Vänd ner grädden i chokladblandningen.

Spritsa/pytsa upp moussen i portionsskålar och riv över lite choklad.
Låt stå i kylen minst 1 timme.

Jag valde en mörk choklad smaksatt med apelsin att hyvla över moussen, riktigt gott!


måndag 9 april 2012

Guinness Chocolate Cake

Påsken är snart över och det har varit en lugn och skön påsk för min del. Det blev ingen resa hem till Hälsingland utan jag blev kvar i Stockholm. Om tre veckor däremot reser jag upp, då är dop för min systerson vilket jag har fått den stora äran att baka till.

Igår var vi bjudna på påskmiddag till mina svärföräldrar och jag hade bett att få göra efterrätten. Inte ofta man får möjlighet att baka tårta.

Jag hittade receptet på denna tårta för några veckor sedan på www.callmecupcake.se och föll pladask. En riktigt maffig chokladtårta!

Min fästman kom hem med denna fina påskbukett till mig, jag älskar nämligen tulpaner.

Tårtan blir inte så stor, varför det är ganska viktigt att man ha en liten springform. I receptet ska man använda en springform på 15 cm, då jag inte hade någon så tog jag en på 19 cm. Jag tyckte att tårtan blev aningen liten och platt så jag gjorde en sats till och byggde sedan tårtan på höjden. Den är slutligen toppad med grädde och chokladägg.

Nästa gång jag gör denna tårta kommer jag nog att dubbla receptet från första början och därmed få en högre tårta. Om jag inte köpt mig en mindre springform innan dess :)


Tårtbotten:
125 ml guinness
110 g smör
1 1/4 dl strösocker
3/4 dl mörkt muscovadosocker
1 dl kakao
1 stort ägg
3/4 dl gräddfil
2 1/4 dl vetemjöl
1/4 tsk bakpulver

Topping:
150 ml grädde
Chokladägg

Sätt ugnen på 175 grader.
Smöra en springform á 15 cm.
Häll ölet i en kastrull och tillsätt smöret, låt sedan smöret smälta på låg värme. Tillsätt sedan kakao, strösocker, muscovadosocker, vaniljsocker i kastrullen och rör till en jämn smet.
Vispa ägget poröst och rör sedan ner gräddfilen med ägget, blanda väl.
Sikta mjöl och bakpulver i en annan bunke och tillsätt chokladsmeten. Vänd ihop försiktigt.
Häll smeten i springformen och grädda i mitten av ugnen 40 minuter.

Låt kakan svalna helt.
Vispa grädden ganska hårt och toppa tårtan med ett tjockt lager.
(om du som jag har valt att göra två bottnar, lägg då ett lager med grädde på toppen av den ena innan du bygger på med lager nummer två).
Dekorera slutligen tårtan med chokladäggen.

Smält smöret med i en kastrull med ölet.

Här är tårtan innan sista lagret av grädde läggs på.

Jag valde även att knyta ett sidenband runt min tårta.

Påsktårtan 2012
Tårtan gick hem hos alla på middagen även den yngre generationen. 

Tårtan blir inte så söt utan får en mer vuxen karaktär. Grädden passar därmed utmärkt som topping.



GLAD PÅSK!



lördag 7 april 2012

Cake Pops smaksatt med Espresso

En kaka på en pinne, ja det är just precis vad det är. Har du inte testat att göra det mycket populära bakverket ännu så är det kanske dags för det nu. Momenten kan tyckas många, men jag lovar att dina gäster inte kommer glömma detta "fikabröd" i första taget. Jag gjorde cake pops och tog med mig till jobbet förra sommaren och än idag pratas det om dem. Nog dags att överraska kollegorna snart igen!

Denna gång använde jag resterna av en kladdkaka och smaksatte sen espressopulver. De är sedan täckta med mörk choklad och slutligen dekorerade med lite vit choklad och en lila snöre.

Antalat kan variera beroende på storlek och mängden kladdkaka.



Du behöver:
1 st kladdkaka (se recept här)
100 g philadelphiaost (lite mer lite mindre)
1-2 msk espressopulver (efter smak)
200-400 g mörk choklad (beroende på om du vill doppa dem 1 eller 2 ggr)
50 g vit choklad

Dekoration:
Klubbpinnar (grillpinnar om du ej har annat)
presentsnöre eller sidenband


1. Mixa kladdkakan i en köksassistent och blanda sedan ner espressopulver och philadelphiaost, lite i taget till du har en bra konsistens på smeten.

2. Rulla bollarna till önskad storlek och lägg på bakplåtspapper. (Gör inte bollarna för stora och tunga, då är risken nämligen större att de går sönder och trillar av pinnen. Bra mått är en 5-krona)

3. Ställ dem i kylen cirka 30 minuter.

4. Smält lite av den mörka chokladen i ett vattenbad.

5. Ta ut bollarna ur kylen och doppa pinnen i lite choklad och tryck ner den i bollen (pinnen fäster bättre om du gör detta). Upprepa sedan detta moment med alla bollar.

6. Låt sedan bollarna vila i kylen cirka 30 minuter.

7. Smält resten av den mörka chokladen (använd samma skål som tidigare).

8. Doppa bollarna i chokladen och ställ dem på en plåt/bricka täckt med bakplåtspapper. Låt sedan stå i kylen tills chokladen har stelnat.

9. Smält den vita chokladen. Ta ut bollarna ur kylen och ringla den vita chokladen i önskat mönster över bollarna.

10. Ställ bollarna i kylen så att även den vita chokladen får stelna.

11. Dekorera slutligen bollarna med ett sidenband/presentsnöre.


Förvara dina färdiga cake pops i kylen och ta fram en stund innan servering.


Här kommer lite tips om det är första gången du gör Cake Pops:

  • Blir chokladen för tjock efter ett tag när du doppat några bollar tillsätt då lite matolja i den smälta chokladen så blir den rinnig igen, observera bara att det ska vara en smakfri olja och inte oliv eller liknande.
  • Byt ut cream cheese mot en smaksatt smörkräm eller annan typ av frosting.
  • Spara tårtrester/kakor och muffins som ej gått åt och använd för att göra cake pops.
  • Om chokladen täcker dåligt(främst vid användning av vit choklad), doppa bara bollarna en gång till.
  • Om du ej vill ha "ringen" runt bollarna som blir efter att chokladen har stelnat, skär bort den med en kniv. (något du kan se att jag gjort på bilden nedan)

Seg Kladdkaka

Kladdkaka är något som går hem hos de flesta och den fungerar året om. Man kan även välja att smaksätta den med sina favoriter; nötter, after eight, kokos, dumle, osv.

Jag gillar detta recept då man använder både smör och olja, resultatet blir en riktigt seg kaka. Ingen vill ha en torr kladdkaka och med detta recept blir kakan seg ända ut i kanterna. Räkna med tomma tallrikar när du dukar av bordet!

Bon Apetit!
Recept:
2 ägg
50 g smör
2 dl strösocker
1 dl farinsocker
0,5 dl matolja
2,5 dl vetemjöl
4 msk kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
50 g mörk choklad 70%

Ugn 175 grader.

Smöra en form (jag valde en springform 24 cm)
Smält smöret i en kastrull.
Vispa ägg och socker poröst.
Rör ner smör och olja i äggsmeten.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke innan du vänder ner dem i smeten.
Häll sedan smeten i den smörade formen och hacka chokladen grovt och strö över.
Grädda i ugnen ca 30 minuter.

Som ni ser på bilden har jag just i denna kladdkaka använt en mjölkchoklad. Jag rekommenderar däremot att man använde en 70% choklad. Mjölkchoklad smälter inte lika bra och resultatet blir därmed inte heller ultimat.
Kanterna blir riktigt sega och goda, inget man vill lämna på tallriken.

fredag 6 april 2012

Bagels

Bagels är något som jag velat testa länge nu, men jag har dragit mig lite i och med att man ska koka brödet och det är något helt nytt för mig. Nu i efterhand kan jag erkänna att kokningsmomentet inte var så skrämmande, ni som fortfarande drar Er, sluta upp med det och testa detta recept!

Bagels är en kompakt bröd som får en seghet som jag verkligen gillar. Brödet delas på mitten (vågrätt) och jag rostar gärna min lätt och avnjuter den med en rejäl klick philadelphiaost. Men man kan lika gärna fylla den med sallad, ost och skinka, allt efter tyck och smak.

För att vara mitt första försök så kan jag erkänna att jag blev riktigt nöjd. Det finns många smaksättningar att välja mellan om du vill smaksätta dina bagels, jag valde att göra en standard bagel då detta som sagt är mitt första försök.
 Min "all time favorite" bland alla bagels är den med russin och kanel, omgång nummer två får nog bli just det.

Det tar ett tag att baka bagels, så jag kan rekommendera det en dag när du är hemma och har lite tid över. Degen behöver nämligen jäsa i två omgångar samt att du ska koka dem innan gräddning.



Receptet har jag tagit ur Leilas bok One more slice

Grundrecept:
(12 bagels)

25 g färsk jäst
5 dl ljummet vatten
1 msk salt
2 msk flytande honung
12-13 dl vetemjöl special

Äggvita till pensling
Önskad topping (jag valde vallmofrö, flingsalt och linfrö)

Smula jästen i en bunke, tillsätt lite av vattnet och rör tills jästen har löst tig helt.
Tillsätt resten av vattnet, salt och honung. Rör samman alla ingredienser.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta degen i maskin i cirka 5 minuter. Den ska vara stum.
Jäs degen i bunke under bakduk till dubbel storlek i ca 1 timma.

Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den lätt.
Dela degen i 12 lika stora bitar.
Forma varje bit till en rund bulle och tryck ut ett ganska stort hål i mitten med hjälp av pekfingret. Snurra ringen så att den blir jämn runt ett finger (som en rockring).
Jäs ringarna under bakduk i cirka 45 minuter.

Sätt ugnen på 175 grader.
Koka upp vatten i en stor kastrull.
Koka ett par ringar i taget 1-2 minuter på varje sida.
Låt ringarna torka på en kökshandduk och lägg dem sedan på en papprad plåt.
Pensla med uppviskad äggvita. (Här valde jag även att strö över min topping så att den fäster i äggvitan)

Grädda bröden gyllene i mitten av ugnen cirka 25 minuter.














onsdag 4 april 2012

Tranbär & Chokladmuffins

Under veckorna kan det kännas svårt att få tiden att räcka till för bara det vardagliga som att; tvätta, handla, träna och allt annat som man vill hinna med. Det är säkerligen inte allas högsta dröm när de kommer hem efter en lång dag på jobbet att ställa sig och baka. För även om jag själv nästa alla dagar kan tanka mig att göra detta så har även jag dagar då jag vill att det ska gå snabbt och smidigt. 

Mitt kort i rockärmen är då muffins och cupcakes. Här är ett av de enklare recepten som passar utmärkt om du ska bjuda på fredagsfika på jobbet.

Slutresultatet

10-12 muffins:
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kakao
0,5 tsk salt
2 ägg
2 dl strösocker
175 g smör, smält
1 3/4 dl mjölk
0,5 tsk vaniljsocker
200 g tranbär, frysta eller torkade

Glasyr:
2 dl florsocker
1 msk vatten
1-2 tsk röd karamellfärg

Sätt ugnen på 175 grader.
Sikta mjöl, bakpulver, kakao och salt i en bunke.
Viska samman ägg och socker poröst och tillsätt sedan smör, mjölk och vaniljsocker.
Blanda ner försiktigt i den torra blandningen samt hälften av tranbären.
Fördela smeten i muffinsformar och toppa med resten av tranbären
Grädda i ugnen 20-25 minuter.


Innan gräddning

Ta ut muffinsen och låt svalna helt medan du viska ihop galsyren.

Sikta ner florsocker i en bunke.
Blanda i vattnet och rör till en jämn smet.
Blanda i den röda karamellfärgen, lite i taget tills du är nöjd med färgen.
Spritsa slutligen på glasyren.

Efter gräddning