måndag 24 februari 2014

Tårtbotten, citron

Det finns mängder av recept på tårtbotten, här kommer ett smaksatt med citron. Jag valde att dela smeten på 2 formar á 15 centimeter i diameter, grundreceptet ska bakas i 1 form á 15 centimeter i diameter (tänk på att du i så fall behöver en hög form (10 cm) alt. klä med bakplåtspapper för att få mer höjd). Det går också bra att baka den i en större form, kakan blir inte lika hög och tiden för gräddning kan behöva kortas ner något.


Citronbotten:
3 stora ägg
3 dl strösocker
1 dl vatten
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljsocker
rivet skal från en halv citron

Ugn 175 grader C

Smöra och mjöla två formar á 15 centimeter i diameter
Vispa ägg och socker ljust och pösigt, cirka fem minuter. Under tiden värm vattnet i en kastrull på spisen och tillsätt sedan vattnet i äggblandningen.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och sikta ner i smeten, vänd samman och riv slutligen över citronskalet.

Grädda långt ner i ugnen cirka 30 minuter. Bottnarna ska släppa kanten på formen och stickan ska komma ut torr. Låt svalna cirka fem minuter i formen och vänd därefter upp bottnarna på ett galler där de får svalna helt.


Receptet kommer från boken LOMELINOS TÅRTOR.


Givetvis går det även bra att utesluta citronskalet eller ersätta med annan smaksättning av samma textur.

Se till att bottnarna svalnat helt innan du delar dem och börjar bygga din tårta. Jag bakar som oftast bottnarna dagen innan och delar dem först när tårtan ska sättas samman. Vill du verkligen vara ute i god tid fungerar det också utmärkt att frysa in, en bra ide kan vara att dela bottnarna innan de åker in i frysen.

Inga kommentarer: