lördag 21 april 2012

Kardemummakaka

Min farmor bakar den mest fantastiska sockerkaka. Den blir sådär äggigt gul inuti, gyllene men inte hård i kanterna och med en fluffighet som samtidigt inger en seghet när man tar en tugga. Att bara ta en bit av den sockerkakan går bara inte, det är helt omöjligt. Jag har inte min farmors recept och jag tror inte heller att jag skulle vilja ha det i skrift, utan jag vill vara med när hon bakar den så att jag ser hur hon gör. Det är faktiskt så när det gäller bakning, ett och samma recept ger olika utfall beroende på HUR man gör det. Hur menar du då kanske ni tänker? Jo, jag tänker såhär. 1. vispa ägg och socker, smält smör och rör samman. 2. vispa socker och rumsvarmt smör fluffigt, tillsätt ägg, ett i taget och vispa ordentligt mellan varje. 
Som ni ser är det samma ingredienser, men man jobbar med dem på olika sätt. Vilket betyder att gräddningen i ugnen kommer att ge olika resultat.

Då jag som sagt inte har min farmors recept valde jag i veckan att baka denna sockerkaka istället. Smeten blir riktigt seg och man får pytsa över den i sockerkaksformen då den inte blir rinnig som en vanlig sockerkakssmet (borde även gå och göra cupcakes på denna, måste testa).

Man blandar inte ner kardemumma i smeten utan det strör man på tillsammans med socker innan man skjutsar in den i ugnen. Detta gör att kakan får en frasig yta, eller botten beroende på om du väljer att vända på den eller inte :)

Sockerkaka med kardemumma
En sockerkaka:
175 g smör, rumsvarmt
2,5 dl strösocker
2 ägg
2,5 dl turkisk yoghurt (eller gräddfil)
1 tsk bikarbonat
4,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt

Fyllning:
3/4 dl strösocker
2 tsk mald kardemumma

Smör och ströbröd till ugnsformen

Äggsmeten
Ugn 175 grader.

Smöra och bröa en ugnsform á 20-24 cm.
Vispa smör och socker fluffigt, tillsätt ett ägg i taget och vispa ordentligt mellan varje.
Blanda yoghurt och bikarbonat i en annan bunke. (det kommer att börja svälla och bubbla) 
Sikta mjöl, vaniljsocker, bakpulver, salt och vänd ner tillsammans med yoghurten i äggsmeten.
Mortla samman socker och kardemumma.
Varva smet och fyllning i ugnsformen och avsluta med att strö ett lager av fyllningen över hela kakan.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme.
Yoghurt och bikarbonat

Låt svala i formen innan du vänder upp kakan.











Kakan innan den åker in i ugnen

Även om min ugnsform hade ett fint mönster på ovansidan valde jag att inte vända på min kaka då jag tycker den blev så fin med botten upp.

Låt det smaka!

2 kommentarer:

Madeleine sa...

Funderat på att öppna ett konditori? :)

Elin Eriksson sa...

Om jag har..