Tips

Det finns alltid saker man vill tipsa sina likasinnade...


Temperatur för bröd

(inner temperatur)

Ljust bröd      92-96 grader C

Mörkt bröd      98 grader C



.................................................................................

Bröd


Ett recepts uppbyggnad brukar se ut enligt följande när det gäller råvarornas volym.
62% mjöl
36% vatten
1,3% salt
0,7% jäst

.................................................................................

Boktips

Det här är en riktig "bakbok", boken innehåller massor av recept (engelska mått dock). Jag fick låna den av en kollega på jobbet, sen kunde jag inte lägga den ifrån mig förrän den var slut. Finns att beställa på nätet om du är sugen på att läsa den.

Ever dreamed of starting over? Issy Randall can bake. No, more than that - Issy can create stunning, mouth-wateringly divine cakes. After a childhood spent in her beloved Grampa Joe´s bakery she has undoubtedly inherited his talent. So when she´s made redundant from her safe but dull City job, Issy decides to seize the moment and open up her own café. It should be a piece of cake, right? Wrong. As her friends point out, she has trouble remembering where she left her house keys, let alone trying to run her own business. But Issy is determined. Armed with recipes posted to her from Grampa, and with her local bank manager fighting her corner, Issy attempts to prove everyone wrong. Following your dreams is never easy and this is no exception. Can Issy do it?

Språk: Engelska
Författare: Jenny Colgan

...............................................................................


Receptböcker



Lomelinos Tårtor

Språk: Svenska
Fotografier och text: Linda Lomelino


Just Sweet


Språk: Svenska
Fotografier och text: Manuela Kjeilen
.................................................................................

Ugn



En varmluftsugn är 25% varmare än en ugn utan varmluft. Tänk

 därför på ugnens temperatur vid recept med varmluftsugn.



.................................................................................



Bikarbonat



Bikarbonat bildar färg!

Det går att byta ut bikarbonat mot bakpuler, dubbla då mängden.


.................................................................................


Tidningar


Det finns många tidningar där man kan hämta inspiration när det gäller bakning. 
Denna tidning är min favorit!

Underbara bilder och recept.

.................................................................................


The English Shop

Har ni möjlighet att besöka denna butik som finns i Stockholm, Göteborg och Malmö så gör det. Där hittar du massor av varor som ej går att hitta i svenska butiker. Man kan även beställa saker från butiken på nätet.

Kolla in den: www.englishshop.se

.................................................................................


Jäsning

Ägg har en jäsande effekt.

Smält smör jäser inte lika mycket som rumstempererat smör.



................................................................................. 



Feta degar = mindre mjöl




................................................................................. 





Gräddning




Tänk på:

Ugnen
Storleken på brödet/bullarna
Brödets degtyngd ska vara borta när brödet är färdiggräddat

................................................................................. 


Skållning


75 grader C = mild skållning
100 grader C = hård skållning

.................................................................................

Bakpulver/Bikarbonat = rör så lite som möjliget.

Jäst = knåda på!

................................................................................. 


Brödkryddor

Ibland inser man i efterhand att man borde ha vetat svaret redan innan. 
Det är självklart att brödkryddor är en blandning av de kryddor vi vanligtvis kryddar vårt bröd med.



.................................................................................

Café/Fik jag vill lyfta fram!


Café Björndammen






.................................................................................

JALA, 3-tier non-stick cooling racks


3 racks each 40 x 25cm approx
  • Allows 3 batches of baking to cool at the same time
  • Stackable trays save worktop space in the kitchen
  • Collapsible stands for easy storage
  • Dishwasher safe

Inga kommentarer: