måndag 9 april 2012

Guinness Chocolate Cake

Påsken är snart över och det har varit en lugn och skön påsk för min del. Det blev ingen resa hem till Hälsingland utan jag blev kvar i Stockholm. Om tre veckor däremot reser jag upp, då är dop för min systerson vilket jag har fått den stora äran att baka till.

Igår var vi bjudna på påskmiddag till mina svärföräldrar och jag hade bett att få göra efterrätten. Inte ofta man får möjlighet att baka tårta.

Jag hittade receptet på denna tårta för några veckor sedan på www.callmecupcake.se och föll pladask. En riktigt maffig chokladtårta!

Min fästman kom hem med denna fina påskbukett till mig, jag älskar nämligen tulpaner.

Tårtan blir inte så stor, varför det är ganska viktigt att man ha en liten springform. I receptet ska man använda en springform på 15 cm, då jag inte hade någon så tog jag en på 19 cm. Jag tyckte att tårtan blev aningen liten och platt så jag gjorde en sats till och byggde sedan tårtan på höjden. Den är slutligen toppad med grädde och chokladägg.

Nästa gång jag gör denna tårta kommer jag nog att dubbla receptet från första början och därmed få en högre tårta. Om jag inte köpt mig en mindre springform innan dess :)


Tårtbotten:
125 ml guinness
110 g smör
1 1/4 dl strösocker
3/4 dl mörkt muscovadosocker
1 dl kakao
1 stort ägg
3/4 dl gräddfil
2 1/4 dl vetemjöl
1/4 tsk bakpulver

Topping:
150 ml grädde
Chokladägg

Sätt ugnen på 175 grader.
Smöra en springform á 15 cm.
Häll ölet i en kastrull och tillsätt smöret, låt sedan smöret smälta på låg värme. Tillsätt sedan kakao, strösocker, muscovadosocker, vaniljsocker i kastrullen och rör till en jämn smet.
Vispa ägget poröst och rör sedan ner gräddfilen med ägget, blanda väl.
Sikta mjöl och bakpulver i en annan bunke och tillsätt chokladsmeten. Vänd ihop försiktigt.
Häll smeten i springformen och grädda i mitten av ugnen 40 minuter.

Låt kakan svalna helt.
Vispa grädden ganska hårt och toppa tårtan med ett tjockt lager.
(om du som jag har valt att göra två bottnar, lägg då ett lager med grädde på toppen av den ena innan du bygger på med lager nummer två).
Dekorera slutligen tårtan med chokladäggen.

Smält smöret med i en kastrull med ölet.

Här är tårtan innan sista lagret av grädde läggs på.

Jag valde även att knyta ett sidenband runt min tårta.

Påsktårtan 2012
Tårtan gick hem hos alla på middagen även den yngre generationen. 

Tårtan blir inte så söt utan får en mer vuxen karaktär. Grädden passar därmed utmärkt som topping.GLAD PÅSK!5 kommentarer:

Marie sa...

Du är så duktig o påhittig!! Jag är ju ingen bakare själv, men ibland får jag lite ryck och då är din blogg toppen för inspiration!!
Har skrivit tidigare, men tror det blev ngt fel med publiceringen, men du har inte funderat på att "go in to business" med allt detta :)??

Elin Eriksson sa...

Hej Marie och tack för dina fina ord. Alltid roligt när de som läser bloggen skriver några rader. Mitt hopp med denna blogg är juh att inspirera andra!

Visst drömmer jag om att göra detta på heltid, men det är en tuff business. Det finns så många som är så duktiga!
//Elin

Marie sa...

Jo det förstår jag, sånt är alltid scary, men jag hoppas du vågar satsa ngn gång i framtiden.. Jag vet ju att du har skinn på näsan fr vodafone-tiden hehe.. Kanske catering via internet?? Kostar inte lika mycket som fysisk butik, så du förlorar inte lika mycket OM OM det inte går. Till att börja med?? Sen att du inte kan skicka dina läckra bakverk utanför sthlm kanske men men hehe.. Iaf återigen, fin blogg!

Elin Eriksson sa...

Hahaha, ja det var tider de :) Det var några år sedan nu ;)

Jag lovar att klura vidare på detta Marie, men nu blir det hockey. Du vet Brynäs är fortfarande kvar ;)

Ta han om dig om tack igen för alla dina ord!

Marie sa...

Ja men visst var det ;)
Bra Elin, gör som tant Marie säger haha, skämt åsido.. Du e duktig iaf och jag menar mina fina ord, och det sista du skrev om hockey tänker jag inte ens kommentera hahaha
Ha det bra vännen!