tisdag 31 juli 2012

Idag är det Elin

Idag är det min namnsdag och det firade jag idag tillsammans med mina kollegor på jobbet och en liten söt namnsdagstårta. Det blev en brownietårta som jag fyllt med ganache och slutligen toppat med jordgubbar och grädde. Svårare än så behöver det inte vara! 

Jag använde mig av tårtbottnarna från testbaket. (det blev två tårtor, jag skickade med min sambo den andra så att även hans kollegor fick lite tårta på min dag).
Delade bottnarna på mitten, bredde ut ganache och vispade sedan grädden ganska hårt och toppade med skivade jordbuggar i ett litet berg på toppen. Riktigt söta blev de!


Då jag som ni vet är svag för vackra serveringsfat passade jag på att använda ett av dem att frakta tårtan i till jobbet. Kan tillägga att jag inte tog tåget till jobbet idag utan jag hade förmånen att få skjuts fram till dörren :)


Jag kommer troligtvis inte att ha så mycket tid för bloggen den närmaste tiden då jag åker upp till Hälsingland och ska förbereda och tillverka min systers bröllopstårta. Jag hoppas däremot att jag kommer att ha tid att uppdatera Er längs vägen.


Trevlig tisdag och GRATTIS till alla Elin där ute i Sveriges avlånga land!


onsdag 25 juli 2012

Testbakar

..i nya bakformar.


Vilka underbara formar!
Jag använde mig av receptet jag publicerade igår Tårtbotten Brownie. Jag valde sedan att smöra den ena formen med bara smör (mjölade inte formen) och de andra formen klädde jag med bakplåtspapper och smörade lätt.

Efter att bottnarna gräddats (40 minuter) lät jag dem vila en stund i bakformen, vände sedan formarna upp och ner över ett galler och bottnarna föll då lätt ur formen. Jag kan ärlig säga att resultatet blev detsamma, båda bottnarna lossnade lika lätt ur formen och tjockleken och konsistensen blev det heller ingen skillnad på. Nästa gång skippar jag bakplåtspappret :)


Jag har köpt formarna som är 15 cm i diameter på Strössel & annat, en riktigt bra bakform. Verkligen något jag kan rekommendera. Det är inte någon löstagbar botten på denna form, men vem behöver de när kakan ändå lossnar så fint!

PME ARTS & CRAFTS. 10 cm hög och 15 cm bred, 
tillverkad av stark aluminium, endast handdisk.

Många kakor kommer det att bakas i dessa kan jag lova.

tisdag 24 juli 2012

Tårtbotten, Brownie

Här kommer ytterligare ett recept från tårtprovningen, en bastant men ändå saftig browniebotten.

När jag testbakade denna första gången hade jag ingen bakform som var 15 cm i diameter. Nu däremot har jag köpt mig två stycken och jag vill inget annat just nu är att testbaka denna tårtbotten igen. Min syster har nämligen bestämt sig för att bröllopstårtan kommer att ha denna botten som bas. Bröllopet närmar sig med stormsteg och bitarna börjar nu falla på plats. Mycket spännande!

Receptet kommer även detta från boken LOMELINOS TÅRTOR


Browniebotten
225 g smör
200 g mörk choklad 70%
3 dl ljust muscovadosocker (löst packat i måttet)
1,5 dl strösocker
4 stora ägg
4,5 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver

Ugn 175 grader C

Smöra och mjöla två bakformar á 15 cm i diameter.
Kuba smöret och hacka chokladen grovt, smält samman i en kastrull på låg värme.
Vispa allt socker och ägg poröst.
Blanda mjöl, kakao och bakpulver i en bunke.
Häll smör- och chokladblandningen i äggblandningen och vispa till en jämn smet.
Sikta ner de torra ingredienserna och rör smeten slät.
Fördela smeten i formarna, jämna till ytan med hjälp av en slev.
Grädda i 45-50 minuter 

Låt bottnarna svalna 10 minuter i formen, vänd sedan upp dem och låt svalna helt på galler.
Dela bottnarna på mitten till fyra tunnare bottnar

Häll smör- och chokladblandningen i äggblandningen och vispa
 till en jämn smet.

Jag använde mig av en bakform á 19 cm, för även om receptet är byggd för en bakform á 15 cm
gick det utan problem att denna på mitten.

Färdiggräddad

fredag 20 juli 2012

Manglade kärlhanddukar

Ibland är det de där små sakerna i vardagen som får en att skina upp, vardagslyx helt enkelt.

För mig är manglade kärlhanddukar en av de sakerna, lyx i min vardag. Jag kan tycka att det är rogivande att stå där i tvättstugan och mangla kärlhanddukar och lakan, terapi på något sätt. För att inte tala om känslan när man byter ut den smutsiga och knöliga handduken mot en ren och manglad. Eller känslan av att krypa ner i en nybäddad säng där lakanen är manglade, vilken lycka! Jag har alltid haft fördelen att bo i lägenhet där man har tillgång till mangel men den dagen jag inte längre har det, då kommer jag nog att behöva investera i en egen. 

Nu finns det säkert många av Er där ute som tycker jag är lite löjlig och att mangla är ett slöseri med tid , men jag står på mig. För även om det är år 2012 och jag endast gör det för min egen skull så gör det min vardag lite lyxigare. 
Så jag säger som de skulle ha gjort i rix morronzoo, jag hissar mangeln!


Idag är det fredag och jag har packat min väska och ska tillsammans med en vän bege mig upp till stugan i Hälsingland över helgen. Då jag inte har semester på ytterligare några veckor passar jag på att njuta av helgerna och hoppas denna helg på lite sol men framförallt mycket vila.

På återseende nästa vecka!

onsdag 18 juli 2012

Makroner smaksatt med espresso och kolasås

Då var vi här igen, dags att baka makroner (macaron).
Detta receptet var det första som jag testade, den gången gick det däremot rakt ner i soporna, det var mitt första makronbak och även vad jag trodde skulle bli mitt sist. Nu när jag lärt mig att leva med tanken om att det antagligen inte kommer att gå så bra kunde jag testa detta recept igen.

Å hör å häpna, detta gång gick det helt utomordentligt bra. 90% blev släta och fina och bara 10% sprack eller gick sönder av någon anledning. Om det är något man kan anmärka på ska det vara den lilla toppen från spritsningen som inte ville lägga sig helt. Men var gör väl det när det blev så fina.
Jag hade även införskaffat ett nytt "bakplåtspapper", här har ni en länk. Det är den översta duken på bilden som jag använt mig av.

Receptet har jag hämtat från boken "Macaron" av Annie Rigg.


Recept:
200 g florsocker
100 g skållad, skalad och mald sötmandel
120-125 g rumstempererad äggvita (ca 3 ägg)
en nypa salt
40 g strösocker
1 burk kondenserad mjöl
1 msk espressopulver
1 knivsudd brun pastafärg

Recept på kolasåsen hittar ni här


Ugn 170 grader C

1. Mixa florsocker, mandel och espressopulver i en matberedare.

2. Vispa äggvitan och salt med en elvisp i en (glas metall) bunke tills dess att äggvitan formar styva toppar.

3. Fortsätt vispa på medelhög hastighet och tillsätt strösockret (en tesked i taget). Se till att allt socker är helt utblandat innan du tillsätter nästa tesked. När nu är klar ska du ha en tjock, vit och glansig blandning.

4. Tillsätt pastafärgen och bland väl.

5. Vänd nu ner blandningen från matberedaren i äggvitan och blanda väl.

6. Fyll en spritspåse (modellen större) och spritsa ut jämnstora rundlar, ca 5 cm i diameter på papprad plåt.

7. Slå undersidan av plåten bestämt i arbetsbänken en gång för att få bort eventuella luftbubblor.

8. Låt makronerna vila i 45 min till 1 timme så att de sätter sig och får en torr yta.

9.  Grädda makronerna i cirka 10 minuter i mitten av ugnen, en plåt i taget.

10. Låt svalna helt innan du fyller dem.


Lägg en klick kolasås på hälften av makronerna och sätt samman

Underbart god kolasås

Låt det smaka!

Egen Kolasås

Jag vet inte varför jag gruvade mig så länge innan jag testade detta första gången. Enklare kan det bara inte vara att gör egen kolasås. Se bara till att burken under hela koktiden är täckt med vatten, då kan inget gå fel.

Förvara den i en lufttät burk i kylen så håller den sig ett bra tag

Du behöver
1 burk kondenserad mjölk

Ta av pappret från burken, lägg den (oöppnad) i en gryta som du fyller med vatten. Se till att vattnet täcker hela burken, viktigt då burken kan explodera om vattnet försvinner.
Låt koka i 3 timmar under lock, fyll på mer vatten vid behov under koktiden.

Låt burken svalna innan du öppnar den.


Finns att köpa i de flesta matvarubutiker

Tårtbotten, Choklad

Här kommer ett av recepten från tårtprovningen, en fluffig men ändå saftig chokladbotten. Receptet har jag hämtat ur boken Lomelinos Tårtor.

Jag bakade bottnarna i springformar á 19 cm. 
Receptet ger fyra tårtbottnar och bästa sättet att dela dem (om ni frågar mig) är att lägga dem i frysen någon timma innan.


Chokladbotten
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
2,5 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
50 g smör
1,5 dl filmjölk
1 dl nybryggt starkt kaffe
1 stort ägg

Ugn 175 grader C

Smöra och mjöla två formar á 15 eller 19 centimeter i diameter
Sikta de torra ingredienserna i en bunke
Smält smöret och bland sedan ner filmjölk och kaffe
Rör ner smörblandningen och ägget i de torra ingredienserna och vispa till en slät smet
Fördela smeten jämnt i formarna och grädda i mitten av ugnen cirka 30 minuter.

Låt bottnarna svalna 10 minuter i formen, vänd sedan upp dem båda och låt dem svalna helt på galler
Dela bottnarna på mitten till fyra tunnare bottnar.

Smöra formen

Sikta de torra ingredienserna

En våg kan vara bra då smeten ska delas upp i två formar
Jag fick en lite kulle i mitten på båda bottnarna. Lätt att skära bort om man vill det.

måndag 16 juli 2012

MintFrosting

I helgen var det möhippa och den blivande bruden älskar mint och choklad. Givetvis blev det då chokladcupcakes med mintfrostring. Resan upp till Bollnäs med tåg tog sin lilla tid och då jag hade frostat cupcakesen hemma var jag aningen orolig att de inte skulle hålla hela vägen. Det kan jag nu i efterhand meddela att de gjorde.

Jag letade efter ett recept på mintfrosting och hittade massor av amerikanska recept, men då jag inte hade tid att testa mig fram med måtten (jag är än så länge ingen hejare på mått översättningen) fick det bli ett recept på svenska. Jag hittade några recept, men de hade alla samma innehåll och ungefär samma mängd av ingredienser.

Min första omgång av frostingen gjorde jag men en dags marginal och tur var nog det. Enligt receptet ska det vara 1 tsk mintessens. Men jag vill slå i varningsklockan här! Den smaksättning jag hade hemma (se bild nedan) gav extremt mycket smak. Omgång nummer 1 av frostingen fick jag kasta då det smakade tandkräm. Så ett tips, testa Er fram, ta en droppe essens/olja i taget och smaka av. Ingen höjdare med tandkräm på muffinsen vill jag lova!:)


Ingredienser:
200 g smör, rumstempererat
300-350 g florsocker
1-2 msk mjölk
Några droppar pepparmint essens/olja (smaka av efter 2 droppar)
Grön färgpasta

Vispa smöret mjukt
Tillsätt sedan florsocker och mjölk och vispa till önskad konsistens (blir den för lös har du i mer florsocker, blir den för hård tillsätt mer mjölk).
Smaksätt sedan med mintessens och slutligen färgen.

Låt stå en stund i kylen så att den får stela lite innan du frostar dina cupcakes.

Jag dekorerade även mina cupcakes med after eight. Dela en chokladbit på fyra och stick ner i frostingen.

Recept på chokladmuffins hittar ni här:
Kladdkaksmuffins
Chokladmuffins
Super Moist Chocolate Cupcakes
After Eight Cupcakes
Söta Chokladcupcakes
LorAnn Oils peppermint använde jag som smaksättning,
inhandlat på  strosselannat.se

Min ultimata kasse för nybakta godsaker, ett mycket bra inköp på flygplatsen
efter en weekend i Barcelona. När denna kasse följer med till jobbet skiner
alltid mina kollegor upp, eftermiddagsfika!:)

Då de blev rätt så höga fick det bli djupa burkar att frakta dem i,
tur man har burkar i alla modeller!


torsdag 12 juli 2012

Kruskafrallor

Här kommer ett recept inför helgens långa frukostar, en lite nyttigare fralla med kort jästid. Vad mer kan man begära?!

Jag bakade dessa förra helgen och det passade utmärkt nu i veckan då vi hade nattgäster som fick kruskafrallor till frukost och även till nattmacka.

Receptet har jag hittat på sotasaker.com.


Recept:
25 g jäst
3 dl ljummet vatten
0,5 tsk salt
2 msk mörk sirap (originalreceptet säger vit baksirap)
1 dl kruskakli
3 dl rågsikt
3 dl vetemjöl

Garnering:
pumparfön
uppvispat ägg

Ugn 225 grader C

Smula jästen i en bunke, tillsätt lite av vattnet och rör tills jästen har löst upp sig helt.
Tillsätt sedan resten av vattnet, salt, sirap, kruskakli, rågsikt och vetemjöl.
Arbeta degen för han eller i bakmaskin och låt väsa under bakduk 30 minuter.

Forma små bröd och lägg dem på papprad plåt.
Låt jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk.

Pensla frallorna med uppvispat ägg och dekorera med pumparfön.
Grädda 10 minuter och låt svalna på brödgaller.

Passa på att frysa in det som blir över efter frukosten.


söndag 8 juli 2012

Nutella Cookies (omgång 2)

Här kommer ett recept som jag redan har publicerat. Anledningen till det är att det är många som testat receptet som menar på att kakorna flyter ut och blir jätte tunna. Då mina inte flöt ut alls sist jag bakade dem så var jag nu tvungen att testa igen. Denna gång är det även mer bilder "en bild säger mer än tusen ord".

Jag kan även meddela att jag INTE har varmluftsugn, så har ni det testa då att inte använda varmluften.


Du behöver:
2,5 dl nutella
1,5 dl strösocker
2,4 dl vetemjöl
1 ägg


Ugn 175 g C

Mät upp alla ingredienser i en bunke och bland väl. (smeten kommer att bli ganska smulig)


Ta en bit av smeten och forma till en boll, tryck sedan ihop den mellan handflatorna. Lägg kakan på en papprad plåt och använd sedan botten av ett glas för att platta till den ordentligt och samtidigt forma den rund.
Bra att tänka på här: 
Plasta in glasten med plastfolie för att undvika att kakan ska fastna i botten.
Kakan kommer att sitta kvar i botten på glaset när du lyfter på det, använd då fingertopparna och lossa kanterna runt. Kakan släpper då lätt och du kan lägga tillbaka den på plåten igen.

Grädda kakorna 8 - 10 minuter beroende på hur knapriga kakor du vill ha.
(det kommer att svälla ute i kanterna först, när du ser att mitten på kakan fått lite höjd brukar de vara klara)

Låt svalna på plåten innan du flyttar dem till galler där de får svalna helt.

Bilder kommer här:

Kaksmeten

Som ni ser fastnar kakan i botten på glaset, detta glas är 8 cm i diameter. 


Det blir ringar i kakorna efter glaset, men det försvinner sedan i ugnen. Jag kan också lägga kakorna rätt så tätt ihop då kakorna inte flyter ut mer än någon millimeter (när jag bakar dem)

Slutresultatet, krispiga kanter och en mjukare mitt på kakan

Lycka till nu!

/Elin


fredag 6 juli 2012

Tårtprovning

Förra helgen hade vi tårtprovning inför min systers bröllop. Det var en dag fylld med en del motgångar men också mycket skoj. Marsipanen som jag hade fryst in hade blivit torr och bara sprack när jag skulle kavla ut den, tiden rann iväg och när man väl börjat stressa går allt snett. Toppen på isberget var att jag i och med min förkylning hade tappa smaksinnet, inte det lättaste när man ska göra olika tårtfyllningar och sedan se vilken som blir bäst.

Jag hade införskaffat mig en stansring med en diameter på 7,5 centimeter. Jag hade nog tänkt mig en lite större innan, men nu i efterhand var det nog tur att jag inte tittade någon större, storleken blev perfekt.

Detta är den ena av min systers två favoriter
Min syster hade bestämt innan att hon ville ha bottnar i choklad, jag bakade därför två varianter på chokladbotten. En sockerkaksbotten med choklad och en browniebotten (recepten kommer inom kort).

Fyllningarna bestod av mascarpone & körsbärsfrosting, hallonmousse, ganache och nutella.
Jag testade även att göra en variant med dumlemousse, men det blev alldeles för sött. Roligt att testa :)


Jag frös in bottnarna som jag hade bakat dagen innan, därefter delade jag dem när det fortfarande var aningen frusna.
Därefter stansade jag ut tre bottnar till varje tårta och byggde upp minitårtorna i stansringen.

1. Browniebotten, mascarpone & körsbärsfrostinig och ganache.
2. Browniebotten, hallonmusse och nutella 
3. Chokladbottenmascarpone & körsbärsfrostinig och nutella
4. Chokladbotten, hallonmousse och ganache.
5. Browniebotten och dumlemousse


Jag täckte tårtorna med en smörkräm smaksatt med lite vanilj innan jag klädde dem med marsipan.

Som jag nämnde tidigare hade jag fryst in marsipanen, det blev nämligen marsipan över efter att jag bakade doptårtor. Marsipanen fick tina i kylen under natten innan och jag tog sedan fram den några timmar innan jag skulle arbeta med den. Jag knådade igenom den ordentligt för att mjuka upp den och få den mer lättarbetad. Det visade sig ganska snabbt att det bara skulle bli pannkaka av det hela. Marsipanen sprack på alla håll och kanter och mitt tålamod (som är väldigt stort) började tryta. Efter att jag med ren vilja och envishet klätt tre tårtor med den vita marsipanen gav jag upp och gick till affären och inhandlade ett färdigutkavlat marsipanlock. (Har ni testat detta marsipanlock någon gång?, det hade inte jag och det var inte det lättaste att rulla ut utan att det skulle spricka. tro mig!). 

Jag tog slutligen den överblivna marsipanen och dekorerade skavanterna på de små tårtorna. Mycket lämpligt att täcka upp sina misstag med vackra dekorationer :)


Det är inte med mycket till stolthet jag presenterar dessa små tårtor, inte när jag vet att jag kan så mycket bättre.

Tråkigt nog kunde jag inte vara med och bidra under provsmakningen då mina smaklökar som nämnt tidigare var som bortblåsta.
Typisk, inte alla söndagar som man får ha tårtprovning.


Min systers favoriter blev nummer 1 och 4:
1. Browniebotten, mascarpone & körsbärsfrostinig och ganache.
4. Chokladbotten, hallonmousse och ganache.

Hon tyckte att browniebotten passade bättre ihop med mascarpone & körsbärsfrostinig och att hallonmoussen passade bäst ihop med chokladbotten. Ganachen har hon bestämt sig för, nu återstår bara resten. Inga lätta beslut att fatta då man troligtvis bara väljer bröllopstårta en gång i livet.

Chokladbotten, hallonmousse och nutella.

torsdag 5 juli 2012

Kex på bara frön

Jag har länge velat göra egna kex, men jag har liksom aldrig kommit mig för. I lördags däremot när jag var och handlade slog det mig och letade länge efter fröhyllan som de hade gömt på ett bra ställe. Visst är det ofta så, alltid när man letar något så hittar man det på det sista stället man letar (och säkert har passerat flertalet gången innan). För mig är det ofta så i alla fall. Om man bortser från saker i mitt hem, där har jag stenkoll!

Åter till kexen. Receptet är mycket enkelt men kräver lite förberedelse. Jag ska även vara ärlig nog och säga att kexen inte är någon smaksensation, då det endast innehåller frön ;) Med andra ord, var inte rädd för att salta. Det bara måste gå att få i lite mer smak i dessa kex, jag får klura lite på det.

Jag älskar att fylla mina burkar med smått och gott :)
En långpanna:
2 dl linfrön
1,5 dl sesamfrön
1 dl pumpakärnor
1 dl solroskärnor, rostade
Vatten
Salt efter behag

Dag 1:
Lägg alla frön i en skål (inte saltet) och fyll skålen med vatten så att de täcker alla frön.
Låt stå i kylen över natten, minimum 6 timmar.

Dag 2:
Klä en plåt med bakplåtspapper (jag smorde min plåt med lite olja innan jag la dit bakplåtspappret, detta för att pappret skulle fästa i plåten). Bred ut fröblandningen i ett jämnt laget över plåten (pensla gärna lite olja eller smör på bakplåtspappret innan du brer ut semeten, kan finnas risk att det fastnar annars). Toppa med salt.
Grädda i ugnen 1 timma på 125 grader C.

Efter en timme tar du ut plåten och skär önskade mått på dina kex, sänk samtidigt temperaturen till 100 grader C och ställ in plåten i ytterligare 1 timma. OBS! Öppna ugnsluckan var 15e minut för att släppa ut fukt.

Stäng av ugnen, öppna ugnsluckan en glipa och låt plåten stå kvar tills ugnen har svalnat.
Bryt isär kexen och förvara dem sedan i en lufttät burk.

Efter en natt i kylen

Jag fick lägga bakplåtspapper omlott för att det skulle täcka hela plåten

Dags för plåten att åka in i ugnen

Färdiggräddade och redo att brytas isär

Jag kan rekommendera en bredbar ost som creme bonjur eller philadelphia på
dessa kex, gärna en smaksatt ost.

tisdag 3 juli 2012

Kladdkaka, Mascarponefrosting & Körsbär

Idag är det tisdag och planen var att det skulle bli skansen även idag. Tyvärr blev det inte så då jag tappat rösten och har en rethosta som inte tycks vilja ge sig. Typiskt då vädret är kanon idag!

I tron om att jag skulle besöka skansen idag hade jag bakat lite godsaker som jag hade tänkt att bjuda på, men nu får jag istället hoppas på oväntat besök :)!

Receptet på muffins har jag tagit ur Lailas bok a piece of cake


Recept:
( 15 st muffins)
2 ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
0,5 dl matolja
1 dl ljus sirap
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
100 gr mörk choklad 70%

Garnering:
Mascarponefrosting med körsbär, recept finns här
Körsbär (färska)


Ugn 175 grader C

Vispa ägg, vanilj och strösocker vitt och pösigt.
Hacka chokladen grovt.
Smält smöret och tillsätt sirap och matolja och den hackade chokladen. Låt chokladen smälta helt.
Tillsätt smöret med äggsmeten.
Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver, salt och sikta sedan ner i smeten.
Fyll formarna 2/3  med smet och grädda cirka 12 minuter. Låt svalna! (de sjunker då ihop i mitten)

Spritsa dina muffins och garnera med ett färskt körsbär.

Mina formar var ganska stora, nästa gång vågar jag nog fylla dem lite mer.
Alltid när jag ska fylla min spritspåse använder jag ett glas som stöd. Fungerar utmärkt!

Dags att frosta!

Som sagt, toppenkombo med choklad och denna frosting!