fredag 6 juli 2012

Tårtprovning

Förra helgen hade vi tårtprovning inför min systers bröllop. Det var en dag fylld med en del motgångar men också mycket skoj. Marsipanen som jag hade fryst in hade blivit torr och bara sprack när jag skulle kavla ut den, tiden rann iväg och när man väl börjat stressa går allt snett. Toppen på isberget var att jag i och med min förkylning hade tappa smaksinnet, inte det lättaste när man ska göra olika tårtfyllningar och sedan se vilken som blir bäst.

Jag hade införskaffat mig en stansring med en diameter på 7,5 centimeter. Jag hade nog tänkt mig en lite större innan, men nu i efterhand var det nog tur att jag inte tittade någon större, storleken blev perfekt.

Detta är den ena av min systers två favoriter
Min syster hade bestämt innan att hon ville ha bottnar i choklad, jag bakade därför två varianter på chokladbotten. En sockerkaksbotten med choklad och en browniebotten (recepten kommer inom kort).

Fyllningarna bestod av mascarpone & körsbärsfrosting, hallonmousse, ganache och nutella.
Jag testade även att göra en variant med dumlemousse, men det blev alldeles för sött. Roligt att testa :)


Jag frös in bottnarna som jag hade bakat dagen innan, därefter delade jag dem när det fortfarande var aningen frusna.
Därefter stansade jag ut tre bottnar till varje tårta och byggde upp minitårtorna i stansringen.

1. Browniebotten, mascarpone & körsbärsfrostinig och ganache.
2. Browniebotten, hallonmusse och nutella 
3. Chokladbottenmascarpone & körsbärsfrostinig och nutella
4. Chokladbotten, hallonmousse och ganache.
5. Browniebotten och dumlemousse


Jag täckte tårtorna med en smörkräm smaksatt med lite vanilj innan jag klädde dem med marsipan.

Som jag nämnde tidigare hade jag fryst in marsipanen, det blev nämligen marsipan över efter att jag bakade doptårtor. Marsipanen fick tina i kylen under natten innan och jag tog sedan fram den några timmar innan jag skulle arbeta med den. Jag knådade igenom den ordentligt för att mjuka upp den och få den mer lättarbetad. Det visade sig ganska snabbt att det bara skulle bli pannkaka av det hela. Marsipanen sprack på alla håll och kanter och mitt tålamod (som är väldigt stort) började tryta. Efter att jag med ren vilja och envishet klätt tre tårtor med den vita marsipanen gav jag upp och gick till affären och inhandlade ett färdigutkavlat marsipanlock. (Har ni testat detta marsipanlock någon gång?, det hade inte jag och det var inte det lättaste att rulla ut utan att det skulle spricka. tro mig!). 

Jag tog slutligen den överblivna marsipanen och dekorerade skavanterna på de små tårtorna. Mycket lämpligt att täcka upp sina misstag med vackra dekorationer :)


Det är inte med mycket till stolthet jag presenterar dessa små tårtor, inte när jag vet att jag kan så mycket bättre.

Tråkigt nog kunde jag inte vara med och bidra under provsmakningen då mina smaklökar som nämnt tidigare var som bortblåsta.
Typisk, inte alla söndagar som man får ha tårtprovning.


Min systers favoriter blev nummer 1 och 4:
1. Browniebotten, mascarpone & körsbärsfrostinig och ganache.
4. Chokladbotten, hallonmousse och ganache.

Hon tyckte att browniebotten passade bättre ihop med mascarpone & körsbärsfrostinig och att hallonmoussen passade bäst ihop med chokladbotten. Ganachen har hon bestämt sig för, nu återstår bara resten. Inga lätta beslut att fatta då man troligtvis bara väljer bröllopstårta en gång i livet.

Chokladbotten, hallonmousse och nutella.

3 kommentarer:

Emma sa...

Vad roligt med tårtprovning. Men som du säger, börjar man stressa och det är ngt som går lite fel så blir det mer trubbel i köket....varför måste det vara så?!?! Ha det gott och hoppas du mår bättre /Emma

Smulansbakblogg sa...

ja älskar chokladbotten med chokladmousse,hackad choklad över+ vaniljbavaroise,lyx för gommen kan ja lova.nervöst och göra syrrans tårta.önskar dig lycka till,ska bli spännande och få se slutresultatet

Elin Eriksson sa...

Vaniljbavaroise var något helt nytt för mig, det får jag lov att testa.