onsdag 31 juli 2013

Grillad sockerkaka med fruktspett och lättvispad grädde/glass

Fram med grillen, här kommer ännu en efterrätt för soliga sommarkvällar!

Har du en bit överbliven sockerkaka hemma på köksbänken är detta receptet du söker. Jag som inte hade någon färdig sockerkaka valde att baka en enkel variant. Recept finns här

Testa gärna att grilla jordgubbar om du inte gjort det innan. Smakupplevelsen när jag stoppade första jordgubben i munnen var inte alls vad jag hade förväntat mig, hur ska jag beskriva den....som sylt på pinne.


Grillad sockerkaka med tillbehör:
Sockerkaka, skivad
Smör till pensling
Vispgrädde eller glass
Färsk frukt (jag använde ananas, jordgubbar och vattenmelon)
Grillpinnar

Skiva upp sockerkakan i jämnt tjocka skivor
Blötlägg grillpinnarna och tärna frukten
Smält smör i en kastrull och pensla sockerkaksskivorna (båda sidor).

Grilla spetten först, lägg dem åt sidan på grillen. Grillar sockerkakan, några minuter på vardera sida (beroende på hur het grillen är).
Servera kakan medans den fortfarande är varm tillsammans med spetten och en klick lättvispad grädde.

Hoppas det smakar!

Jag kubade frukten och bakade kakan, T fick blötlätta och sätta samman spetten.

Sockerkakan ska få en lätt rostad/frasig yta, lite fina ränder från grillgallret skadar inte heller ;)

tisdag 30 juli 2013

Enkel Sockerkaka

Ibland vill man bara baka en enkel sockerkaka, då passar det här recept utmärkt!
Receptet kommer från Leila.se och vill man avancera lite med smaksättningar fungerar även det utmärkt. Jag valde att baka min sockerkaka i en oval form, smaksätta med citronskal och bröa formen med kokosflingor. Ett bra basrecept med oändliga möjligheter.

TIPS! vill du göra en tigerkaka och använda kakao, dra då ner lite på mängden mjöl. Kakaon är så pass torr i sig att du kan behöva använda mindre av en annan torr ingrediens för att undvika att få en torr kaka. Lycka till!


Enkel sockerkaka:
3 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Skal från 0,5 citron (går att välja bort)
smör och ströbröd till formen (jag bytte ut ströbrödet mot kokos, jag tycker det är godare så)

Ugn 175 grader C

Smöra och bröa formen
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker pösigt.
Smält smöret och bland med mjölken, vänd ner i äggsmeten.
Bland vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner i smeten.
Fyll sockerkaksformen och grädda kakan mitt i ugnen 25-30 minuter, provstickan ska komma ut torr.
Låt kakan svalna något innan du stjälper ur den ur formen.


Sockerkaka är alltid bäst någon timme efter att den är färdiggräddad tycker jag. Fortfarande lite ljummen i mitten :)

Det är sällan jag bakar en enkel sockerkaka, denna kaka bakade jag för att vi senare på kvällen skulle testa en ny efterrätt.
Grillad sockerkaka. Mer om det i nästa inlägg.

måndag 29 juli 2013

Grillad vattenmelon med rostade kokosflingor och vispad grädde

I lite mer än en vecka har T och jag varit hus och hundvakt, igår flyttade vi tillbaka hem. Borta bra, hemma bäst. Fördelarna med att bo i hus är å andra sidan många! Visst är det är mycket jobb med hus, det ska jag inte sticka under stolen med. Friheten däremot är för mig obeskrivlig, jag är ingen "lägenhetsmänniska" och kommer nog aldrig att bli det heller.

Att kunna grilla hemma tycker jag är lyxigt, bor man i lägenhet blir det alltid ett stort projekt om man vill grilla. Det ska släpas saker in och ut och oftast har man ett litet åbäke till grill också, vilket gör att det tar fler timmat innan maten blir klar. Den röda tråden hela denna veckan har varit grillning, middag och dessert. Här kommer mitt första grillrecept och jag hoppas att fler blir inspirerade att använda grillen i sommar!

Vattenmelon är vanligtvis en läskande frukt, över värmen på grillen utvecklar den istället en härlig sötma. Kombinationen med vispad grädde och rostade kokosflingor var verkligen en fullträff! Jag delade melonen i tjocka halvmånar och därefter på mitten för att det ska vara lättare att grilla.



Du behöver:
Vattenmelon
Kokosflingor
Vispgrädde

Rosta kokosflingorna i en torr stekpanna tills de blir gyllene, var försiktig så att du inte bränner dem.
Skär melonen í lagom tjockar halvmånar (cirka 2-3 cm), dela dem på mitten.
Grilla vattenmelonen direkt på galler några minuter på varje sida (svårt att säga en tid då det beror på hur varm grillen är). De ska inte bli brända men få lite färg och bli riktigt varma.

Servera melonen med vispad grädde och toppa med kokosflingor. MUMS!

Fyra kilo vattenmelon!

En bit vattenmelon (i denna storlek) är det nog många av gästerna som nöjer sig med. Äter ni en mastigare middag innan,
räkna då med en bit per person.  

Den grillade vattenmelonen är inget jag rekommenderar att spara till dagen efter då den lätt blir saggig. Den rostade kokosen
däremot fungerar utmärkt till frukosten eller mellis enligt utgångsdatumet på förpackningen.


Gillar du denna efterrätt kan jag även rekommendara Pannacotta med Mynta och grillad Vattenmelon, en fräsch pannacotta med söt grillad vattenmelon.

lördag 27 juli 2013

Barcelona

Jag vill börja med att säga att jag är fullt medveten om att det är en bakblogg jag försöker driva här, med det sagt tänker nu jag berätta mer om min semester :)

Redan i vintras började vi prata om att göra en "tjejresa", vi var ganska många från början med då det är svårt att få det att stämma för alla (speciellt under semesterperioden) blev det till slut bara vi systrar som bokade resan i våras. Destinationen blev Barcelona, tapas, storstad, sol och bad, shopping, sangria, cava och mycket mycket mer.


Jag besökte Barcelona första gången för två år sedan och kände redan då att det var en stad jag verkligen skulle vilja återvända till. Det jag förälskade mig i under mitt första besök var alla vackra byggnader och dess gator och torg. I dagar skulle jag kunna strosa runt och bara titta på dess vackra arkitektur.


Sangria och Spanien är som Singah och Thaliand, en självklarhet. Ska man drick sangria ska man verkligen göra det en varm och solig dag i Spanien. Läskande gott! 

Ingen av oss var eller är efter denna resa en expert på tapas, vi fick helt enkelt börja från början. Vi beställde in olika tapas och för varje kväll som gick fick vi någon ny favorit. Min MÅSTE tapas är padron pepper, har du inte testat det innan vill jag verkligen rekommendera dem. Galet gott!
Stannar man på lite mindre "hål i väggen" matställen är det inte alltid menyn är på engelska som på bilden nedan när jag tror att jag beställer in en omelett med korv och potatis. Det visar sig på vara pommes med stek ägg och korv. Ingredienserna var där, bara in en annan tappning :) 

Bagerier finns det gott om i många av gränderna i hela Barcelona. En eftermiddag köpte vi något som ingen av oss kom sig för att fråga vad det var, det såg bara så gott ut(ibland måste man bara låta ögonen få bestämma). Ett tjockt lager av chokladkräm och många tunna lager av smördeg, toppad med pinjenötter och en karamelliserad yta. Vi mumsade detta bakverk tills ingen av oss ville se det mer, då var det fortfarande hälften kvar. LITE för stor bit blev det visst :)


Det var inte lika varmt som vi trodde att det skulle vara när vi kom fram, mellan 20 -25 grader. Mitt på dagen då solen låg på fick vi ändå njuta av den där medelhavsvärmen som vi längtat så efter. Ett stycke tjocktröja hade vi alla med oss, det slutade med att vi fick ta på oss dem på vägen hem varje kväll. En av anledningarna kan ha varit "frozen yogurt" baren vi passerade på hemvägen om kvällarna. Löjligt roligt att få göra sin egen efterrätt, blanda sina favoritsmaker och välja topping från ett oslagbart sortiment. Tog tyvärr inga bilder på våra unika skapelser i yoghurtbaren, kanske lika bra det då just utseendet inte var prio ett :)


Starbucks är ej självklarhet för mig, där lärde jag mig att drick svart kaffe och mina systrar är inte sena på att följa med in på en kopp :) Jag köpte med mig flera paket kaffebönor hem samt en ny termosmugg då jag anser att Starbucks har de bästa locken på sina muggar.

För att lätt kunna ta sig runt till de olika platser vi ville besöka köpte vi busspass på ett av de många bussbolagen som kör turer kring staden och alla de platser vi turister vill se och besöka. Då min ena syster är gravid var detta också en möjlighet att få vila lite emellanåt. Jag tycker nog ändå att detta påhitt med bussar man kan hoppa av och på som man själv vill är väldigt bra, har testat fenomenet i flertalet städer nu och har bara positiva intryck. Guiden "i hörlurarna på bussen" berättar också om stadens historia, vilket man givetvis själv väljer om man vill lyssna på eller inte.  


Man hinner också se ganska mycket när man sitter på en buss, kanske inte detaljerna alla gånger men som huset på bilden ovan till vänster. Ett hus i ett kvarter jag garanterat inte hade passerat och vi valt att ta oss runt per fot eller tunnelbana. Jag undrar hur mycket vatten som går åt för att vattna alla dessa plantor? Bussarna åker även upp bland bergen där olympisk sommarspelen hölls 1992, det sagolika palatset ovan ligger där uppe bland de många arenorna.

Vi valde att kliva av bussen vid Camp Nou, ingen av oss har något intresse för fotboll men vi ville ändå göra ett besök i FC Barcelona shoppen (gigantisk butik på två våningar) för att köpa med några souvenirer hem till när och kära.  


Vi bodde på ett hotell sydväst om stadskärnan och sista dagen bestämde vi oss för att kliva upp i tid och promenera över till Sagrada Familia som ligger på andra sidan stan. Vill man besöka kyrka (vilket jag varmt kommenderar) får man räkna med att köa, kyrkan är en av arkitekten Antoni Gaudis verk. Bygget av kyrkan påbörjades redan i slutet på 1800-talet och den beräknas nu stå klar 2026, 100 år efter att Gaudis död. Det kostar mellan 10-15 Euro att besöka kyrkan beroende på vad man vill se och göra där inne, det är vi som besökare som idag bekostar de fortsatta bygget.

Jag älskar att resa, uppleva nya platser och återvända till länder och städer som satt sina spår i mig. Barcelona är en stad jag förälskat mig i och jag hoppas jag får återvända fler gånger!

söndag 21 juli 2013

Vackra teskedar

Det finns tusentals om tusentals varianter på teskedar, lik som jag har säkert andra sin favorit. När jag först flyttade hemifrån fick jag med mig ett bestickset där det bara fanns fyra av vardera (kvar från då min pappa först flyttade hemifrån). Teskedar fick jag en salig blandning av, skedar som inte hörde hemma till någon av de bestickset som användes där hemma. Bor man själv behöver man inte så mycket och jag klarade mig bra på det jag fick med mig. När T och jag flyttade ihop köpte vi nya bestick och därtill även nya teskedar. Jag tänkte inte så mycket då hur besticken skulle vara att äta med just då, vi valde mer utifrån hur det såg ut. Skulle jag köpa bestick idag vet jag mer vad jag skulle vilja ha och vad som går bort.


Det finns två saker speciellt som jag lagt märke till att jag uppskattar med de gamla besticken som jag fick med mig när jag först flyttade hemifrån. De ligger nu nämligen i "extrabesticklådan" hemma hos mig, precis som de gjorde när jag bodde hemma :) 1, skaftet är klätt i trä. 2, den främre skålade delen (den man stoppar i munnen) har en riktigt tunn kant. Nu kanske det här låter lite töntigt, men det är den där tunna kanten som jag verkligen gillar. Då det fortfarande bara är jag och T slutar det nästan alltid med att vi plockar fram de där gamla besticken och äter med dem istället :) Tyvärr finns det bara två gafflar kvar, de andra två har försvunnit någonstans längs vägen.Nog med nostalgi!

När vi besökte Barcelona var vi in på Zara. Jag visste inte att Zara hade en "home" avdelning, givetvis var vi tvungna att kolla in vad det hade. Länk till hemsidan här

Det fanns mycket fint men vad jag verkligen fastnade vid var hyllorna med bestick. Jag stod där länge och väl, klämde och kände, plockade på mig och la tillbaka. Jag vet inte hur länge jag stod där framför bestickhyllan?, beslutsångesten och jag. Till slut bestämde jag mig för tio teskedar, med nöjda steg gick jag mot kassan, radade upp alla mina skedar och gav kassörskan ett stort leende tillsammans med ett ¡Hola. Mycket nöjd lämnade jag butiken och mötte upp mina systrar som tålmodigt väntat utanför.


Varför bara teskedar? Ja, nu i efterhand undrar jag detsamma, hur tänkte jag?
Mina tio teskedar eller i alla fall nio av dem har en eller fler av de kriterier jag vill ha i en dessertsked. Långt skaft, gärna smalt skaft, den främre "skålade delen" är ganska liten och den skålade delen har en tunn kant. Sked nummer tio har en tjockare kant men var vacker nog att få följa med hem till mig ändå :)

Efterrätt är gott, får man därtill också en riktigt god och vacker dessertsked. Ja, upplevelsen blir bara så mycket bättre då!

lördag 20 juli 2013

Fynda på Erikshjälpen

Under min semestervecka uppe i Söderhamn hann jag också med ett besök på Erikshjälpen. Anledningen till att jag och syrran åkte dit var för att hitta ytterligare ett tårtfat som jag kunde använda till marängtårtorna på bröllopet. Nu fanns det givetvis inget tårtfat denna gång, det är alltid så när man söker något specifikt tycker jag. Vi gick runt där ett bra tag och tittade på allt som folk lämnat in, massor med bra saker som jag gärna tagit med mig hem om jag bara hade haft plats i bilen. Det fick istället bli många små saker, massor med bra köksgeråd som inte längre går att hitta i butik idag. Speciellt inte för samma peng.


Ordentliga vispar är inte lätt att hitta längre har jag lagt märke till. Ofta slutar det med att man får köpa någon i plast där visparna lossnar eller sätter sig på ena sidan så fort man ska röra ihop något. Vet inte hur många vispar som åkt ner i sopkorgen efter bara en eller två användningstillfällen. Jag är inte så fascinerad av ballongvispen, en gammal hederlig visp är vad jag vill ha i mitt kök. Två stycken nya fyndade jag på Erikshjälpen, under en tia styck :)

Det blev även en skopa, lång dubbelsidig kniv och små spadar i trä. Många gamla fina grytor och kastruller fanns det också, det får däremot bli en annan gång.


Mitt sista fynd blev detta förkläde i grönt och rödorange, det är roligt med färgglada detaljer i köket! Jag tittar ofta efter nya förkläden, mitt första som jag fick i födelsedagspresent för några år sedan har jag slitit väl. Förklädet åker så gott som alltid på när jag är i köket, diskar, baka, lagar mat. Även ibland när jag kör igång med städningen åker förklädet på, anledningarna är många men en sticker ut mer än de andra. På mitt förkläde finns en ficka och i den ligger alltid mobilen där jag lyssnar på musik, podcasts eller pratar i telefon. Förklädet i sig må vara gammalmodigt, men ack fortfarande så praktiskt!

lördag 13 juli 2013

American Pancakes

Jag vet inte varför jag är så förtjust i amerikanska pannkakor. Jag tror att det har att göra med tillbehören, smör och sirap i kombination med mina USA besök. Ska jag göra pannkakor hemma blir det garanterat amerikanska pannkakor istället för den svenska tunna varianten. Det kanske också har lite med bekvämlighet att göra, tunna pannkakor har en tendens att ofta gå sönder. De problemet möte jag aldrig vid amerikanska pannkakor.

Receptet kommer från Leila och min egna lilla justering denna gång blev ett extra ägg. Det kanske inte är nödvändigt om man har stora ägg men jag hade mellanstora ägg och tyckte själv att ett extra ägg bara gjorde receptet ännu bättre.


AMERIKANSKA PANNKAKOR:
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2 msk strösocker
2 tsk vaniljsocker
En några droppar citronsaft/citronskal
2 msk smör
2 ägg

Smör till gräddning
Eventuellt florsocker, sirap, smör, grädde eller glass till servering.

Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke och tillsätt även citronskalet.
Smält smöret och vispa ihop med mjölk och ägg. Vänd samman med mjölblandningen.
Grädda pannkakorna gyllene i en medelvarm stekpanna.

Jag valde att fylla mina pannkakor med choklad och hjärtströssel.

Att det är strössel i form av hjärtan i mina pannkakor är det ingen som vet när de väl är färdigstekta (det syns inte),
men JAG vet och det räcker! :)

Servera pannkakorna medans de fortfarande är varma, då smakar de som bäst!

onsdag 10 juli 2013

Semester i Hälsingland

Hej hej hallå kära läsare!

Tre veckor går snabbt och min semester är nu över. Jag har haft tre fantastiska veckor, det hade inte kunnat bli bättre! Jag och T tog bilen upp till Hälsingland och började med en avkopplande vecka i sommarstugan. Känsla att kliva ur bilen efter många timmar på motorvägen och då mötas av doften från vattnet och denna vy är oslagbar. Vår sommarstuga, eller min mammas och hennes mans (som för den delen också har byggt den) sommarstuga går inte av för hackor. Behöver jag säga att mammas man är snickare. Ja jag kan faktiskt säga "man" nu för på midsommarafton slog de till och gifte sig, här på bryggan faktiskt.


Klicka på bilden så kanske ni förstår hur fint det verkligen är. Bröllopspresenten från oss barn och barnbarn blev 12 ton sand till stranden, en fullträff!

En hel vecka blev det i Söderhamn denna sommar och vilka härliga dagar. Flertalet silluncher, sena kvällar på altanen, grillning, lek och bus, långpromenad i sommarregn, mjukglass och burgare på gamla Flinken, träffa gamla bekanta på E-center, shopping, m,m.


Irish coffee, hembakt sockerkaka med jordgubbar och grädde i kvällssolen på bryggan, så mycket bättre bli det inte. Min mamma strör alltid lite strösocker på ovansidan av sockerkakan, det har hon alltid gjort :) Lite extra florsocker på jordgubbarna och grädden var inte heller dumt vill jag lova.


Min sötnos till systerson växer så det knakar, sötare för varje dag om ni frågar mig :) Vi hälsade på min mormor som hade en liten vattentunna på knuten och vilken lycka när han hittade den.


Jag och mamma bakade smörgåstårtor till bröllopet, Dante spelade på kastrullerna och vi dansade alla till Gyllene Tiders nya skiva. Semester när den är som bäst. Mamma hade gjort en härlig godisskål till alla barn som skulle komma på bröllopet, MUMS!


Det blev en fin start på midsommarafton med bröllop, efter vigseln skålade vi i bubbel och mumsade chokladdoppade jordgubbar. Jordgubbarna gick åt som smör i solsken, jag doppade alla jordgubbar i mörk choklad och hälften dekorerade jag med vit choklad och resten i kokosflingor.


Till kvällen grillade vi på bryggan och min systers man som är kock fick slita hårt med att få ihop bearnaisesåsen, när alla ätit klart var det inte en droppe sås kvar kan jag meddela. Grymt jobbat K!
Jag gjorde ett försök till en Pavlova med rabarberkompott, jordgubbar och grädde till efterrätt, blev inte alls som jag velat ha den, aningen för mycket fyllning :) Man kan inte alltid lyckas. Det viktigaste var att mamma var nöjd och kvällen efter fick jag ett sms där hon skrev att tårtan fortfarande smakade ljuvligt.


På midsommardagen åker vi enligt tradition ut till Söderhamns skärgård, Skärså närmare bestämt. Där ligger det en riktigt bra fiskerestaurang. Väl värt ett besök om du har vägarna förbi! Länk till hemsidan finns här.


Tiden går fort när man har roligt och det är dags att göra lite nytta här hemma innan sängen kallar. Jag ska upp tidigt till jobbet imorgon. Mer om min semester i nästa inlägg.