tisdag 28 maj 2013

BarbieTårta!

Man fyller faktiskt bara tre år en gång. I söndags var det min guddotters tur och hon hade beställt en barbietårta av sin gudmor. Tårtan skulle inte vara röd och den skulle smaka gott, mitt spelrum var ganska stort som ni förstår. Jag var länge inne på att göra en rosa tårta med vita och gröna detaljer. Rosa är däremot en färg som inte tilltalar mig alls, jag har nog aldrig varit en rosa tjej. Barbie och rosa hör däremot på något vis samman vilket gjorde att jag fastnade lite i färgvalet. På jobbet i fredags däremot var det en kollega som kom med förslaget om lila, direkt kände jag att ljus lila och vit skulle den bli. Lila var nämligen min favoritfärg när jag var liten. Hela mitt rum var lila!
Jag bakade bottnarna i förväg och på torsdagskvällen förberedde jag fyllningarna till tårtan. Det blev en jordgubbsmousse och en vaniljkräm/mousse. Recepten på detta kommer lite senare. Jag spacklade hela tårtan i en smörkräm smaksatt med lite citron och täckte hela tårtan i marsipan. Detta var en MYCKET kortfattad beskrivning av det hela, men i stora drag var det så det gick till :)

Jag använde mig av en extra vi marsipan som jag färgade ljuslila med pastafärg. Det tar lite tid och styrka i armar och händer för att knåda marsipanen för att färgen ska fördela sig jämnt. Jag valde däremot att spara en liten lätt melering då jag fick för mig att det skulle göra klänningen mer levande. Ni får själva avgör om ni håller med mig om det :)
Den översta delen av tårtan bakade jag i en glasskål för att få den runda formen, den frös jag in då jag bakade den redan två veckor innan. Det kan vara bra att frysa bottnarna något för att de inte ska smula så mycket när man ska dela dem. Det blir också en stadigare tårta att bygga ihop samt att bottnarna inte smular då du spacklar din tårta med smörkräm eller frosting.


Jag bakade sedan ytterligare två bottnar i springformar á 20 centimeter. Tårtan skulle ha tre lager med fyllning och då behövde jag fyra bottnar (den första bottnen som jag bakade i den runda skålen delade jag på mitten). Viktigt också att tårtan blir hög nog att den når upp till midjan på barbiedockan. Man får tänka lite på proportionerna när man bakar bottnarna.

Då jag på torsdagskvällen gjort mina fyllningar och de fått stå någon timma i kylen var det dags att bygga tårtan. För att tårtan ska sätta sig ordentligt ville jag bygga den dagen innan jag skulle klä den.
Jag använde mig då av den runda skålen som jag bakade den översta delen av tårtan för att forma min tårta (jag bygger tårtan upp och ner). OBS!!!! Tänk på att plasta in skålen innan du börjar bygga tårtan, annars blir det svårt att få ur den ur skålen dagen därpå.

När skålen är plastad placerar man toppen på tårtan längt ner och jobbar sig upp, mina lager blev följande:
  • Tårtbotten
  • Jordgubbsmousse
  • Tårtbotten
  • Vaniljkräm/mousse
  • Tårtbotten
  • Jordbubbsmousse
  • Tårtbotten

Täck sedan skålen med plast och låt stå i kyl över natten. Tårtan kommer nu att sätta sig och det blir mycket enklare att spackla, klä och dekorera tårtan.

Det finns en hel del filmer på nätet om hur man ska gå tillväga när man bakar en barbietårta. Jag samlade på mig lite tips från olika filmer och gjorde lite av min egna variant. Jag valde att spackla hela tårtan i smörkräm, först ett tunt lager och efter att tårtan fått stå i kylen cirka 30 minuter och det första lagret stelnat la jag ytterligare ett lager smörkräm. In i kylen igen för att smörkrämen ska stelna. Måttade ett lagom stort hål i mitten på tårtan (där ska barbiedockan stickas senare ner) och gröpte ur fyllningen. Snygga till kanterna runt hålet med smörkräm. Detta är också ett ypperlig tillfälle att smaka på din tårta, något man aldrig får möjlighet till annars vis tårtbak :)

Ett jättebra tips för att få en slät yta är att ta ett bakplåtspapper, ta tag i långsidans kanter och dra med lätt tryck bakplåtspappret från botten till toppen längs tårtan. Detta gör att smörkrämen får en slät och fin yta.

Ytterligare ett tips om tårtans botten inte helt ligger mot tårtbrickan (vilket lätt blir effekten när man bygger tårtan upp och ner) är att använda bitarna som du får över efter att du gröper ur mitten av tårtan för att fylla ut håligheterna. Spackla sedan över med smörkräm längs hela nedre kanten, vips så har du en perfekt botten och en ännu stadigare tårta!

Lagom till att hela tårtan var spacklad och det var dags att börja kavla marsipan hade klockan blivit så pass sent att mörkret hade lagt sig utanför fönstret. Det blev därmed inga bilder på kavlingsmomenten samt bilder på hur jag "klär" tårtan. Min fokus var på annat håll och mina händer också alldeles för kladdiga för att fatta kameran (man kan nog säga att hela mitt kök var fyllt av marsipan och florsocker). Först morgonen efter innan de sista dekorationerna ska komma på plats tar jag nästa bild på tårtan. (se bild nedan)

Dockan har jag lindat in i plastfolie av hygieniska skäl och hon är därefter klädd i marsipan i lagom längd för att den ska sticka ner i hålet i tårtan. För att dölja kanten som blir mellan tårtan och barbiedockan stansade jag ut blommor i vitt och lila. 


Jag gillar små detaljer på bakverk och använder allt som oftast mina mindre utstickare för att stansa ut detaljerna. Ett tips är att alltid göra lite extra som du kan använda för att "täcka" de eventuella sprickor och skavanker som kan uppkomma när man jobbar med marsipan. Fjärilarna som jag inte riktigt visste om jag skulle använda kom mycket väl till pass för att dölja några områden på tårtan där marsipanen delat på sig. (ingen behöver få veta ;)


Jag valde att dekorer hela nedre kanten av klänningen med små vita och lila blommor. Alla dekorationer har jag fäst med en blandning av florsocker och vatten. Jag spritsade ut små prickar av florsockerblandningen och tryckte därefter dit dekorationen. Alla smådetaljer på barbietårtan har jag stansat ut med olika utstickare, jag har köpt på mig en hel del utstickare det senaste året och nu kom de väl till pass. 


Ett tips såhär längs vägen är också att man från första början färgar en så stor bit av marsipanen som man tror sig behöva, gärna lite extra. Det är så gott som omöjligt att försöka färga mer marsipan i efterhand och få den i samma nyans. 

Marsipanen ska kavlas tunt, ta därför gärna fram den om du har förvarat den i kylen så att den får bli rumstempererad. Kavla två till tre kaveldrag åt gången, lyft marsipanen och vrid den (OBS! vänd den inte), om marsipanen fastnar på underlaget strö ett tunt tunt lager av florsocker. Fortsätt kavla och vrida tills du har marsipanen i önskad tjocklek.


Innan den lila klänningen placeras på tårtan la jag en skarv av vit marsipnan som avsiktligt sticker ut under klänningen. Detta för att man inte ska se botten på tårtan. Vecka skarven lite lätt runt hela tårtan för att få lite liv i den. 

Rulla upp den lila marsipanen på en kavel och se till så att klänningens nedre del är i bra höjd och att den nedre skarvens övre del är täckt (blir klänningen för lång går det att justera senare, bara att kapa med kniv). Som du placerar marsipanen över tårtan så veckar du den och fäster den övre delen i hålet i mitten av tårtan. Jag fick kavla stå stora rektanglar för att täcka hela min tårta. Jag bestämde mig sedan att lämna en öppning som jag täckte med vit marsipan, detta för att få en framsida på klänningen.

Det blir ett överflöd av marsipan som nu hänger ner i hålet i mitten av tårtan. Skär bort det med en kniv , tänk bara på att inte skära för långt upp. Kanten blir snyggast om den sluttar ner något åt mitten (men det är bara min åsikt).

Dockan som är inrullad i plastfolie ska nu få sin klänning. Skär ut en bit marsipan och vira den runt dockan. Ta sedan en kniv och skär till fram och baksida enligt tyck och smak. Som ni ser använde jag mig av utstansade blommor för att dölja skarven bak i ryggen på dockan. Riktigt bra blev det också!

För att dölja den glipa som är svår att undvika mellan dockan och hålet i tårtan stansade jag ut blommor som jag varvade i vitt och lila. Jag testade först att göra en spetsliknande kjol men fick inte riktigt till det. Detta blev så mycket bättre.

Det finns säkert tusen saker till som jag glömt att nämna. I efterhand när jag räknade på tiden det tog att göra tårtan kom jag fram till cirka 12 timmars arbete. Jag måste ändå säga att jag personligen och det är inte ofta jag säger det, så blev jag riktigt nöjd. Inte mycket som jag själv skulle ha ändrat på nu i efterhand även om jag hade kunnat. Detta är ändå min första barbietårta och frågan är nu om det blir några fler när jag vet vilket jobb det innebär?
När väl tårtan bars fram på tre års kalaset var det inte många som ville sätta kniven i den, det kanske jag själv inte heller hade velat om det inte varit jag som gjort den. Tråkigt att förstöra en så vacker tårta. Så fort första biten var skuren däremot var det många som ville ha sig en bit, även jag tog en och jag åt faktisk upp hela biten. Jättegod tårta måste jag själv erkänna, saftiga bottnar med god fyllning och marsipan säger jag sällan nej till.

Receptet på tårtbottnarna finns här och fyllningarna kommer senare.

Jag hoppas att jag inte lyckats skrämma livet ur allt för många där ute nu som planerar att baka en barbietårta. Det må ta lite tid och vissa moment kräver en hel del tålamod och fingerfärdighet men vilket barn skulle inte vilja ha denna tårta på sin födelsedag. Säkerligen många vuxna också ;)

Tack för titten och jag hoppas vi ses snart igen!

tisdag 21 maj 2013

Nybakta Frukost Frallor

Bara att säga det gör att det läskar sig lite i mungiporna. Frukost Frallor! Lägger man till nybakta kan man verkligen se det framför sig; rykande färska frallor. Det är roligt hur vi alla associerar till vissa ord. Jag är säkerligen inte ensam om att känna och få en liknande bild i huvudet när det gäller just Frukost Frallor.

Det är inge vidare väder ute idag, jag förgyller istället tisdagskvällen hemma genom att låta doften av nybakt sippra ut i trapphuset. Jag bakar tårtbottnar inför helgens kalas och nu står de och svalnar på köksbänken. Det doftar ljuvligt och jag hade gärna tagit min en bit till min nu släta kopp kaffe. Tyvärr går det inte att tjuva någon bit när det kommer till tårta. Jag får hålla mig till kalaset :)


Frallor (cirka 10 st):
25 g färsk jäst
3 dl kall mjölk
8 dl siktat dinkelmjöl
0,5 dl vetekli
2 tsk strösocker
2 tsk salt
100 g smör, rumsvarmt
1 ägg
Pensling och topping:
1 dl yoghurt
1 msk honung
0,5 dl vetekli


Kvällen innan:
Lös upp jästen i lite av mjölken.
Tillsätt mjöl, vetekli, socker, salt och smör, hacka samman till en smulig deg.
Vispa ägget lätt tillsammans med resten av mjölken.
Arbete ihop allt till en smidig deg.
Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i kylskåpet över natten.

Morgonen efter:

Ugn 250 grader C

Pappra en plåt och klicka ut lagom stora frallor
Pensla bullarna med yoghurten som du blandat med honung och toppa med vetekli.
Grädda frallorna mitt i ugnen 12-15 minuter eller tills de är klara. Knackar man lätt på undersidan ska de låta dovt och ihåligt, då vet man att de är klara. Låt svalna på galler.

Rör samman yoghurt och honung. Har man fruktyoghurt hemma kan man även använda det,
eller filmjölk som jag tror att det stod i receptet.
Denna bild är från morgonen efter, degen har fått jäsa över natten och plåten är papprad och redo.
Degen ska INTE knådas utan bara pytsas ut i ungefärligt lika stor bullar på plåten.
Pensla bullarna med yoghurt, detta var nog de moment som tog längst tid. Tänk däremot på att du snart
 står där med nybakta frukostfrallor och då känns allt mycket lättare :)
Alla är nu penslade med yoghurten och nu fattas bara en sak...
Den sista finishen, strö över vetekli!
Frallorna är nu färdiggräddade och redo att dukas upp på frukostbordet! Denna fralla är av den smuliga sorten, tvärt emot mitt
favoritbröd som är riktigt segt med en hård skorpa. Ändå finns det en charm med lätt och luftigt bröd med en tunn yta.

måndag 20 maj 2013

Kalljäst Vetekrans med Hasselnötter

När jag till kanelbullens dag förra året testade att kalljäsa vetedegen blev jag mycket positivt överraskad. Bullarna fick en frasig yta, lite som wienerbröd och kärnan på bullen blev degig (på det där goda sättet om ni förstår). Jag hade aldrig tidigare bakat någon vetekrans och var lite osäker på hur man skulle göra. Någonstans i minnet slog det mig att det brukar finnas en beskrivning på baksidan av förpackningen med vetemjöl. Då jag har en burk till mitt vetemjöl hade jag däremot ingen förpackning hemma. Det fick istället bli guidning med hjälp av youtube, vilket visade sig fungera utan problem.

Inspirationen till bullbaket fick jag från tidningen hembakat som hade ett reportage i nått av deras senaste nummer om bullar och i ett av receptet skulle man krossa pistagenötter och vända ner i fyllningen. Då jag inte hade några pistagenötter hemma fick det istället bli hasselnötter.


Kalljäst Vetekrans (2 st):
20 g färsk jäst
5 dl kall vispgrädde
150 g smör, rumstempererat
1 tsk salt
1 dl strösocker
1 msk kardemummakärnor
12-15 dl vetemjöl special

Fyllning:
se recept här

ägg till pensling
råsocker och en näve hasselnötter till topping

Kvällen innan:
Smula jästen i en bunke och blanda ut med lite av grädden. Tillsätt sedan resten av grädden, smör, socker, salt och till sist mjöl, lite i taget. Arbeta degen ca 10 minuter, jag använder alltid maskin och knådar slutligen i det sist mjölet för hand. Du känner bäst med händerna när degen har fått tillräckligt med mjöl.

Pudra degen lätt med mjöl och täck med plastfolie och ställ i kylen över natten, minimum 8 timmar.

Ugn 250 grader

Morgonen efter:
Vänd upp degen på lätt mjölat bakbord, låt vila ca 15-20 minuter. (Vispa under tiden samman fyllningen)
Dela degen i två bitar och kavla ut, bred på fyllningen och rulla ihop.
Öppna upp ena sidan lite och fäst ihop till en ring, nyp ihop med fingertopparna.
Lägg skarven nedåt på en plåt klädd med bakplåtspapper eller i en ugnsform.
Använd en sax och klipp sneda jack med jämna mellanrum (inte hela vägen ner till botten) runt hela.
Vik sedan bitarna åt olika håll (höger, vänster, höger, vänster) runt hela kransen.
Låt jäsa 30 minuter.

Pensla  med uppvispat ägg och strö över råsocker och grovt hackade hasselnötter.
Sätt in kransen i ugnen och sänk samtidigt temperaturen till 200 grader C, grädda mitt i ugnen 50-60  minuter (beroende på kransens storlek). Låt svalna.

Det blir några moment men om man jämför med kanelbullar måste jag säga att detta var mycket lättare.

Dekorera kransen med grovt hackade hasselnötter och råsocker.

Min krans har jäst färdigt och är redo att gå in i ugnen.

Krans nummer två är något mindre och jag valde att baka den i en ugnsform.
Den blir riktigt rund och fin i kanterna, dra ett sidenband om den och det
blir den perfekta presenten!

Jag lät min krans svalna någon i formen innan jag lossade kanterna.

Här har ni slutresultatet, två fina vetekransar. Tycker man att de får alldeles för mycket färg i ugnen kan man täcka dem med aluminiumfolie. 

Massor av bilder blev det, ibland går det bara inte att hejda sig :)

Lycka till!


söndag 19 maj 2013

Hasselnötsfyllning till Bullar

Ibland vill man smaksätta sina bullar med något annat än kanel, nötter kan då vara ett utmärkt alternativ. Vi äter mycket nötter här hemma och jag är mycket tacksam över att varken T eller jag är nötallergiker. Man kan göra mycket gott med nötter i både matlagning och speciellt bakverk.

Jag vill understryka att jag tycker att man ska ta sig tid att rosta nötterna innan man kör sönder dem i mixern, smaken från hasselnötterna blommar verkligen ut när man rostar dem. Det gäller de flesta nötter varför momentet att rosta nötterna inte bör ses som ett moment man "kan" skippa.


Hasselnötsfyllning:
200 g smör, rumsvarmt
200 g råsocker
250-300 g hasselnötter

Rosta nötterna i en torr stekpanna och låt svalna.
Vispa samman smör och socker med elvisp.
Kör hasselnötterna i en mixer tills nötterna till en grövre mjölblandning.
Tillsätt nötterna till smöret och vispa med elvisp till en jämn fyllning.


Tre ingredienser

Hasselnötterna är rostade och mixade till ett grövre mjöl.

Vispa samman allt med elvisp till en slät smet.

Fyll dina bullar eller din vetelängd. MUMS!

tisdag 14 maj 2013

Det där lilla extra!

Månadens sötsak är ett roligt påhitt av Tea som driven bloggen Söta Saker, denna månad är det TILLBEHÖR som är temat. I kombination med att jag läst vad månadens sötsak var och att jag fick frågan av en kollega efter ett recept börjande tankarna snurra i mitt huvud. Det finns så många goda tillbehör som verkligen kan får ett bakverk som redan är gott, att nå högre höjder. Fråga är bara hur många nivåer man vill klättra och visst finns det begränsningar för hur många tillbehör ögat och smaklökarna också klarar av.

Jag bestämde mig slutligen för att ta två av mina favoriter och sätta dem samman, slutresultatet går inte av för hackor mina vänner. Det vill jag lova! Small Brownie Bites toppade med Angel Feather Icing.


Angel Feather Icing:
2 äggvitor
170 g strösocker
1 dl flytande glukos/glukossirap
2 msk vatten
1 tsk citronjuice
1 tsk vaniljextrakt, ofärgad. (jag använde 1 tsk vaniljsocker och en knivsudd  vaniljpulver, gick utmärkt det också)
En knivsudd färgpasta (om du vill färgsätta frostingen)

Fyll en kastrull med vatten och låt koka upp
Lägg alla ingredienser utom vaniljextrakt och färgpasta i en rostfri/glas bunke
Placera bunken över kastrullen med lätt kokande vatten (se till så att bunken inte når vattenytan)
Använd en elvisp och vispa tills du har en fin och fluffig smet, ca 10 minuter.
Efter 5 minuter börja det bli fluffigt och den börjar får en vit färg, men fortsätt att vispa!
Efter 7 minuter tar du skålen från kastrullen och tillsätter vaniljextrakt. Om vill färga frostingen tillsätter du nu färgpastan.
Fortsätt vispa (ej över vattenbadet denna gång), ju mer du vispar desto styvare blir frostingen.
Efter 10 minuter är frostingen klar!


Small Brownie Bites:
100 g smör
200 g mörk choklad
2 dl strösocker
1,5 dl mörkt muscovadosocker
4 ägg
2 tsk vaniljsocker
1 3/4 dl vetemjöl
0,5 tsk salt

Ugn 175 grader C

Smält choklad och smör över vattenbad, ställ åt sidan och rör ner allt socker.
När chokladsmeten svalnat rör du i ett ägg i taget, ordentligt mellan varje ägg.
Blanda mjöl, salt och vaniljsocker i en annan bunke och sikta ner i smeten, vänd om väl.

placera ut "mini" muffinsformar i en muffinsplåt och fyll dem 2/3 och grädda sedan 10-15 minuter, känn med en sticka innan du tar ut dem. Stickan ska vara kladdig men du ska känna motstånd när du sticker ner den.


Min pyramid av cupcakes

Fyra färger på formarna som är köpta på Lagerhaus

Förvara dem gärna i kyl eller sval fram till servering, det går även utmärkt att frysa in denna cupcake, med och utan frostingen.

Trevlig tisdag!


måndag 13 maj 2013

JordgubbsMuffins!

Det är fascinerande hur vi människor påverkas av omvärlden. Saker vi ser på tv, hör på radion och läser i tidningar. Jag är inget undantag, ser jag till exempel att de bakar pizza på nyhetsmorgon lördag kommer jag med stor sannolikhet att sätta min pizzadeg redan samma dag och baka pizza dagen därpå. Inte för så länge sedan var det just pizza man bakade när jag satt i soffan en helgmorgon med min kaffekopp. Samma kväll ser jag att mitt inlägg om pizzadeg genom olika sökmotorer haft ovanligt många träffar. Många var vi nog som satt där framför tv:n på morgonen och därefter fick lusten för att baka pizza. Som sagt, vi påverkas på många sätt av omvärlden. Jag jobbar på samma sätt när jag bloggar, nya spännande recept, gamla godingar och vackra bilder. Allt för att inspirera mina läsare till att vilja baka.

På tal om nyheter var det inte många veckor sedan nu som livsmedelsverket med risk för virusspridning uppmanade allmänheten att inte äta importerade frysta bär. Rådet var att koka bären innan man skulle äta dem. Jag köper ofta frysta bär och jag hade en full påse med jordgubbar i frysen, jag bestämde mig då för att koka mina jordgubbar och ner i kastrullen åkte även några blåbär. Hade det inte varit för varningen från livsmedelsverket hade jag med alla säkerhet inte kokat någon jordgubbsröra och det hade inte blivit några muffins.

Summa summarum, inspiration kan komma från olika håll och kanter, det viktig är att vi låter oss inspireras!

Muffinssmet:
4 dl vetemjöl
3 dl strösocker
2,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
100 g smör, rumsvarmt
2 dl mjölk
2 ägg
2 tsk vaniljsocker

Jordbubbsröra:
200 g frysta jordgubbar
1 msk citronsaft
1 msk honung
1 dl vatten

Ugn 175 grader C

Börja med att koka jorgubbsröran. Lägg alla ingredienser i en kastrull, koka upp under omrörning och låt sjuda cirka 10 minuter på spisen. Låt svalna och sila sedan bort saften och låt bären rinna av i finkornig sil.

Vispa upp smöret och sikta över de torra ingredienserna. Slå på en deciliter mjölk och rör till en slät smet. Vispa samman sen sista decilitern mjölk med ägg och vaniljsocker i en annan bunke.
Blanda ner äggröran i smeten, tillsätt jordgubbsröran och vänd samman.

Fyll en muffinsplåt med formar och fyll upp med smet 3/4 upp till kanten på varje form. Gädda 20 - 25 minuter i mitten av ugnen. Låt svalna.

Jordgubbarna innan jag silar bort saften.
Vispat smör

Mjöl och socker

Sikta i de torra ingredienserna

Ägg, mjölk och vaniljsocker
Har du färska jordgubbar hemma tycker jag inte att du ska koka sönder dem, marinera dem istället lite lätt i lite lime/citronsaft och blanda ner de färska bären i muffinssmeten. MUMS!

Vispa samman och fyll upp smet i varje muffinsform
Dina jordgubbsmuffins är nu klara! 

söndag 12 maj 2013

Gjutjärnsbröd bakat på Vete, smaksatt med Messmör

Vid 22 tiden igår kväll rörde jag ihop min favoritdeg och jag smaksatte den med messmör. Degen fick sedan jäsa till klockan 10 idag. Jag ansåg fortfarande att degen var något lös efter 12 timmars jäsning i rumstemperatur och beslöt mig för att röra ner ytterligare en deciliter vetemjöl och degen fick därefter jäsa fram till klockan 14. Jag vände då upp degen på väl mjölat bakbord och "skjutsade degen in mot mitten underifrån" med en degskrapa. Den fick därefter jäsa fram till 16:30 då jag gräddade den i gjutjärnsgryta.

Tar man 7,5 dl mjöl redan kvällen innan behöver man säkerligen inte jäsa brödet lika länge som jag nu fick göra, därav väljer jag att lägga till en deciliter mjöl i receptet här. Som tur var hade jag inga planer idag utan har spenderat hela dagen hemma och då gör det mig inget om degen behöver jäsa några timmar mer än vad jag tänkt från första början.


Ingredienser:
5 g jäst
2 msk surdeg (jag använde råg då jag inte hade vete hemma)
3 dl vatten, kallt
1 dl messmör
7,5 dl vetemjöl
1 tsk flingsalt

Lös upp jästen i vattnet, rör ner övriga ingredienser och plasta bunken som nu ska stå i rumstemperatur i 12 timmar (minst). 

Efter 12 timmar ska du TYDLIGT se trådbildningen i brödet, degen ska hålla ihop när du vänder upp degen på bakbordet. Delar sig degen (trådarna går sönder) är degen inte färdig. Sikta rikligt med mjöl över degen och jobbar i en cirkel runt degen med en degskrapa, snabba rörelsen tills degen inte längre fastnar i bakbordet. Täck med plastfolie och låt jäsa ytterligare två timmar. 

Värm ugnen till 225 grader med gjutjärnsgrytan i ugnen (grytan ska bli ordentlig varm).

Flytta försiktigt över brödet till den varma grytan och grädda med lock 30 minuter.
Ta av locket och grädda ytterligare 15 minuter. TIPS! Vill ha en extra krispig yta på brödet kan du slänga in lite vatten i botten på ugnen när du tagit av locket.

Brödet är klart när det har en innertemperatur på 92-96 grader C.
Ta upp brödet ur grytan och låt svalna på galler.

Degen har nu jäst färdigt och jag har vänt under kanterna en sista gång med degskrapan innan den flyttas över till den heta gjutjärnsgrytan.
I vanlig ordning, en rejäl klick smör!
Brödet blev ett mycket bra tillbehör till söndagskvällens grekiska sallad.