tisdag 28 maj 2013

BarbieTårta!

Man fyller faktiskt bara tre år en gång. I söndags var det min guddotters tur och hon hade beställt en barbietårta av sin gudmor. Tårtan skulle inte vara röd och den skulle smaka gott, mitt spelrum var ganska stort som ni förstår. Jag var länge inne på att göra en rosa tårta med vita och gröna detaljer. Rosa är däremot en färg som inte tilltalar mig alls, jag har nog aldrig varit en rosa tjej. Barbie och rosa hör däremot på något vis samman vilket gjorde att jag fastnade lite i färgvalet. På jobbet i fredags däremot var det en kollega som kom med förslaget om lila, direkt kände jag att ljus lila och vit skulle den bli. Lila var nämligen min favoritfärg när jag var liten. Hela mitt rum var lila!
Jag bakade bottnarna i förväg och på torsdagskvällen förberedde jag fyllningarna till tårtan. Det blev en jordgubbsmousse och en vaniljkräm/mousse. Recepten på detta kommer lite senare. Jag spacklade hela tårtan i en smörkräm smaksatt med lite citron och täckte hela tårtan i marsipan. Detta var en MYCKET kortfattad beskrivning av det hela, men i stora drag var det så det gick till :)

Jag använde mig av en extra vi marsipan som jag färgade ljuslila med pastafärg. Det tar lite tid och styrka i armar och händer för att knåda marsipanen för att färgen ska fördela sig jämnt. Jag valde däremot att spara en liten lätt melering då jag fick för mig att det skulle göra klänningen mer levande. Ni får själva avgör om ni håller med mig om det :)
Den översta delen av tårtan bakade jag i en glasskål för att få den runda formen, den frös jag in då jag bakade den redan två veckor innan. Det kan vara bra att frysa bottnarna något för att de inte ska smula så mycket när man ska dela dem. Det blir också en stadigare tårta att bygga ihop samt att bottnarna inte smular då du spacklar din tårta med smörkräm eller frosting.


Jag bakade sedan ytterligare två bottnar i springformar á 20 centimeter. Tårtan skulle ha tre lager med fyllning och då behövde jag fyra bottnar (den första bottnen som jag bakade i den runda skålen delade jag på mitten). Viktigt också att tårtan blir hög nog att den når upp till midjan på barbiedockan. Man får tänka lite på proportionerna när man bakar bottnarna.

Då jag på torsdagskvällen gjort mina fyllningar och de fått stå någon timma i kylen var det dags att bygga tårtan. För att tårtan ska sätta sig ordentligt ville jag bygga den dagen innan jag skulle klä den.
Jag använde mig då av den runda skålen som jag bakade den översta delen av tårtan för att forma min tårta (jag bygger tårtan upp och ner). OBS!!!! Tänk på att plasta in skålen innan du börjar bygga tårtan, annars blir det svårt att få ur den ur skålen dagen därpå.

När skålen är plastad placerar man toppen på tårtan längt ner och jobbar sig upp, mina lager blev följande:
  • Tårtbotten
  • Jordgubbsmousse
  • Tårtbotten
  • Vaniljkräm/mousse
  • Tårtbotten
  • Jordbubbsmousse
  • Tårtbotten

Täck sedan skålen med plast och låt stå i kyl över natten. Tårtan kommer nu att sätta sig och det blir mycket enklare att spackla, klä och dekorera tårtan.

Det finns en hel del filmer på nätet om hur man ska gå tillväga när man bakar en barbietårta. Jag samlade på mig lite tips från olika filmer och gjorde lite av min egna variant. Jag valde att spackla hela tårtan i smörkräm, först ett tunt lager och efter att tårtan fått stå i kylen cirka 30 minuter och det första lagret stelnat la jag ytterligare ett lager smörkräm. In i kylen igen för att smörkrämen ska stelna. Måttade ett lagom stort hål i mitten på tårtan (där ska barbiedockan stickas senare ner) och gröpte ur fyllningen. Snygga till kanterna runt hålet med smörkräm. Detta är också ett ypperlig tillfälle att smaka på din tårta, något man aldrig får möjlighet till annars vis tårtbak :)

Ett jättebra tips för att få en slät yta är att ta ett bakplåtspapper, ta tag i långsidans kanter och dra med lätt tryck bakplåtspappret från botten till toppen längs tårtan. Detta gör att smörkrämen får en slät och fin yta.

Ytterligare ett tips om tårtans botten inte helt ligger mot tårtbrickan (vilket lätt blir effekten när man bygger tårtan upp och ner) är att använda bitarna som du får över efter att du gröper ur mitten av tårtan för att fylla ut håligheterna. Spackla sedan över med smörkräm längs hela nedre kanten, vips så har du en perfekt botten och en ännu stadigare tårta!

Lagom till att hela tårtan var spacklad och det var dags att börja kavla marsipan hade klockan blivit så pass sent att mörkret hade lagt sig utanför fönstret. Det blev därmed inga bilder på kavlingsmomenten samt bilder på hur jag "klär" tårtan. Min fokus var på annat håll och mina händer också alldeles för kladdiga för att fatta kameran (man kan nog säga att hela mitt kök var fyllt av marsipan och florsocker). Först morgonen efter innan de sista dekorationerna ska komma på plats tar jag nästa bild på tårtan. (se bild nedan)

Dockan har jag lindat in i plastfolie av hygieniska skäl och hon är därefter klädd i marsipan i lagom längd för att den ska sticka ner i hålet i tårtan. För att dölja kanten som blir mellan tårtan och barbiedockan stansade jag ut blommor i vitt och lila. 


Jag gillar små detaljer på bakverk och använder allt som oftast mina mindre utstickare för att stansa ut detaljerna. Ett tips är att alltid göra lite extra som du kan använda för att "täcka" de eventuella sprickor och skavanker som kan uppkomma när man jobbar med marsipan. Fjärilarna som jag inte riktigt visste om jag skulle använda kom mycket väl till pass för att dölja några områden på tårtan där marsipanen delat på sig. (ingen behöver få veta ;)


Jag valde att dekorer hela nedre kanten av klänningen med små vita och lila blommor. Alla dekorationer har jag fäst med en blandning av florsocker och vatten. Jag spritsade ut små prickar av florsockerblandningen och tryckte därefter dit dekorationen. Alla smådetaljer på barbietårtan har jag stansat ut med olika utstickare, jag har köpt på mig en hel del utstickare det senaste året och nu kom de väl till pass. 


Ett tips såhär längs vägen är också att man från första början färgar en så stor bit av marsipanen som man tror sig behöva, gärna lite extra. Det är så gott som omöjligt att försöka färga mer marsipan i efterhand och få den i samma nyans. 

Marsipanen ska kavlas tunt, ta därför gärna fram den om du har förvarat den i kylen så att den får bli rumstempererad. Kavla två till tre kaveldrag åt gången, lyft marsipanen och vrid den (OBS! vänd den inte), om marsipanen fastnar på underlaget strö ett tunt tunt lager av florsocker. Fortsätt kavla och vrida tills du har marsipanen i önskad tjocklek.


Innan den lila klänningen placeras på tårtan la jag en skarv av vit marsipnan som avsiktligt sticker ut under klänningen. Detta för att man inte ska se botten på tårtan. Vecka skarven lite lätt runt hela tårtan för att få lite liv i den. 

Rulla upp den lila marsipanen på en kavel och se till så att klänningens nedre del är i bra höjd och att den nedre skarvens övre del är täckt (blir klänningen för lång går det att justera senare, bara att kapa med kniv). Som du placerar marsipanen över tårtan så veckar du den och fäster den övre delen i hålet i mitten av tårtan. Jag fick kavla stå stora rektanglar för att täcka hela min tårta. Jag bestämde mig sedan att lämna en öppning som jag täckte med vit marsipan, detta för att få en framsida på klänningen.

Det blir ett överflöd av marsipan som nu hänger ner i hålet i mitten av tårtan. Skär bort det med en kniv , tänk bara på att inte skära för långt upp. Kanten blir snyggast om den sluttar ner något åt mitten (men det är bara min åsikt).

Dockan som är inrullad i plastfolie ska nu få sin klänning. Skär ut en bit marsipan och vira den runt dockan. Ta sedan en kniv och skär till fram och baksida enligt tyck och smak. Som ni ser använde jag mig av utstansade blommor för att dölja skarven bak i ryggen på dockan. Riktigt bra blev det också!

För att dölja den glipa som är svår att undvika mellan dockan och hålet i tårtan stansade jag ut blommor som jag varvade i vitt och lila. Jag testade först att göra en spetsliknande kjol men fick inte riktigt till det. Detta blev så mycket bättre.

Det finns säkert tusen saker till som jag glömt att nämna. I efterhand när jag räknade på tiden det tog att göra tårtan kom jag fram till cirka 12 timmars arbete. Jag måste ändå säga att jag personligen och det är inte ofta jag säger det, så blev jag riktigt nöjd. Inte mycket som jag själv skulle ha ändrat på nu i efterhand även om jag hade kunnat. Detta är ändå min första barbietårta och frågan är nu om det blir några fler när jag vet vilket jobb det innebär?
När väl tårtan bars fram på tre års kalaset var det inte många som ville sätta kniven i den, det kanske jag själv inte heller hade velat om det inte varit jag som gjort den. Tråkigt att förstöra en så vacker tårta. Så fort första biten var skuren däremot var det många som ville ha sig en bit, även jag tog en och jag åt faktisk upp hela biten. Jättegod tårta måste jag själv erkänna, saftiga bottnar med god fyllning och marsipan säger jag sällan nej till.

Receptet på tårtbottnarna finns här och fyllningarna kommer senare.

Jag hoppas att jag inte lyckats skrämma livet ur allt för många där ute nu som planerar att baka en barbietårta. Det må ta lite tid och vissa moment kräver en hel del tålamod och fingerfärdighet men vilket barn skulle inte vilja ha denna tårta på sin födelsedag. Säkerligen många vuxna också ;)

Tack för titten och jag hoppas vi ses snart igen!

3 kommentarer:

Leila Roth sa...

Det var en supervacker tårta som smakade mycket gott! Ett kanonfint jobb du har lagt ner på denna. Skulle lätt kunna beställa en till mig själv trots att jag passerat 40år....
Tack för den goda smakbiten och fortsätt baka då du har lusten och kunskapen.
Kram Leila (Tommys ingifta moster) =)

Emmelie sa...

Den var underbar!
Och i Nikkis favvofärg oxå ;)

Elin Eriksson sa...

Leila, vad roligt att du tyckte tårtan var god. Att baka är terapi för mig och förhoppningsvis kommer det alltid att vara så :)

Em, ännu en dag att lägga till våra redan så många minnesvärda dagar :)