tisdag 14 maj 2013

Det där lilla extra!

Månadens sötsak är ett roligt påhitt av Tea som driven bloggen Söta Saker, denna månad är det TILLBEHÖR som är temat. I kombination med att jag läst vad månadens sötsak var och att jag fick frågan av en kollega efter ett recept börjande tankarna snurra i mitt huvud. Det finns så många goda tillbehör som verkligen kan får ett bakverk som redan är gott, att nå högre höjder. Fråga är bara hur många nivåer man vill klättra och visst finns det begränsningar för hur många tillbehör ögat och smaklökarna också klarar av.

Jag bestämde mig slutligen för att ta två av mina favoriter och sätta dem samman, slutresultatet går inte av för hackor mina vänner. Det vill jag lova! Small Brownie Bites toppade med Angel Feather Icing.


Angel Feather Icing:
2 äggvitor
170 g strösocker
1 dl flytande glukos/glukossirap
2 msk vatten
1 tsk citronjuice
1 tsk vaniljextrakt, ofärgad. (jag använde 1 tsk vaniljsocker och en knivsudd  vaniljpulver, gick utmärkt det också)
En knivsudd färgpasta (om du vill färgsätta frostingen)

Fyll en kastrull med vatten och låt koka upp
Lägg alla ingredienser utom vaniljextrakt och färgpasta i en rostfri/glas bunke
Placera bunken över kastrullen med lätt kokande vatten (se till så att bunken inte når vattenytan)
Använd en elvisp och vispa tills du har en fin och fluffig smet, ca 10 minuter.
Efter 5 minuter börja det bli fluffigt och den börjar får en vit färg, men fortsätt att vispa!
Efter 7 minuter tar du skålen från kastrullen och tillsätter vaniljextrakt. Om vill färga frostingen tillsätter du nu färgpastan.
Fortsätt vispa (ej över vattenbadet denna gång), ju mer du vispar desto styvare blir frostingen.
Efter 10 minuter är frostingen klar!


Small Brownie Bites:
100 g smör
200 g mörk choklad
2 dl strösocker
1,5 dl mörkt muscovadosocker
4 ägg
2 tsk vaniljsocker
1 3/4 dl vetemjöl
0,5 tsk salt

Ugn 175 grader C

Smält choklad och smör över vattenbad, ställ åt sidan och rör ner allt socker.
När chokladsmeten svalnat rör du i ett ägg i taget, ordentligt mellan varje ägg.
Blanda mjöl, salt och vaniljsocker i en annan bunke och sikta ner i smeten, vänd om väl.

placera ut "mini" muffinsformar i en muffinsplåt och fyll dem 2/3 och grädda sedan 10-15 minuter, känn med en sticka innan du tar ut dem. Stickan ska vara kladdig men du ska känna motstånd när du sticker ner den.


Min pyramid av cupcakes

Fyra färger på formarna som är köpta på Lagerhaus

Förvara dem gärna i kyl eller sval fram till servering, det går även utmärkt att frysa in denna cupcake, med och utan frostingen.

Trevlig tisdag!


2 kommentarer:

Elisabeth - Saker jag bakar sa...

Fantastiskt fina! Frostingen verkar supergod, och ja, browniebitarna också...

Elin Eriksson sa...

Tack snälla:) Ja, de är farligt goda!