tisdag 30 april 2013

Kalljäst bröd med Messmör

Förra helgen eller om det nu var helgen innan dess gjorde jag en sås på messmör. Min vän A bjöd på denna sås för många år sedan och jag måste säga att jag var väldigt skeptisk när jag fick höra vad såsen innehöll. Messmör i naturell form är ingen favorit och kommer troligtvis heller aldrig att blir det. Jag minns fortfarande tuben som alltid låg där hemma i kylskåpet under min uppväxt, var nog bara mamma som åt av den? Nä, messmör har jag aldrig fastnat för, men den såsen däremot som A bjöd på fick mig att se ett helt nytt användningsområde för messmör. Om nu en sås kan vara så god, vad mer kan man göra?

Jag valde att grädda mitt bröd i gjutjärnsgryta då samtliga brödbak i denna gryta har överträffat mina förväntningar den senaste tiden. Receptet hittade jag på bloggen Mallas goda - när livet är en fest, där ska inte brödet gräddas i gryta. Jag har därför valt att skriva receptet nedan med två olika varianter för gräddning.

Kalljäst bröd med Messmör

DAG 1:
12 g  jäst
300 g kallt vatten
380 g mjöl (jag använde vete)
1 tsk honung
1 tsk salt

DAG 2:
1,5 dl ljummet vatten
1,5 - 2 dl messmör
1 dl havregryn
1 dl kruskakli
ca 3,5 dl fint rågmjöl
1 dl solrosfrö
1 dl pumpakärnor

Dag 1:
Blanda alla ingredienser (utom salt) och arbeta degen kraftigt i tio minuter, tillsätt saltet de sista minuterna. Låt fördegen jäsa i rumstemperatur under lock/plats i 15 timmar.

Dag 2:
Blanda alla ingredienser utom mjöl i degen från dagen innan. Knåda därefter in lite rågmjöl i taget tills dess att degen släpper från kanterna på bunken. Arbeta degen 5-10 minuter och låt jäsa 40 minuter.

Ugn 225 grader C
Sätt gärna en djup plåt i botten på ugnen, perfekt att kasta in några isbitar eller hälla lite vatten i när 10-15 minuter återstår av gräddningstiden. Det ger brödet en krispig och fin yta. Sätt gärna också in plåten som du ska grädda brödet på så att den blir varm, brödet får då en extra skjuts vid gräddning.

Mjöla bakbordet och vänd upp degen. Dela i två lika stora delar och forma med lätta händer (INTE KNÅDA) till två bröd. Flytta över till papprad plåt och låt jäsa ytterligare 30 minuter.
Flytta över brödet till den varma plåten från ugnen och grädda bröden långt ner i ugnen tills du har en innertemperatur på 98 grader C, 30-40 minuter. Limporna blir ganska mörka, täck med aluminiumfolie sista tiden i ugnen om de får allt för mycket färg.

Ta ut brödet och låt svalna på brödgaller.

ELLER OM DU SOM JAG VILL GRÄDDA I GJUTJÄRNSGRYTA:

Sätt ugnen på 225 grader C och ställ samtidigt in gjutjärnsgrytan och även här en djupare plåt i botten på ugnen.
Vänd upp degen på mjölat bakbord och forma med lätta händer (INTE KNÅDA) en limpa. Låt jäsa ytterligare 30 minuter medans ugnen och gjutjärnsgrytan blir varm.
Ta ut den heta grytan och "släpp" försiktigt ner degen, på med lock och grädda i 30 minuter med locket på.
Efter 30 minuter tar du av locket och kastar samtidigt in några isbitar eller cirka 0,5 dl vatten i den djupa plåten i botten på ugnen och låter brödet gå tills det har en innertemperatur på 98 grader C (cirka 15-20 minuter). 

Ta ut brödet och lyft ur gjutjärnsgrytan, låt svalna på brödgaller.

Här har jag vänt upp degen på mjölat bakbord och format min limpa.

Degen har jäst klart och det är dags att flytta över till den mycket hela grytan. Det kan vara lite svårt att flytta över brödet utan att förstöra de fina luftbubblorna som jäsningen framkallat, snabbt och smidigt får
nog bli mitt tips :)

Brödet är färdiggräddat och det är inga som helst problem att lyfta upp det ur grytan. Nu gäller det bara att vänta på att brödet får svalna något innan man skär den första skivan. Tålamod!

Jag har sagt det förr, godast är brödet med en rejäl klick riktigt smör. Låt det smaka!
Jag tycker kanske ändå att det kunde har varit lite mer smak av messmör, får testa mig fram lite när det gäller hur mycket mer smör som krävs för att tillfredsställa smaklökarna. Jag ökade på 1 deciliter redan från receptet jag hittade på Mallas blogg, min personliga åsikt är däremot att det bör kunna smaka mer. Återkommer kring detta! Är det någon av mina läsare som försökt sig på andra bakverk med messmör skriv då gärna en rad och länka.

Avslutningsvis vill jag önska alla en trevlig Valborg och jag hoppas också att jag inte förvillat mina läsare när jag idag fick för mig att ändra om en hel del i bloggens design. Vad är det nu de brukar säga i reklamen, nytt utseende; samma goda innehåll! ;)

torsdag 25 april 2013

AnanasPaj

Veckan har bara rusat fram och imorgon är det fredag igen, hua mej vad tiden går fort!

Här kommer en paj som är perfekt både efter en mäktig middag liksom till fikapausen på jobbet eller med nära och kära hemma i ditt eget kök. Inte att förglömma hur lämpligt också paj är att ta med sig om man är bortbjuden ! Receptet har jag hittat på matskafferiet.se, ännu en ny blogg att utforska för min del. Jag valde däremot att använda en annan deg (en mördeg) till pajskalet, samma mördeg som jag bakade katalaner på till alla hjärtans dag.

Det blev några bitar av pajen kvar efter helgens bjudning och då jag igår tog med pajen samt lite andra saker jag bara hade några bitar av i frysen till jobbet fick jag mycket gott betyg, för pajen speciellt!

Recept 1 paj (cirka 10 personer):

Mördeg till pajskalet:
150 g smör
3,5 dl vetemjöl (210 gram)
1 msk vatten
3/4 dl maizena majsstärkelse
0,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Fyllning:
1 färsk ananas (cirka 500 gram)
2 dl creme fraiche
3 tsk vaniljsocker
3/4 dl strösocker
ev. 2 msk vit rom (förslagsvis Malibu)
1 ägg

Ugn 175 grader C

Tärna smöret till pajdegen och kör i matberedare tillsammans med övriga ingredienser.
Plasta degen och låt vila i kylskåp cirka en timma.
Kavla eller tryck ut degen i en pajform á 25 cm i diameter.

Skala ananasen (vilket betyder att du skär av det yttre skalet med en kniv samt skär bort stammen i mitten som ofta är hård/torr och inte så aptitlig), tärna i bitar och låt rinna av i durkslag.
Blanda creme fraiche, ägg, strösocker, vaniljsocker och ev. rom i en bunke. Blanda därefter ner den tärnade ananasen och häll över fyllningen i pajskalet (nej pajskalet ska inte förgräddas).
Grädda på 175 grader i cirka 40 minuter, när fyllningen stannat och pajskalet fått fin färg kan du ta ut den. Jag tror nog att min gick nästa 50 minuter.

Toppen är avskuren och ananasen ska skalas. Använd kniven och låt den följa
ananasens form, skär hellre för lite än för mycket. Finliret kan man ta sen.

När allt skal är borta tärna fruktköttet i mindre bitar.

Pajskalet och fyllningen är på plats och det är dags att grädda.

Jag fick lite av pajdegen över efter att jag klätt pajformen och passade
då på att pryda min paj med ett hjärta.
Min färdiggräddade ananaspaj!

Jag serverade en klick grädde till pajen och det är väl ändå aldrig fel!

Å så var det bara smulorna kvar.

fredag 19 april 2013

DinkelVåfflor

Nu är det äntligen dags för receptet på dinkelvåfflor. God både som matvåffla och efterrättsvåffla.

Jag surfade runt lite på webben och hittade lite historia om våfflan. Till exempel på svenska ambassadens hemsida kan man läsa att våfflor i alla tider ätits under våren på grund av att man förr hade begränsad tillgång till ägg och mjölk under vintern. Där står också att våffeldagen tros komma av att Jungfru Marie Bebådelsedag tidigare kallad "vårfrudagen", slarvigt uttalat kan det lätt uppfattas som just "våffeldagen". Ett hörfel med andra ord :)


Recept:
2,5 dl siktat dinkelmjöl
1 1/4 tsk bakpulver
3 dl mjölk
60 g smör
2 ägg

Separera ägget i gula och vita.
Blanda mjöl och bakpulver i en bunke.
Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken, vänd ner vätskan i mjölblandningen och rör ner äggulorna i smeten.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd slutligen ner i våffelsmeten.

Låt stå och dra ett tag innan du gräddar dina våfflor i smör.


nordiska museets hemsida läser jag att våfflans historia sträcker sig åtminstone tillbaka till medeltiden. "Våfflor åt man både till vardags och fest. Att baka över glöd gick snabbt. Det var ingredienserna som avgjorde finhetsgraden. De enklare våfflorna bestod av mjöl och vatten. Till fest slog man på stort med grädde, socker, smör och ägg."

"Runt sekelskiftet 1900 blev det modernt att äta våfflor med grädde och sylt till kaffet. Och det var ett måste att efter söndagspromenaden slinka in på något av de många våffelbruken som kantade promenadstråken, inte minst i Stockholm."

Jag tog upp blåbär ur frysen och lät dem tina i en skål, vips så har man fått en supergod
blåbärssylt. Jag tinade även jordgubbar som jag körde med stavmixern tillsammans med lite limeskal, GOTT!


En klick vispad grädde tackar man aldrig nej till ;)


Imorgon bakar jag en ananaspaj med crem fresh och på söndag ska jag testbaka bröd som jag tänkte smaksätta med messmör. Trevlig helg till alla mina fina läsare!

onsdag 17 april 2013

Tankar..

Ojojoj vilken dag, allt har gått i ett. Tom i huvudet sjunker jag ner i vår nya underbara soffa och sippar på mitt kaffe. Jag hat tv:n på men har valt att stänga av ljudet. Ibland är det bara skönt att lyssna på tystnaden. Jag hör vinden som viner utanför fönstret och måsarna som skriker. Solen strålar fortfarande och vi får nu äntligen välkomna våren till Stockholm. Du har varit sååå efterlängtad!

Idag har vi äntligen bokat en resa. Jag och mina systrar ska semestra tillsammans i sommar, Sverige i alla ära men vi drar till Barcelona! Flygbiljetterna och hotellet är nu bokat och vi kan verkligen börja längta på riktigt! Jag har besökt Barcelona tidigare med kände redan då att staden hade så mycket mer att visa mig än vad jag hade tid till. Nu får jag chansen igen och jag kan knappt vänta.


Här kommer en bild på helgens BÄSTA köp, jag föll pladask och det blev även en stor tavla med samma skrift. Kopparna kommer från Serholt SWEDEN, också kopparna i inlägget om Crème Brulé är från Serholt. Jag kör lite blandade koppar hemma hos mig, blir lite roligare så :)


Fotot nedan är på en lite vägg dekoration som jag bara var tvungen att köpa när jag besökte Taxinge Slott, den hängde där på väggen och ropade mitt namn! Att jag är riktigt dålig på att följa recept till punkt och prickar är ingen nyhet. Jag lägger gärna till, tar bort eller byter ut ingredienser till något som jag själv anser vara en bättre kombination eller för att jag inte har just den ingrediensen hemma :) Samma resonemang gäller för receptet på tavlan, jag tycker absolut att alla ingredienser ska vara med. Däremot kommer jag att måtta ingredienserna på mitt eget sätt när jag rör samman min kaka.


Ett lite annorlunda inlägg idag, jag kan bara hoppas att det uppskattas av några och att ni andra hänger med ändå inför kommande recept på dinkelvåfflor, choklad- och kokostarte m.m.

måndag 15 april 2013

Crème Brulé

Denna underbara efterrätt! Det krispiga locket av socker och där under en len kräm som bara smälter i munnen. När jag och T besökte Frankrike förra året vet jag inte hur många crème brulé jag mumsade i mig. Vi låter nog det vara osagt :)

Enklare efterrätt att förbereda finns nog inte, proffsigt ser det också ut när man bränner av dem precis innan servering. Har man ingen brännare kan man även sätta ugnen på grill och bränna av dem där. Blir inte riktigt samma resultat men det fungerar utan problem.

Är det svårt? NEJ, det är inte svårt. Våga testa!


Du behöver:
(sex portioner)
2 dl grädde
2 dl mjölk
3 msk strösocker
6 äggulor

2-3 msk råsocker (till bränningen)

Ugn 150 grader C

Koka upp grädden och mjölken med hälften av sockret.
Dra av kastrullen från värmen och låt svalna en aning.
Blanda resterande socker med äggulorna. 
Häll de avsvalnade gräddkoket över äggblandningen och rör om.
Sila genom en finmaskig sil och fördela ut i portionsformar.

Fyll en form/plåt med vatten och ställ ner formarna (vattnet ska nå upp till mitten på formen).
Grädda brulén i vattenbad i mitten av ugnen tills de stannar men fortfarande har lite gung i mitten. Var försiktig så att de inte blir överbakade! Räkna med 30-40 minuter om du gräddar sex stycken samtidigt.
Lyft formarna ut vattnet och låt svalna. Ställ sedan i kylen att kallna ordentligt.

Strö ett tunt lager råsocker i varje form och brädd av med gasolbrännare till en knäckig yta.

Koka upp grädde, mjöl och socker, låt svalna.

Blanda äggula och socker.

Blanda gräddmjölken med äggulorna och sila genom finkornig sil.

Portionera ut i formar.
Grädda i vattenbad 30-40 minuter. Smeten ska stanna men fortfarande har lite gung i mitten.

Strö över råsocker och bränn av med brännare, sockret ska smälta
och kristalliseras.

Nu är det bara att njuta!

söndag 14 april 2013

Fröknäcke

Här kommer receptet på fröknäcke som jag bakade i påsk. Receptet kommer från Arla och jag kan tycka att man bör vara lite försiktig med att tillsätta allt vetemjöl då degen lätt blir för torr och fröblandningen därmed kan bli svår att knåda in i degen efter jäsning. I alla påskbestyr glömde jag helt av att använda kruskaveln vid utbak, ingen större skillnad på slutresultatet bara lite svårare att få smöret att stanna kvar på smörgåsen :)

Hur man väljer att forma sitt knäckebröd är givetvis helt upp till en själv, det är också charmen med att baka sitt eget knäckebröd! Vill man göra "riktiga" runda brödkakor med ett hål i mitten gör man det, eller den enklare varianten att kavla tills man tycker att degen är tunn nog och sen grädda i brödets befintliga form. Jag valde den enklare varianten då jag bakade mitt fröknäcke.

Det som är avgörande för att man ska få en bra gräddyta på både fram och baksida är att man använder en redan uppvärmd plåt/baksten vid gräddning, så fuska inte med det momentet!

Lycka till!


Ingredienser:
25 g jäst
3 dl mjölk
0,5 msk honung
5 dl rågmjöl
3 dl vetemjöl
0,5 tsk salt

Fröblandning:
0,5 dl linfrö
0,5 dl solrosfrö/kärnor
0,5 dl pumpakärnor
0,5 msk kummin(hel)
1 msk flingsalt

Ugn 250 grader C

Värm mjölken till 37 grader C.
Smula jästen i en bunken, tillsätt mjölken och lös upp jästen helt.
Tillsätt övriga ingredienser (allt utom fröblandningen) och arbeta till en smidig deg. Låt jäsa 40 minuter.

Värm ugnen till 250 grader och sätt in en plåt i ugnen. (Du vill ha en varm plåt redo när du sen ska grädda brödet).
Blanda samman fröblandningen och arbeta försiktigt in den i degen vid utbakning. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 10-12 bitar. Forma till runda bollar och kavla ut så tunt som möjligt. Kavla till sist med kruskavel eller nagga bröden. Placera brödet på bakplåtspapper och grädda på den varma plåten 7-8 minuter i mitten av ugnen.

Fröblandning

Degen ska jäsa 30- 40 minuter.

Knåda in fröblandningen  och dela degen i 10-12 lika delar.

Jag väljer ofta att kavla degen första på bakbord och därefter mellan två bakplåtspapper föra att få den så tunn som möjligt.

Tycker man att brödet är något segt och vill ha ett sprödare bröd kan jag rekommendera att man lägger fröknäcket på en plåt, låter det gå 15-20 minuter på 100 grader i ugnen. Stäng av ugnen och låt brödet ligga kvar där tills att ugnen är helt kall, förslagsvis över natten.

fredag 12 april 2013

BAKA

Igår kom den igen, min alltid lika efterlängtade tidning. Jag blir lika glad varje gång! Kanske är det för att den bara kommer sex gånger om år? Man hinner verkligen längta och se fram emot nästkommande nummer och sen hinner man även glömma bort att den ska komma, och så ligger den bara där en dag när man kommer hem. Som sagt; lika glad varje gång!

Detta nummer bjuder på steg för steg beskrivning för frasiga wienerbröd, valnöten är i fokus och med den många recept. Jag skrattar även högt för mig själv när jag läser krönikören Mattias Kristianssons tankar kring robotkakor, så slående och vilken finish. Mattias driver bloggen Bake My Day, där han enligt sina egna ord bakar kreativa kakor, tokiga tårtor, knasiga karameller och om jag själv får tillägga; så många vackra bakverk. Kolla in bloggen och låt dig inspireras!




torsdag 11 april 2013

Kökselektronik

Min elvisp används flitigt, flera gånger i veckan åker den fram och det vispas allt ifrån grädde till kaksmet. Min gamla hade gjort sitt och nu (visserligen för två månader sedan snart) när jag fyllde hade mamma köpt en ny till mig, en röd :) Det har väl inte undgått någon av er där ute som följer min blogg att jag gillar röda saker, mitt kök är fyllt av dem!

Jag blir glad av ny kökselektronik, det finns hundratals köksmaskiner som gör underverk i köket och förvandlar bak/matlagningen till rena glädjen  Den tråkiga biten är däremot att alla saker ska få plats i köket och även om elektronik är billigare idag än någonsin, kostar den fortfarande pengar och livslängden på grejerna är tyvärr inte vad det var en gång i tiden.


Jag lägger gärna några extra slantar på ett riktigt bra köksredskap istället för fler som jag vet inte kommer hålla i längden. Det är roligare att arbeta med riktiga grejer och de tål också oftast lite mer.

Något jag funderat på ett tag nu är en glassmaskin. Alltid när jag letar nya recept hittar jag recept på glass och blir lika besviken varje gång när jag inser att jag fortfarande inte har den där glassmaskinen. När jag hälsade på min kära vän E senast berättade hon att det finns tillbehör för KitchenAid köksmaskin som gör att man kan använda den som glassmaskin, se länk här. Om ja förstår det hela rätt ska man förvara bunken i frysen och det är där jag fastnar. Min frys rymmer inte denna stor bunke. Annars hade det varit ett lätt val då jag redan har köksmaskinen. Får klura vidare på den.


Min stavmixer valde även den att lägga av för inte så länge sedan, ungefär i samma veva som elvispen tackade för sig. Visst är det ofta så när något gå sönder, då ska också något annat sluta fungera. Sist när min mixer brann upp råkade jag även bränna av sladden på kaffebryggaren på spisplattan. Typiskt!

Jag har nu köpt mig en ny stavmixer och många roliga tillbehör därtill, SKOJ!



Den elektriska köksvågen jag köpte är en billig historia, anledningen till detta var att jag inte trodde fullt ut på idén med digital köksvåg. Nu får jag bita mig i tungan och erkänna att vågen är en av sakerna som jag använder mest i köket när jag bakar och lagar mat. Hade jag vetat det innan hade jag nog lagt lite mer energi på att se över utbudet och den hade gärna också fått vara röd :)

Prislappen på kökstermometern var något saftigare i jämförelse med vågen, jag funderade noga och länge innan jag valde. Den är också något som jag verkligen använder mig av, speciellt för att tempa bröd. Alltid lika svårt tycker jag när man bakar ett bröd för första gången att veta om det verkligen är genomgräddat. Jag kan ärligt säga att jag inte misslyckats "temperaturmässigt sätt" med något bröd sen jag köpte min termometer.

TEMPERATUR FÖR BRÖD

(inner temperatur)

Ljust bröd      92-96 grader C

Mörkt bröd      98 grader C



Det var lite av mina tankar kring kökselektronik, dags att tacka för mig och lägga huvudet på kudden några timmar. Imorgon är det fredag och jag ser fram emot fredagskänslan på jobbet, middag med en kär väninna samt leveransen av vår nya soffa. Det kan bli en riktigt bra fredag!

godnatt

tisdag 9 april 2013

lilla k´s TRÄDGÅRDSKÖK

Hemma i Sthlm igen och fylld med härliga intryck efter helgen hemma i Hälsingland. Jag skriver hemma för att Hälsingland alltid kommer vara hemma för mig, även om jag numera har mitt hem i Sthlm så blir det alltid att jag åker hem när jag åker upp. Jag tog bilen upp i fredags efter jobbet och som jag närmade mitt mål gick solen ner bakom bergen. Hade jag haft en passagerare med mig hade jag låtit fota denna magiska vy. Tyvärr satt jag själv i bilen och ville inte riskera att jag hamnade i diket så jag passade istället på att njuta av stunden. Välkommen hem! :)

På lördagen besökte vi Bollnäs, där finns Mobackes Trädgårdscenter och där lilla k´s trädgårdskök. Ett härlig litet krypin bland växtligheterna där det serverar både lunch och smaskigt fikabröd. Har du vägarna förbi Bollnäs kan jag varmt rekommendera ett stop i denna härliga oas.
Lilla k´s har fått flera fina utmärkelser bland annat i White guide.

Bilden nedan är vad man just nu möts av när man kliver in på Mobackes, de har inte bara blommor i alla former och storlekar utan även porslin, snören, burkar, dekorationer, skålar, fat, allt inför sommaren picknick med mera, med mera! Jag hade lätt kunna gå där och strosa många varv, tur var nog att vi inte gjorde det. Mitt kök är inte i stånd att klara av fler tillskott just nu, men till sommaren när jag åker hem över min semester kanske mitt kök ser annorlunda ut? Man kan alltid hoppas!

Underbara färger, turkos, lila och mintgrön!
Bilden är lånad från lilla k´s hemsida
Även denna bild är lånad från hemsidan.



Det som är roligt med att besöka lite annorlunda bagerier och caféer är att man hittar nya godsaker att sätta tänderna i. Det första jag siktade in mig på var chokladjitterbugg och inte långt efter hittade jag även en liten tartelettliknande sak med vad jag antog var en chokladganache. Jag tog båda två!

Jitterbuggen var riktigt god, jag måste testa baka detta själv. Jag tror nog att jag kanske var lite ambitiös när jag snurrade mina jitterbugg så många varv. Nästa gång blir det färre varv och med maräng!

Den lilla söta tarteletten som både jag och väninna hade svårt att helt sätta fingret på vad den innehöll var magisk, vi fick fråga personalen innan gick vad den var bakad på. Det var en "GI" kaka där skalet var av havre (om jag inte minns fel) fylld med en ganache på mörk choklad smaksatt med svarta vinbär. OJ så gott! Den där svartvinbärs ganachen måste jag verkligen försöka få till här hemma, grymt god!


Den lite mindre orten Arbrå ligger inte så långt utanför Bollnäs, där hittar man Arbrå Ångbageri. Det är roligt också att hur se små orterna tar vara på sina guldkorn jobbar tillsammans! Alla blommor på borden var planerade i pepparkaksburkar från ångbageriet. Härliga färger på burkarna att man gärna återanvänder dem till annat när väl kakorna är slut. På Arbrå Ångbageris hemsida kan man även skriva ut nya etiketter att pryda sin burk med, en riktigt fiffig idé tycker jag! 

Utdraget ovan är taget från WWW.ARBRAANGBAGERI.SE


Vart än man vänder sig inne i lokalen finns det massvis av saker att titta på och många roliga idéer att hämta inspiration från. Bilden ovan till vänster är ett gammalt rostigt galler där man satt upp foton med klädnypor. Riktigt fint, undrar bara vart jag så få in detta i min lilla lägenhet? Tåls att tänka på!


Många av borden i fiket är gjorda av gamla dörrar, riktigt charmigt! Jag köpte själv ett nytt köksbord för inte så länge sedan, ett riktig värdelös historia som jag inte vill förkorta fler människors liv med. Det är kanske detta man ska slå till på? Kan bli lite svårt att knåda deg på bara ;)

Det är dags att avsluta detta mycket hemmakära inlägg och börja skriva på nästa inlägget om dinkelvåfflor. Jag vet i alla fall en som väntar på det där ute :)

Avslutningsvis vill jag tillägga att bildkvalitén för alla av bilderna i det här inlägget inte håller måttet, jag är väl medveten. Har man inte kamera till hands får mobilen duga som substitut.

Trevlig tisdagskväll!

torsdag 4 april 2013

Kokosvåfflor (LCHF)

Här kommer ett recept som egentligen inte föll mig in i smaken (konsistensmässigt), men jag tycker ändå att det är ett av de bättre LCHF recepten jag testat när det gäller pannkaka/våffla. Därför väljer jag ändå att lägga upp receptet på bloggen. Är man riktigt sugen på våfflor och inte vill få i sig massor av kolhydrater tycker jag absolut att man ska testa det här receptet.

Det som jag personligen saknar när det gäller LCHF bakverk är segheten/tuggmotståndet, det finns liksom inte där. Hittar jag ett sånt recept så lovar jag att dela med mig!

Recept:
(cirka 10 våfflor)
8 ägg
2 dl kokosmjölk
2 dl kokosmjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt

Vispa ägg och kokosmjölk. 
Bland kokosmjöl, salt och bakpulver och vänd ner i äggsmeten.
Låt svälla medan våffeljärnet blir varmt (JA, smeten ska blir tjock och fast)
Pensla våffeljärnet med kokosolja eller smör innan du gräddar våfflorna.


På bilderna ovan har jag toppat med en jordgubbspuré med lite citronskal, lika goda är våfflorna också med en god ost och en bit skinka. Receptet kommer från Kung Markatta.


Helgen närmar sig igen och det är ännu en gång dags för mig att packa väskan och fara iväg över helgen. Denna gång blir det hem till Hälsingland och jag kommer hinna med att besöka både vänner och familj. Ser fram emot en lugn och skön helg med inslag av vårsol.

Trevlig helg!