onsdag 30 oktober 2013

Small Birthday Cake

This weekend we had a big birthday party. As I was baking the pound cakes one got stuck in the baking pan and I woulden't be able to use it. From this broken piece of pound cake I made a smaller version of the original cake.

Early Saturday morning I decorated my little cake with sprinkles and a birthday candle. All of a sudden the broken piece of cake was transformed into a little piece of heaven, perfect as a morning treat.


It's a chocolate cake with layers of chocolate and espresso frosting; you can find the recipe here. The cake is quite heavy and even though we were two people sharing we were not able to finish it.


Happy birthday my love

söndag 27 oktober 2013

ChokladTårta smaksatt med espresso

Jag älskar Lomelinos tårtor, då jag också är en stor kaffeälskare har denna länge varit given och äntligen kom jag till skott. Bottnarna är busenkla och smakar ljuvligt, kommer utan tvekan att använda det receptet fler gånger. När sedan bottnarna sätts samman med frostingen kan man bara inte låta bli att njuta, vilken underbar tårta!


Chokladbotten:
75 g smör, smält
4,5 dl vetemjöl
1,5 dl kakao
1,5 tsk bakpulver
1,5 tsk bikarbonat
3, 3/4 dl strösocker
2 ägg (medelstora)
2 1/4 dl mjölk
1,5 dl starkt hett kaffe

Espressofrosting:
200 g mörk choklad
300 g rumsvarmt smör
3 dl florsocker (ev. lite mer)
1,5 dl kakao
0,5 tsk vaniljpulver
4 msk espresso

Dekoration:
Strössel


Ugn 175 grader C

Bottnar:
Smörj och bröa två fromar á 15 centimeter i diameter.
Smält smöret, dra från plattan och låt svalna.
I en bunke, sikta mjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat. Tillsätt övriga ingredienser och vispa i ett par minuter tills du har en slät smet.
Fördela smeten jämnt i formarna och grädda bottnarna 30-34 minuter.
Låt svalna cirka 15 minuter i formen innan du tar ut dem och låter svalna helt på galler.

Frosting:
Smält chokladen över vattenbad, ställ åt sidan och låt svalna.
Vispa upp smöret, tillsätt florsocker och kakao lite i taget tills blandningen är jämn.
Blanda i den smälta chokladen och vaniljpulvret, tillsätt espresso lite i taget och vispa i ett par minuter tills frostingen är slät och glansig.



Bygga tårta

Dela bottnarna på mitten så att du får fyra bottna.
Lägg en liten klick frosting på ett tårtfat eller en tårtbricka, placera därefter första botten. Bred ett jämnt lager frosting och placera nästa botten ovanpå och upprepa tills alla fyra bottnar är på plats. TIPS! vänd den skurna sidan ner hela tiden, annars smular lätt botten när du frostar den.

När alla bottnar är på plats bred då ett tunt lager frosting över hela tårta, låt sedan stå i kylen 30 minuter (låt frostingen stå kvar ute i rumstemperatur). Bred resten av frosting i ett jämnt lager över hela tårtan och använd en sked (baksidan) eller spatel för att gör mönster.

Dekorera med strössel och låt stå svalt fram till servering.

Vi har firat min kärestas födelsedag i helgen och under gårdagen hade vi öppet hus. Utöver massor av god mat som T stod bör bjöd jag på denna tårta. Imorgon kommer mina kollegor att får dela på resterna av tårtan samt pops av chokladbollar. 


Detta får också bli månadens sötsak, en riktig kalastårta!

onsdag 23 oktober 2013

GlassTårta

Innan det var dags för mig att lämna tillbaka glassmaskinen ville jag göra en glasstårta. Jag valde två nya glassrecept och toppade tårtan med mörk choklad och angel feather icing (marängfrosting). Inspirationen till toppen på tårtan kommer från Linda Lomelino, fler Lomelinotårtor kommer inom kort.

Glassrecepten kommer från Jan Hedh. De bästa recepten hittills om ni frågar mig.

Vaniljglass:
2 g gelatin (ca 1 blad)
1 vaniljstång
2,5 dl vispgrädde
2,5 dl mjölk
25 g honung eller glukos
120 g äggula (ca 6 st)
125 g strösocker
Dag 1:
Blötlägg gelatinbladet cirka 10 minuter i kallt vatten.
Dela vaniljstången på längden. Skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg i stången och tillsätt grädde, mjölk och honung/glukos.
Vispa äggulor och socker fluffigt
Koka upp gräddblandningen. Vispa ner den i äggskummet. Blanda ordentligt. Häll tillbaka i kastrullen.
Värm under omrörning till 85 grader.
Krama ur vattnet ur gelatinet. Rör ner det i glassmeten, rör tills det löst upp.
Sila glassmeten ner i en bunke. Kyl snabbt i kallt vattenbad. Täck med plastfilm, ställ kallt över natten eller helt i ett dygn.
Dag 2:
Häll glassmeten i maskin och kör i 30-45 minuter.
Har du ingen glassmaskin häll glassmeten i en bunke och ställ i frysen. Ta ut och rör då och då tills glassmassan har fast konsistens.

________________________________________

Chokladglass:
2 g geletin (ca 1 blad)
1 vaniljstång
2,5 dl vispgrädde
2,5 dl mjölk
120 g äggula (ca 6 st)
125 g farinsocker
100 g mörk choklad
Dag 1:
Blötlägg gelatinbladet cirka 10 minuter i kallt vatten.
Dela vaniljstången på längden. Skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg i stången och tillsätt grädde, mjölk och honung/glukos.
Vispa äggulor och socker fluffigt
Koka upp gräddblandningen. Vispa ner den i äggskummet. Blanda ordentligt. Häll tillbaka i kastrullen.
Finhacka chokladen och rör ner den. Värm under omrörning till 85 grader.
Krama ur vattnet ur gelatinet. Rör ner det i glassmeten, rör tills det löst upp.
Plasta och låt glassmeten stå ett dygn i kylen.
Dag 2:
Sila glassmeten genom en finmaskig sil.
Kör blandningen i 30-45 minuter i glassmaskin till fast konsistens.
Har du ingen glassmaskin häll glassmeten i en bunke och ställ i frysen. Ta ut och rör då och då tills glassmassan har fast konsistens.

Bygga glasstårta:


Lager 1:
gör vaniljglassen enligt receptet.
Plasta en form i önskad storlek, jag valde en form på 15 centimeter i diameter.
(har du en form med löstagbara kanter behöver du inte plasta formen)
Pytsa i glassmeten i formen och slå den lätt mot köksbänken, detta för att glassmassan ska sätta sig jämnt i formen. Ställ in i frysen och låt stelna

Minst en timme krävs i frysen för att det första lagret ska stelna

Lager 2:
gör chokladglassen enligt receptet.
Ta ut formen med vaniljglass och pytsa i chokladglassen som lager två, upprepa momenten från lager ett.

Minst tre timmar krävs i frysen innan tårtan är klar.

Topping 1:
Smält choklad över ett vattenbad (cirka 100 gram), ställ åt sidan.
Ta fram tårtan och tar ut den ur formen. Låt stå i rumstemperatur fem minuter innan du börjar ta bort plasten (finns annars riks att plast fastnar och blir kvar i tårtan).
Dra försiktigt av plasten och placera tårtan på en tallrik.
Häll kvickt över chokladen och dra den ut mot kanterna med en sked/spatel, jobba snabbt då chokladen stelnar omgående av den kalla glassen.
In i frysen igen.

Topping 2:
gör marängfrostingen enligt receptet.
Välj en tyll och fyll en spritspåse, plocka fram tårtan ur frysen och spritsa frostingen på toppen av tårtan. Tårtan ska därefter in i frysen igen, frostingen går jättebra att frysa.


Tårtan är nu redo för servering, tänk bara på att ta fram den en stund innan för att det ska gå lättare att skära i den.
Lycka till!

måndag 21 oktober 2013

I nästa inlägg..

...Glasstårta!


LCHF Glass

Socker gör att glassen får en mjuk och len konsistens och smak. Det är precis vad som saknas i denna glass. Jag ville ändå göra ett försök, kanske skulle jag ha haft hallon istället för blåbär?

Glass ska vara gott och om man verkligen verkligen vill kanske det också går att få denna glass att smaka gott? Ett tips som glassriket.se ger är att tillsätta lite vaniljvodka, kanske är värt att testa?

Om jag ska unna mig glass ska det vara god glass, denna kan jag ärligt vara utan.

LCHF Glass:
4 äggulor
3 dl vispgrädde
2 dl standardmjölk
1 tsk vaniljpulver
0,5 tsk kryddmått steviaextrakt
2 dl blåbär (valfritt)

Låt koka upp mjölk, grädde och vaniljpulver under omrörning, dra av från plattan och låt svalna något.
Vispa äggulorna fluffigt.
Häll försiktigt mjölkbladningen över äggfluffet under omvispning, häll sedan tillbaka i kastrullen.
Sjud upp till 84 grader C.
Häll upp i bunke och rör ner stevia, täck med plastfilm och låt stå i kylskåp minst fyra timmar.
Kör i glassmaskin och vänd ner bären, toppa med bär och ställ i frysen någon timma innan servering.


Letar man efter ett nyttigare alternativ till glass skulle jag då istället rekommendera Frozen Yoghurt, 10 000 gånger godare och enklare att göra!

Det var allt jag hade att säga om LCHFglass.

Vaniljglass

Dags för ännu ett recept på vaniljglass. Denna gång valde att smaksätta halva satsen med lakritsflakes, det hade nog däremot varit ännu godare med lakritspulver. Glassen behöver egentligen ingen smaksättning då den är underbart god bara precis som den är!

Glöm inte att spara vaniljstången! Skölj bara av den i kallt vatten och låt torka inlindad i hushållspapper.
Sen gör du ditt egna vaniljsocker!


Vaniljglass:
2,5 dl standardmjölk
en nypa salt
1 vaniljstång
5 dl vispgrädde
5 stora äggulor
1,5 dl strösocker

Värm mjölk, salt och socker i en kastrull. Dela vaniljstången, skrapa ur fröna och lägg sedan ner allt i den varma mjölken. Lägg på locket, dra av från plattan och låt stå i rumstemperatur en timme.

Vispa äggulorna fluffigt.
Värm upp mjölken igen och plocka ur vaniljstången, häll mjölken över äggfluffet försiktigt under omvispning. Häll tillbaka allt i kastrullen och låt sjuda till 84 grader C, då börjar den tjockna.

Häll grädden i en skål, häll sedan över  den varma glassmeten. Rör om och plasta. Ställ i kyl och låt bli kylskåpskall, gärna över natten.

Kör i glassmaskin.

(jag tycker att glassen behöver stå någon timma i frysen innan man hugger in, den är fortfarande något lös efter glassmaskinen. Receptet kommer från glassriket.se)

För fler bilder och ytterligare recept på vaniljglass se här.

söndag 20 oktober 2013

Höstmuffins

Nej, jag har inte gått under jorden och jag har heller inte slutat baka. Jag har faktiskt bakat ovanligt mycket den senaste tiden, vilket också är en bidragande faktor till att jag inte hunnit sitta ner vid datorn och gjort några inlägg här på bloggen.

Resan med mitt nyligen funna favoritrecept på muffins fortsätter, denna gång smaksatt med äpple och kanel. Höstmuffins utbrast T och därmed rubriken :)


Höstmuffins:
175 g smör, rumsvarmt
2,5 dl strösocker
2 ägg + 1 äggula
2,5 dl turkisk yoghurt
1 tsk bikarbonat
4,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt

Fyllning:
1 msk smör att steka i
1 äpple
0,5 msk kanel
1 knivsudd vaniljpulver
3/4 dl strösocker

Topping:
0,5 dl ströcokser
,05 tsk kanel

Ugn 175 grader C

Fyll en muffinsplåt med formar, receptet ger ungefär 16 stora muffins.
Hacka upp äpplet i små bitar, stek i smör socker, kanel och vaniljpulver. Ställ å sidan att svalna.
Vispa smör och socker fluffigt, tillsätt ett ägg i taget och vispa ordentligt mellan varje.
Blanda yoghurt och bikarbonat i en annan bunke. (det kommer att börja svälla och bubbla) 
Sikta mjöl, vaniljsocker, bakpulver, salt och vänd ner tillsammans med yoghurten i äggsmeten.
Rör samman socker och kardemumma.
Klicka/skeda/skopa ut smet i botten på formarna, skeda över fyllning, klicka ut ytterligare en sked smet så att det fyller 3/4 av formen. Avsluta med ytterligare en klic av fyllningen.
Grädda muffinsen i mitten av ugnen 10-15 minuter beroende på storleken på formarna. Stickan ska komma ut torr.

Blanda toppingen av socker och kanel i en skål, när muffinsen fortfarande är något varma doppa dem i sockerblandningen och ställ sedan att svalna helt.

Knivsudden vaniljpulver ger god smak men är inget måste utan det går lika bra att istället tillsätta en tesked vaniljsocker.

Se till att yoghurten blir riktigt fluffig av bikarbonaten innan yoghurten vänds ner i smeten.

Sikta i mjölet och vänd samman smeten.

Klicka ut en skopa/sked smet i botten

Skeda ut fyllning i varje form

Skopa på ytterligare smet för att fylla formen 2/3 och toppa med ytterligare lite av fyllningen

När muffinsen är färdiggräddade med fortfarande något varma doppa dem i kanel och socker.

Sockret som blir över passar utmärkt till nästa kanelbak.
En saftig muffins med smak av äpple och kanel, en höstmuffins helt enkelt! 

torsdag 10 oktober 2013

Rumsvarmt smör på nolltid

I många recept behöver man att smöret ska vara rumsvarmt. Planering, planering, det är inte alltid man har tid för just planering. Jag bakar ofta på impuls och på så sätt har detta blivit en vara för mig :)

Måtta ut mängden smör du behöver, skiva det tunt och låt ligga framme. Rumsvarmt smör på nolltid!

onsdag 9 oktober 2013

Kryssning till Visby

Tiden går fort och hösten är nu här på riktigt. Dags åter igen att blicka tillbaka.

Efter 8 veckor tillbaka på jobbet från sommarsemestern tog T och jag en minisemeter, två dagars kryssning till Visby. Vi besökte även Gotland tidigare i sommar och en hel vecka sprang förbi utan att jag hann sätta tänderna i minsta lilla saffranspannkaka, den här gången var jag fast besluten om att inte lämna ön utan att ha smakat på den lokala delikatessen.


Vi gick i land vid tio på förmiddagen och hade sedan hela dagen i Visby. Jag svängde förbi butiken med smycken jag hittat under det tidigare besöket i sommar, vi njöt av vädret och Visby bryggeri.

En eller två koppar kaffe hann vi också med samt den efterlängtade saffranspannkakan med salmbärs sylt. Mums, jag måste testa detta hemma någon gång. Jag köpte med mig salmbärs sylt hem så nu kan jag återskapa hela upplevelsen :)


Jag får nog aldrig nog av gränderna i Visby, i timmar skulle jag kunna strosa runt och beskåda alla vackra små hus och den grönska som pryder dem. Även fast himlen var fylld av moln lyckades värmen tränga igenom och stundvis letade sig också solens strålar fram.


Efter många timmars strosande runt i Visby slog vi oss ner i en park intill vattnet, både T och jag slumrade till en kort stund. Det kan vara påfrestande att vara turist en hel dag :)


Båtresan var lugn och avkopplande, fylld av hälsodrinkar, bubbelbad, bastu, massage, god mat med mera. Precis den återhämtning vi behövde, pigga och utvilade anlände vi tillbaka till Stockholm på söndag eftermiddag.

Det här var min första långkryssning (över 24 timmar) och även om jag inte är såld på idén att spenderar allt för lång tid ute på öppet vatten vill jag varmt rekommendera denna kryssningsform. Ut på böljan den blå några timmar för att sedan lägga till i hamn där man som passagerare får möjlighet att upptäcka och se nya/gamla platser. Det kan säkerligen bli en liknande resa även nästa sommar!

Dags att avrunda, någon som testat göra egen saffranspannkaka hemma? Tips eller ett bra recept kanske?

God natt.

lördag 5 oktober 2013

Daimglass

Jag har aldrig sett vaniljglass som en favorit, nu däremot när jag testat göra min egen glass har vanilj verkligen klättrat på topplistan. Vaniljglass kan man också i efterhand välja att toppa med dina egna favoriter, det passar alla!

Receptet kommer från bloggen Glassriket.se

Vaniljglass:
1 vaniljstång
4 dl standardmjölk
3 dl vispgrädde
6 äggulor
1,5 dl rörsocker

Fyllning:
Daimkulor eller krossade daimkakor (valfritt)

Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna, lägg frön och stången i en kastrull.
Tillsätt grädde och mjölk och låt koka upp på spisen. Precis innan det ska till att börja koka drar du av kastrullen från plattan.
Vispa ägg och socker fluffigt, tillsätt den varma gräddmjölken under vispning och häll sedan tillbaka allt i kastrullen. Koka upp under kontinuerlig vispning till 84 grader C, vid högre temperatur koagulerar ägget och du får äggröra.
Häll upp i en bunke och låt stå i kylen och mogna över natten.

Dagen efter:
Häll smeten i glassmaskinen och plocka under tiden fram det du vill fylla din glass med.
När glassen är klar vänd ner fyllningen och ställ in i frysen cirka en timme och därefter är din glass färdig!

Det är bra att plocka fram alla ingredienser då vissa av momenten är kvicka

Koka upp vaniljstången med gräddmjölken

Vispa ägg och socker fluffigt (jag använder rörsocker istället för strösocker), glassen blir lite gulare än om du väljer strösocker. Jag tycker 

Tillsätt gräddmjölken under vispning, sedan tillbaka i kastrullen och glassmassan ska nu värmas upp till 84 grader C under vispning.

Glassen är färdig
Jag har inte några bra glasskålar, sufflé formarna fungerar däremot bra.
Lördagen har bara börjat och jag ska passa på att måla klart badrumsdörren och några tavelramar.
Fortsatt trevlig helg!

fredag 4 oktober 2013

Vetekrans med socker och kanel

Hoppas att du fått sätta tänderna i en smaskig kanelbulle idag, här kommer de utlovade bilderna på min kanelkrans. Något som kan vara bra att tänka på när man bakar en kran är att inte snåla på fyllningen, jag brukar vanligtvis öka mängden smör, socker och kanel för att få en riktigt saftig vetekrans. Ett annat tips för att få till en saftig krans är att använda mandelmassa som fyllning, förslag på recept finns här.


Recept vetedeg:
(två kransar)
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ägg
11-12 dl vetemjöl special

Fyllning:
150 g smör, rumstempererat
1 dl rörsocker
1 msk kanel, mald

Pensling + Garnering:
Ägg
Pärlsocker

Ugn 200 grader C

Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingervarm, á 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig och elastisk deg.
Jäs degen under bakduk till dubbel storlek, cirka 60 minuter.


Vispa ihop fyllningen till en jämn smet. 
När degen jäst klart delar du den på två.

Kavla ut degen, bred på blandningen av smör, socker och kanel, toppa därefter med rabarberkompotten. Rulla ihop från långsidan.
Öppna upp ena sidan lite och fäst ihop till en ring, nyp ihop med fingertopparna.
Lägg skarven nedåt på en plåt klädd med bakplåtspapper eller i en ugnsform.
Använd en sax och klipp sneda jack med jämna mellanrum (inte hela vägen ner till botten) runt hela.
Vik sedan bitarna åt olika håll (höger, vänster, höger, vänster) runt hela kransen.
Låt jäsa 30 minuter.

Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Sätt in kransen mitt i ugnen på 200 grader och grädda 30-40  minuter (beroende på kransens storlek samt om du använder en ugnsform vilket oftast gör att det tar lite längre tid). Låt svalna.

torsdag 3 oktober 2013

Kanelbullens Dag!

Förra året slog jag till på stort och tog ledigt dagen innan för att kunna bjuda på bullar på jobbet dagen till ära. Det var också då vi började riva badrummet, hemska tanke, tur att den tiden numera bara är ett minne blott. I år blev det ingen semesterdag för att baka kanelbullar, jag kunde däremot inte låta bli att baka en kanel och kardemummakrans, den blev riktigt fin! Bild kommer senare :)

Jag fick också möjlighet att inviga mitt nya köksbord, vilken känsla med ett riktigt träbord att baka på! Jag hade så gärna velat testa surdegsbullar men det får bli ett senare projekt, någon som har ett bra recept?


Imorgon är det som sagt kanelbullens dag och för dig som tänker baka bullar kommer här några recept. Har du inte testat att kalljäsa bulldeg innan vill jag varmt rekommendera de receptet. Med fyllningen gör du som du vill, kanel eller inte.

Jag ser att många av mina recept på bullar går varma här på bloggen idag, jag hoppas detta inlägg ska underlätta sökandet!

Rabarberbullar med Mandelmassa


Kalljäst Vetekrans med Hasselnötter


Kanel, Russin och Valnötsbullar i långpanna


Chokladbullar


Blåbärsbullar


Kalljästa kanelbullar med råsocker


Rimbobullar


Nougat och Kanelbullar


Kanelbullar "mini"


Eller kanske vill du gå mot strömmen och baka sockerkringlor istället, receptet nedan är riktigt bra och enkelt. Allra bästa är de nybakta och fortfarande lite varma. Sockerkringlan borde också få ha en egen dag, förra året vid jul funderade jag på att baka sockerkringlor med saffran, det måste nog bli det i år :)

Sockerkringlor


Helgen närmar sig med stormsteg och jag planerar att göra mer glass, fick tips om en kokosglass som ska vara jättegod. Fler glassrecept hoppas jag också hinna med att publicera under helgen. Lycka till med bullbaket!