onsdag 23 oktober 2013

GlassTårta

Innan det var dags för mig att lämna tillbaka glassmaskinen ville jag göra en glasstårta. Jag valde två nya glassrecept och toppade tårtan med mörk choklad och angel feather icing (marängfrosting). Inspirationen till toppen på tårtan kommer från Linda Lomelino, fler Lomelinotårtor kommer inom kort.

Glassrecepten kommer från Jan Hedh. De bästa recepten hittills om ni frågar mig.

Vaniljglass:
2 g gelatin (ca 1 blad)
1 vaniljstång
2,5 dl vispgrädde
2,5 dl mjölk
25 g honung eller glukos
120 g äggula (ca 6 st)
125 g strösocker
Dag 1:
Blötlägg gelatinbladet cirka 10 minuter i kallt vatten.
Dela vaniljstången på längden. Skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg i stången och tillsätt grädde, mjölk och honung/glukos.
Vispa äggulor och socker fluffigt
Koka upp gräddblandningen. Vispa ner den i äggskummet. Blanda ordentligt. Häll tillbaka i kastrullen.
Värm under omrörning till 85 grader.
Krama ur vattnet ur gelatinet. Rör ner det i glassmeten, rör tills det löst upp.
Sila glassmeten ner i en bunke. Kyl snabbt i kallt vattenbad. Täck med plastfilm, ställ kallt över natten eller helt i ett dygn.
Dag 2:
Häll glassmeten i maskin och kör i 30-45 minuter.
Har du ingen glassmaskin häll glassmeten i en bunke och ställ i frysen. Ta ut och rör då och då tills glassmassan har fast konsistens.

________________________________________

Chokladglass:
2 g geletin (ca 1 blad)
1 vaniljstång
2,5 dl vispgrädde
2,5 dl mjölk
120 g äggula (ca 6 st)
125 g farinsocker
100 g mörk choklad
Dag 1:
Blötlägg gelatinbladet cirka 10 minuter i kallt vatten.
Dela vaniljstången på längden. Skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg i stången och tillsätt grädde, mjölk och honung/glukos.
Vispa äggulor och socker fluffigt
Koka upp gräddblandningen. Vispa ner den i äggskummet. Blanda ordentligt. Häll tillbaka i kastrullen.
Finhacka chokladen och rör ner den. Värm under omrörning till 85 grader.
Krama ur vattnet ur gelatinet. Rör ner det i glassmeten, rör tills det löst upp.
Plasta och låt glassmeten stå ett dygn i kylen.
Dag 2:
Sila glassmeten genom en finmaskig sil.
Kör blandningen i 30-45 minuter i glassmaskin till fast konsistens.
Har du ingen glassmaskin häll glassmeten i en bunke och ställ i frysen. Ta ut och rör då och då tills glassmassan har fast konsistens.

Bygga glasstårta:


Lager 1:
gör vaniljglassen enligt receptet.
Plasta en form i önskad storlek, jag valde en form på 15 centimeter i diameter.
(har du en form med löstagbara kanter behöver du inte plasta formen)
Pytsa i glassmeten i formen och slå den lätt mot köksbänken, detta för att glassmassan ska sätta sig jämnt i formen. Ställ in i frysen och låt stelna

Minst en timme krävs i frysen för att det första lagret ska stelna

Lager 2:
gör chokladglassen enligt receptet.
Ta ut formen med vaniljglass och pytsa i chokladglassen som lager två, upprepa momenten från lager ett.

Minst tre timmar krävs i frysen innan tårtan är klar.

Topping 1:
Smält choklad över ett vattenbad (cirka 100 gram), ställ åt sidan.
Ta fram tårtan och tar ut den ur formen. Låt stå i rumstemperatur fem minuter innan du börjar ta bort plasten (finns annars riks att plast fastnar och blir kvar i tårtan).
Dra försiktigt av plasten och placera tårtan på en tallrik.
Häll kvickt över chokladen och dra den ut mot kanterna med en sked/spatel, jobba snabbt då chokladen stelnar omgående av den kalla glassen.
In i frysen igen.

Topping 2:
gör marängfrostingen enligt receptet.
Välj en tyll och fyll en spritspåse, plocka fram tårtan ur frysen och spritsa frostingen på toppen av tårtan. Tårtan ska därefter in i frysen igen, frostingen går jättebra att frysa.


Tårtan är nu redo för servering, tänk bara på att ta fram den en stund innan för att det ska gå lättare att skära i den.
Lycka till!

Inga kommentarer: