tisdag 2 april 2013

HavreVåfflor

Våffeldagen kom och gick. Det fanns inte tid just den dagen att grädda våfflor hemma hos mig utan jag bestämde mig istället för att långfredagen fick bli min våffeldag. Lillasyster med make kom på middag och det blev en riktig våffelfest. Matiga våfflor och efterrättsvåfflor. Mums!

Det här receptet (vilket jag i vanlig ordning inte valt att följa till punkt och prickar) hittade jag på www.vafflor.se, där fanns så många spännande recept att jag hade svårt att bestämma mig. Det blev till slut denna havrevåffla samt en annan på dinkelmjöl. Receptet på dinkelvåfflorna kommer jag också att lägga upp inom kort.

Jag ville även göra riktiga efterrättsvåfflor men hade redan förberett en annan efterrätt så det får bli en annan gång. Exempel på efterrättsvåfflor som också finns på samma sida är: chokladvåfflor, hallonvåfflor, banan- och chokladvåfflor, äppelvåfflor m.m. Jag tror kanske att jag underskattat våfflan, måste testa fler av recepten! Det är så lämpligt med våfflor också, det enda "mindre roliga" är rengöringen av våffeljärnet, men det får man leva med :)


Recept:
4 dl mjölk
3 dl havregryn
1 dl grahamsmjöl
1 tsk bakpulver
2 ägg
2 msk matolja
1 krm torkad basilika
1 krm paprikapulver
1 krm salt

Blanda havregryn och grahamsmjöl i en bunke, tillsätt bakpulver, salt och kryddor.
Viska samman, ägg, mjölk och olja, vänd sedan ner i bunken med torra ingredienser och låt svälla 15-20 minuter. Grädda i våffeljärnet med smör.Den här krämen som tillbehör kan jag verkligen rekommendera. Jag har gjort den vid flertalet tillfällen nu i lite olika varianter. Minns inte vart jag från första början hittade receptet, de viktigaste komponenterna däremot är ricottaost, färsk basilika, salami/skinka, salt och peppar. Det som också är gott att blanda i är, soltorkade tomater, oliver, vitlök, olja och säkert mycket annat. Röran är också jättegod på knäckebröd som tillbehör till soppa, tips på knäckebröd: honungsknäcke.

Jag brukar göra basen enligt följande:
1 burk ricottaost
1 kruka färsk basilika
150 gram salami
salt och peppar efter smak

Kör allt detta i en matberedare eller med stavmixer. (Saknar du maskiner, strimla istället basilika och salami fint och rör ihop med ricottaosten, fungerar lika bra!)
Lägg upp i en skål och servera!


Det blev våffelsmet över som jag morgonen därpå tog vara på, våffelfrukost!

2 kommentarer:

Trollmamma sa...

Det verkar vara bra våfflor, dem får jag testa! Våfflor är ju gott, kan man äta året om.

Angående rengörning av våffeljärnet är det enkelt löst här. Om jag ordnar så det blir våfflor, vispar smet och gräddar, står i oset en halv evighet, då är det inte mer än rätt att han gör rent våffeljärnet efteråt. ;)

Elin Eriksson sa...

Hehehe...du är inte dum du :) Att jag inte tänkt på det. Ska ha det i åtanke nästa gång :)

Och JA, våfflorna blev väldigt bra. Mer våfflor åt folket!