torsdag 6 december 2012

Konjakskransar

Som jag nämnde i inlägget förra veckan fastnade jag för det här receptet. Receptet var med i senaste numret av hembakat.
Å vilka kakor, jag är ingen kakmänniska, men ojojoj, de var riktigt svåra att hålla fingrarna borta ifrån! Tro mig!

Jag valde att göra halva satsen och det fungerade utmärkt.


Recept:
(Cirka 50 stycken)
200 g smör
4,5 - 5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
2 msk konjak eller konjaksessens

Ugn 200 grader C

Nyp samman mjöl, smör och socker, tillsätt konjaken och arbeta ihop till en smidig deg.
(TIPS: gör momentet ovan i matberedaren som med pajdeg, superlätt och fort går det)
Låt degen vila inlindad i plastfolie i kylen ca 30 minuter.

Dela degen i mindre bitar och rulla rulla till avlånga "snören", dela sedan snörena i cirka 12 centimeter långa bitar.
Sno bitarna två och två om varandra och bind samman till en krans.
Lägg dem på en papprad plåt och grädda kakorna i mitten på ugnen 8 - 10 minuter.
Låt sedan kallna på galler.


Det kan vara lite klurigt att snurra dem om degen är för varm. Jag gjorde så att jag rullade dem till långa snören och kapade av dem i bitar, sen lät jag dem vila i kylen en stund innan jag band ihop dem. Bara en kort stund i kylen dock, annars blir de för hårda att binda samman.

De flyter ut någon på plåten i ugnen, men man ser fortfarande att det är kransar.

Detta var den konjak jag hade hemma, så jag använde mig av den. Jag kan inte mycket
om konjak så om denna var ett bra alternativ vågar jag inte svara på.


Ett härligt kakfat till en frostbiten första advent!
(receptet på pepparkaksbiscotti hittar du här)

2 kommentarer:

Sara sa...

Det måste jag testa! :)
Ska baka i helgen, både fyllda saffransbullar och pepparkakor så varför inte några konjakssnurror. :)

Elin Eriksson sa...

Gör det Sara, det var SÅ goda.
Jag tänkte också baka i helgen, det blir pepparkakor här med och lussebullar om tiden är med mig :)