söndag 18 januari 2015

JulmustKnäcke

Jag bakade flera olika sorters knäckebröd till jul och här kommer ytterligare ett recept.

Vill du baka brödet innan eller efter jul skulle jag inte säga att brödet smakar julmust och därmed endast passar att baka till jul, Nej Nej. Knäckebrödet passa lika bra övriga månader om året. Konsistensen är mer frasig än krispig och sötman från julmusten ger god smak.

JulmustKnäcke:
25 g jäst
200 g julmust, rumstempererad (2 dl)
45 g rapsolja (0,5 dl)
5 g salt (ca 1 tsk)
1 msk blandade brödkryddor (anis, kummin, fänkål och pomerans)
165 g grovt rågmjöl (ca 2 3/4 dl)
180 g vetemjöl (ca 3 dl)

Blanda alla ingredienser och kör i maskin i cirka 10 minuter till en smidig deg. Låt degen vila i 1-3 timmar, eller i kyl över natten.

Sätt ugnen på 180 grader C
Dela degen i 10 bitar och rulla dem till runda bollar. Kavla ut till kakor på mjölat bakbord. Kavla sedan med kruskavel eller nagga ordentligt. Grädda i cirka 15-20 minuter.
Låt de torra kakorna svalna på galler.

TIPS! Eftergrädda brödet några minuter i ugnen på 100 grader C, stäng sedan av ugnen och låt brödet vila i ugnen. Brödet blir extra krispigt/frasigt om du gör det.



Förvara ditt knäckebröd i en burk med lock, börjar kakorna bli sega torka dem igen i ugnen för att få tillbaka frasigheten.
Happy Baking!

Inga kommentarer: