måndag 16 december 2013

Knäckebrödstips!

För mig kommer det nog alltid att heta hårdbröd i första hand, det är bröd och det är hårt. Hårdbröd, knäckebröd, crisp bread, sprisbröd kärt barn har många namn. Det jag gillar med hårdbröd nu när vi ändå är inne på ämnet, är att det inte blir gammalt med en gång, det håller länge! Det är inte svårt att göra sitt eget hårdbröd, på något sätt kan jag i vissa moment tycka att det är enklare att än mjukt bröd. Man skulle kunna säga att det mycket svårare att misslyckas med hårdbröd. Som med allt annat här i livet vet man inte det innan man har testat och jag hoppas nu att jag lyckas inspirera några fler att vilja baka eget hårdbröd denna jul.

Förra året vid den här tiden fick jag upp ögonen mer för det hård brödet och inte långt efter började jag baka. Det lider nu mot jul och jag vill gärna baka mitt eget hårdbröd till julbordet och har hittat ett julknäcke som jag bestämt mig för att det får bli, brödet är smaksatt med spiskummin.
Det här inlägget innehåller tips för dig som vill baka ditt eget hårdbröd, små saker som jag gärna hade velat veta innan jag satta igång. Det blir även ett recept från i våras, dikelknäcke med havre.


När jag bakar hårdbröd gör jag det utifrån hur degen är efter jäsning. Vissa degar lika som vid mjukbröds bak är kletigare än andra, det som är bra med hårdbröd är att man vid utbak FÅR tillsätta mer mjöl. Det finns säkerligen tusen andra sätt att baka hårdbröd på, det här är mitt sätt!

Kletig deg:
Här kan det vara bra att från nästan allra första början jobba på ett bakplåtspapper. Har du ett bra underlag där inte degen klibbar fast börja då gärna att kavla på de underlaget och därefter går du över till bakplåtspapper när det sista ska kavlas ut.

Jag brukar starta på bakplåtspapper om degen är kladdig, mjöla ordentligt och sedan kavla, snurra, kavla, snurra osv. Lyft på degen om du märker att den fastnar och skjutsa under lite mjöl, när du är klar med brödkakan borsta bort överflödigt mjöl innan gräddning.


Det finns så otroligt många duktiga bagare i vårt avlånga land, jag ramlade av en händelse in på Sara Wennerströms blogg. Bakverken i hennes blogg är i mina ögon något som antingen gör att man bara vill bli bättre, eller så lägger man ner helt för att man inser att man aldrig kommer att nå dit. Många finns det nog med mig som någon gång drömt om att flytta ut på landet och baka bröd hela dagarna i en egen stenugn. Detta är precis vad Sara har gjort. Gå in och kolla bloggen och låt dig inspireras!

Honungsknäcke

Fast deg:
Har du en fast och fin deg efter jäsning mjöla då bakbordet lätt, kavla och vrid, kavla och vrid och fortsätt med detta till du har den storlek/tjocklek på degen du önskar. Flytta över degen till bakplåtspapper, kavla med kruskavel eller nagga degen med gaffel för att undvika att luftbubblor bildas under gräddning.

Borsta bort överflödigt mjöl innan gräddning.Tips:
  • Låt degen vila, gärna i kylen över natten för att få mer smak på brödet. Tänk bara på att dra ner lite på jästen om du ska jäsa den i kylen över natten. Längre jästid = mindre jäst krävs.
  • Kavla degen riktigt tunn!
  • Skär av kanterna på alla sidor för att undvika att den yttre kanten är tunnare än resten av degen. Kanterna bli annars lätt brända och du kan utan problem baka vidare på de du skär bort.
  • Mjöla gärna under utbak/kavling, borsta däremot bort överflödigt mjöl innan gräddning/pensling. (I vanliga fall undviker man att tillsätta mjöl vi utbak för undvika att brödet blir torrt, här vill vi ha ett hårt och torrt bröd så var inte rädd att använda mjöl)
  • Om du vill pryda brödet med flingor/frön använd en vattenspruta och spreja brödet med vatten, strö över toppingen och platta till med händerna.
  • För att få riktigt tunna brödkakor kavla degen mellan två bakplåtspapper.
  • Sista minuterna i ugnen går det undan, var på din vakt!

Rågknäcke med Honung och Fänkål


Vi avslutar med ett recept på knäckebröd med dinkel och havre!

Dinkelknäcke med Havre:
25 g jäst
5 dl vatten
1 msk honung
1,5 - 2 tsk salt
4 dl havregryn
5 dl dinkelmjöl fullkorn
4 - 5 dl siktat dinkelmjöl

Pensling och garnering:
1 äggvita
2 msk vatten
1 dl havregryn

Ugn 250 grader C
(ställ in en plåt i ugnen, den ska du grädda brödet på senare)

Smula jästen i en bunke.
Värm vattnet fingervarmt och häll lite vatten över jästen, se till att jästen löser upp sig helt.
Tillsätt resten av vattnet, honung och salt och havregryn, blanda.
Tillsätt fullkornsdinkel och lite av de siktade dinkelmjölet lite i taget, arbete degen i köksassistenten, den ska bli smidig, blank och aningen kladdig. Knåda i det sista mjölet för hand så känner du lättare när du har tillsatt tillräckligt med mjöl. (Jag anser inte att det behövs lika mycket mjöl som receptet angav, jag har endast använt 3-3,5 dl av det siktade dinkelmjölet)

Täck degen med bakduk och låt vila cirka 30 minuter.

Knåda samman degen lätt och tillsätt eventuellt med dinkelmjöl om degen är för kladdig.
Dela i fem stor bitar, kavla till funna rektangulära plattor, 30 x 40 centimeter.
Rulla upp degen på en kavel och rulla ut på bakplåtspapper.
Strö över havregryn och kavla över ett par gånger med kruskavel.
Dela plattorna till bitar 6 x 20 centimeter stora.

Vispa upp äggvita och vatten och pensla kakorna.
Dra över bakplåtspappret till den varma plåten och grädda cirka 7 minuter i ugnen.
Låt svalna på brödgaller.

TIPS! Eftergrädda brödet några minuter i ugnen på 100 grader C, stäng sedan av ugnen och låt brödet vila i ugnen. Brödet blir extra krispigt om du gör det.


Brödkakorna täckte så gott som hela plåten och jag valde att dela dem på
fyra bitar, riktigt stora och fina blev de.

God fortsättning och trevligt knäckebak!

2 kommentarer:

Matochbakverkstan sa...

Vilka jättefina knäcken!

Elin Eriksson sa...

@Matochbakverkstan, Åååå vad roligt att du säger det. Tack så mycket! Det är roligt att baka eget knäcke!
//Elin