onsdag 21 augusti 2013

Tårtfyllning, jordgubbsmousse

För ungefär tre månader sedan när min guddotter fyllde tre år bakade jag en BarbieTårta , det blev två lager med jordgubbsmousse och ett lager med en variant på vaniljkräm. Jag vet att jag lovade att lägga ut receptet på båda fyllningar, det har bara tagit lite längre tid än planerat.

Jag har verkligen letat efter receptet på jordgubbsmoussen, dock utan framgång. Jag minns väl att jag satt här hemma framför datorn och gick igenom massor med olika recept på jordgubbsmousse för att hitta det jag ville ha. Idag slog det mig; jag valde att blandade några olika recept eftersom verkligen ville ha både syran från yoghurten och stadigheten från gelatinbladen. Då jag inte hittade något recept med båda ingredienser fick jag lägga samman några olika recept. Här kommer nu äntligen receptet. Beklagar de tråkiga bilderna, jag får försöka uppdatera när jag gör moussen vid nästa tillfälle :) 
Två lager fyllning till en tårta á 25 centimeter:
250 jordgubbar (jag använde färska, går även med frysta)
2 gelatinblad
1,5 dl turkisk yoghurt
2-3 dl vispgrädde
1 knivsudd vaniljpulver (använd gärna ½ vaniljstång om du har det hemma)

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, ska ligga minst 5 minuter.
Skiva jordgubbarna i mindre bitar och lägg i en bunke.
Vispa grädden i en separat bunke.
Ta en näve jordgubbar och koka upp snabbt på en spisplatta, när det börjar bubbla tar du av kastrullen från spisen. Kläm ur vattnet ur gelatinbladen och sen snabbt ner i kastrullen med jordgubbar, vispa tills gelatinet lösts upp helt. Låt svalna något.

Till sätt yoghurt i bunken med jordgubbar, därefter gelatinblandningen. Vänd slutligen ner den vispade grädden tills du har en jämn mousse. Ställ kallt i någon timma innan du fyller din tårta (går även bra att göra dagen innan).


Receptet går givetvis också bra att använda med blåbär, hallon m.m. Jag gillar en stadig mousse vid tårtbak, speciellt större tårtor. Gelatinbladen gör att moussen blir just stadig, vill man inte använda det går det att byta ut det mot florsocker/snabbmarsanpulver.

2 kommentarer:

Nina sa...

Jättefin tårta för det första! Sen så är jag på jakt efter en stadig vaniljkräm så jag undrar, kommer recepten på den med? :)

Elin Eriksson sa...

@Nina, jag har tänkt att lägga ut receptet även på vaniljkrämen, har bara inte blivit av. Jag ska försöka hinna med det i veckan:)

Ha en bra dag!