lördag 19 januari 2013

BananTårta med Kolasås

Min tankspriddhet ledde till att jag idag bjöd på tårta på jobbet.
Jag skulle inte alls baka den här tårtan, men så gjorde jag det ändå av bara farten. När jag efteråt minns att jag redan lovat att baka en regnbågstårtan frös jag in bottnarna och inväntade tillfället att få göra den här tårtan.

Veckan efter slog det mig att vi skulle åka in en lördag på jobbet för att jobba undan saker som blivit liggande, ett ultimat tillfälle att bjuda på tårta. Vad passar bättre än tårta när man måste palla sig upp en lördagsmorgon och åka till jobbet.

Bottnarna som låg i frysen (redan delade) tog jag upp på fredag kväll när jag kom hem från jobbet och byggde tårtan när de fortfarande var något frusna. Jag fick också inviga mitt nya tårtfat som kom med posten tidigare den här vecka.

Receptet kommer så klart från Linda Lomelinos bok Lomelinos tårtor.
Bananbotten:
2 dl ljust muscovadosocker
2 dl strösocker
100 g smör, rumstempererat
2 ägg, stora
6 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 bananer, stora
2,5 dl mjölk

Ugn 160 grader C

Smöra och mjöla två bakformar á 15 centimeter i diameter.
Vispa muscovadosocker, strösocker och smör ljust och pösigt.
Tillsätt äggen och vispa till en ljus och fluffig smet.
Blanda mjöl och bikarbonat och sikta ner i smeten.
Mosa bananerna och blanda med mjölken. Rör ner detta i smeten och vänd samman till en slät smet.

Fördela den jämnt i bakformarna. Häll 0,5 deciliter kolasås i varje form och rör runt med en sked.
Grädda bottnarna i 60-65 minuter i mitten av ugnen.

Kolasås:
2,5 dl vispgrädde
2 dl strösocker
30 g smör

Värm grädden försiktigt i en liten kastrull.
Häll socker i en annan kastrull (gärna en kastrull med höga kanter) och värm det på medelstark värme. Rör inte om! När sockret börjar smälta och bli brunt i kanterna rör du försiktigt med en sked inåt mot mitten tills allt socker har smält. Låt stå på värmen tills sockret är gyllene, men var försiktigt så att det inte blir bränt!

Tillsätt grädden sakta och se upp för det kommer att bubbla till ordentligt!
Rör försiktigt, tillsätt smöret och rör lite till.
Låt svalna i några minuter och häll sedan upp såsen i en ren burk.

Kolafrosting:
150 g smör, rumstempererat
200 g philadelphiaost
3,5 dl florsocker
0,5 dl kolasås, efter smak

Vispa smöret vitt, tillsätt philadelphiaosten och vispa i ytterligare någon minut.
Tillsätt florsocker och vispa till en jämn och tjock smet.
Blanda i kolasåsen och låt stå i kylen i 15-20 minuter om frostingen är för lös.

Karamell:
1 dl strösocker

Smält sockret i en kastrull (jag tog en liten stekpanna) på medelstark värme tills sockret smälter och blir gyllene.
PASSA så det inte bränner.
Häll ut sockret på en en papprad plåt, se till att det blir ett tunt lager, tänk på att jobba snabbt så sockret stelnar omgående.
Låt stelna och bryt sen i bitar.


Steg för steg, sätta ihop tårtan


Dela bottnarna på mitten. Blir det ojämnt på toppen skär då bort en bit för att jämna ut.
Man vill inte riskera att få en vinglig tårta, så raka och fina bottnar vill man ha.


Ta en tårtbricka eller ett tårtfat som du vill att tårtan ska stå på.
Jag passade på att plocka fram mitt senast inköpt tårtfara, perfekt mått för den här tårtan.

Sätt en klick kolafrosting i botten på tårtfatet för att säkra upp att tårtan inte glider av fatet.

Placera den första bottnen på fatet (Se till att du sparar den den botten som som har rakast och finast yta till det sista lagret, lägg aldrig den skurna sidan uppe på toppen, risken är att det smular i frostingen då) bred ut ett jämnt lager kolafrosting över bottnen och upprepa tills alla bottnar är på plats.

Här är en bild på min tårta när alla bottnar är på plats.

Bred ut ett tunt lager kolafrosting över hela tårtan och låt den stå i kylen i cirka 20 minuter tills frostingen har stelnat något. Spara lite kolafrosting på sidan av för att dekorera toppen (bara om man vill) och bred resten av frostingen i ett jämnt lager över hela tårtan.

Tårtan är täckt och jag valde att göra lodräta ränder på min tårta,
 det gör man som man vill med.

Fyll en spritspåse och dekorera toppen på tårtan.
Jag använde en lite tyll, WILTON 22.

Jag dekorerade med karamell samma dag som servering, här kommer bilderna på den färdiga tårtan!



Jag är nöjd, tårtan blev riktigt bra. Jag tror att det kommer att bli  många fina tårtor på mitt nya tårtfat :)


En riktigt fin dag har det varit här i Sthlm här idag, dagsljuset gör att bilderna verkligen lyfter fram tårtans vackra färger. Jag tackar och bockar för det!

Kolafrosting och Karamell

Min banantårta med kolafrosting!

2 kommentarer:

Emmelie sa...

Åhhh vilken god tårta och superfina bilder!
Skulle typ döda för lite gott fika ;)

Elin Eriksson sa...

Aaaa, det var god. Jag fuskade och tog en bit även jag :-) Riktigt nöjd med bilderna blev jag också, kul! Det blev en bit kvar av tårtan, men det blir nog lite kletigt att posta :-)