tisdag 26 mars 2013

SilviaKaka

Våren 2012 blev jag bjuden på denna fantastiska kaka för första gången. Det var en av mina kollegor som fixat fika till jobbet och jag kunde inte få nog, flera bitar klämde jag i mig. En kaka helt i min smak!

Kakan har en gul vacker färg som gör att den passar perfekt in på dessertbordet till påsk. Vill du baka en enkel men samtidigt utsökt kaka till påsk kan jag verkligen rekommendera denna! Jag minns inte vart jag hittade receptet, jag surfade runt ett tag innan jag av någon anledning som jag heller inte minns valde just detta recept. Lätt recept är det också, bara de måste ge kakan ett extra plus i kanten ;)

Recept:
(1 st långpanna)
6 ägg
6 dl strösocker
3 dl vatten
6 dl vetemjöl
6 tsk bakpulver

200 g smör
2 dl strösocker
2 äggulor
4 tsk vaniljsocker
2-3 dl kokos

Ugn 175 grader C

Sockerkaksbotten:
Vispa ägg och socker riktigt poröst.
Tillsätt vattnet, mjöl och bakpulver.
Smöra en långpanna (minimum 40x40 cm) och "bröa" den med kokos.
Häll smeten i långpannan och grädda 15-20 minuter i nedre delen av ugnen. (stickan ska komma ut torr)
Låt svalna något.

Topping:
Smält smöret och ta av det från plattan, rör i strösocker och vaniljsocker. Låt svalna något innan du tillsätter äggulorna. Bred sedan toppingen över kakan och strö över kokos.
Låt toppingen stelna innan du skär kakan.

Jag tycker att kokosen ger kakan en knäckig och god "yta" så jag smörade plåten och istället för mjöl eller ströbröd bröade jag plåten med kokos. Det går givetvis lika bra med någon av de andra alternativen, eller om man hellre vill det så kan man klä den med bakplåtspapper.

Vispa ägg och socker pösigt

Jag siktade ner mjölblandningen och vände om. Vänd om ordentligt, jag var lite slarvig och
fick fiska upp några klumpar när jag fått ut smeten i långpannan, så gör inte som jag :)

Min käresta T fick ställa upp med att hälla över smeten i formen för att jag skulle få
möjlighet att fota momentet. Inte för att det är ett svårt moment, men för att jag tycker det är fint :)


Dags att grädda!

Kakan är färdiggräddad och jag fick grädda min lite mer än 20 minuter. Det kan dock bero på att min långpanna är något
mindre än de flesta andras. Jag har nämligen bara en ugn på 50 cm. Inte alltid ultimat när det kommer till bakverk i större
format, men jag får det att fungera :)

Skär upp kakan i önskad storlek, inte för små bara ;) Gästerna kommer att vilja ha en stor bit!

Kanterna på kakan klättrade upp något över höjden i jämförelse med resten av kakan, därmed blev
det ingen topping på den delen av kakan. Det gjorde däremot ingenting, kanterna var riktigt sega och goda.

Frys ner de bitar som blir över, tinar på nolltid och smakar riktigt gott även aningen frusna!

Jag har vanligtvis bra karaktär när det kommer till sötsaker, denna kaka däremot är jag svag för, väldigt svag för!  
Lycka till!

10 kommentarer:

Sara sa...

Åh, perfekt! Ska nog baka den i morgon och bjuda mina arbetskamrater på till torsdag :)

Elin Eriksson sa...

Ett mycket bra beslut Sara!

Lycka till! :)

Angelica sa...

Gjorde denna i 20x30 cm form som det står. Ingen bra idé! Helstor som på bilden tycks vara att föredra.

Blir säkert gott i vilket fall, bara jag får ihop min höghuskaka ;)

Elin Eriksson sa...

@Angelica, vad tråkigt att kakan inte blev bra.
Nu när jag tänker efter borde jag också insett att måttet är litet, jag ändrar helt enkelt i receptet omgående! Jag hade som sagt inte själv testat måttet som stod i receptet jag hämtade från Tasteline. Att göra den i långpanna var en självklarhet för mig.

Tack för din feedback! Hoppas "höghuskakan" går att äta ändå. Kakan är underbar och det är tråkigt om du inte får njuta av den. Trevlig kväll! //Elin

Anonym sa...

Jag och min syster bakade den här kakan, dem blev jätte god och tog slut direkt..
Nu bakar jag den själv fasted med 1 dl pressad citron o 2 dl vatten och citronskalet rev jag lite av och hade i toppningen. Får se hur de smakar :)

Elin Eriksson sa...

Ååå, spännande, berätta gärna om resultatet *nyfiken* //Elin

Elisa sa...

Gjorde denna kaka idag och OJ vad god den var! Super bra recept med tydliga bilder och text :)Superbra!

Elin Eriksson sa...

@Elisa, tack så jättemycket! Kakan är som sagt farligt god!

Anonym sa...

Jag bakade den här kakan igår och jag la lite rivet citronskal i glasyren också, blev så himla gott! Kakan blev så mjuk och så himla god, fullpott på detta recept, kommer definitivt att baka den här kakan flera gånger, sjukt bra recept!

Elin Eriksson sa...

@Anonym, å vad roligt att du tycker det. Jag håller med dig till 100%, svårslaget recept!