lördag 24 januari 2015

Banankaka i vacker form

En riktigt saftig kaka i en väldig vacker form! I julklapp från min mamma fick jag denna Nordic Ware bakform. Vacker som en dag (och tung) är formen, jag var bara tvungen att testbaka en kaka redan veckan efter. Tillsamman med formen fick jag också en receptbok för mjuka kakor, i den valde jag ett recept på banankaka vilket jag vet brukar vara omtyckt av många på jobbet.

Januari månad har som den ofta gör gått i hälsans tecken, fokus på träning och bra mat. Jag hade oturen att åka på en tung förkylning precis när det var dags att återvända till jobbet efter jul, ingen vidare start på året. Februari månad närmar sig med stormsteg och därmed många bakvänliga högtider som alla hjärtan dag, min födelsedag och semlorna som faktiskt redan nu finns i butikerna. Verkligen något att se fram emot! 


Banankaka:
425 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
250 g rumsvarmt smör
225 g strösocker
150 g ljust muscovadosocker
4 ägg 3 mellanstora banander, mosade
2 msk mörk rom eller annan vätska
2 tsk flytande vanilj eller 1 äkta vaniljsocker
2 dl filmjölk

Ugn 175 grader C

Smöra formen med rumsvarmt smör NOGA och mjöla! (extra viktigt för formens alla mönster)
Sikta vetemjöl tillsammans med bakpulver, bikarbonat, salt och ställ åt sidan.
Vispa smör och socker poröst med elvisp eller i maskin.
Tillsätt ett ägg i taget och vispa cirka 30 sekunder mellan varje ägg.
Rör i de mosade bananerna tillsammans med rom och vaniljextrakt om du använder det, om du väljer att använda vaniljsocker kan du blanda ner det i mjölblandningen.
Rör ner filen och mjölblandningen växelvis. Börja med filen och tillsätt de andra ingredienserna med ungefär en tredjedel år gången.

Grädda kakan 1 45-50 minuter i mitten av ugnen. Testa med en provsticka, stickan ska komma ut torr.
Låt kakan kallna i formen i 10 minuter, skaka därefter formen tills dess att du hör att kakan släpper formen. Vänd upp och låt svalna.


Nordic Ware är ett amerikanskt varumärke och tillsammans med formen fick jag med instruktion för hur den ska hanteras för bästa resultat, här kommer instruktionerna:

- Formarna är unika med sina mönster och det är viktigt att vara noggrann med förberedelserna. Smörj formen med rumstempererat smör och använd en pensel för att fördela fettet jämnt. Vi rekommenderar att även ha en liten pensel till hands för att komma åt alla små detaljer.
Mjöla sedan formen med vetemjöl. Vänd på formen och skaka av överflödet.
Det är bättre att använda rumstempererat smör än smält smör eller olja eftersom det ger ett tjockare skikt som gör att kakan lättare släpper från formen. Det är även bättre att använda vetemjöl än ströbröd för att få mönstret att framträda klart.

- Undvik luftbubblor på ytan genom att sakta hälla eller skeda smeten i formen.
Knacka sedan formen på en skärbräda eller på ett annat lämpligt underlag några gånger för att få bort eventuella luftbubblor i smeten.

- Fyll formen 3/4 full. Ta en slickepott eller stor sked och för smeten till sidorna av formen samtidigt som du drar smeten lite uppåt kanten på formen. Detta gör att mönstret framträder klart och att kakan inte blir så upphöjd i mitten.

- Placera kakan i mitten av ugnen vid gräddning. Tänk på att sänka den rekommenderade temperaturen med tio grader Celsius om formen är svart eller mörkgrå. Testa med en sticka om kakan är färdiggräddad i mitten.
När kakan är färdig låt den vilka exakt 10 minuter i formen. Håll sedan formen i händerna med grytlappar eller handduk och skaka formen flera gånger tills ni hör att kakan släpper formen. Vänd sedan formen och lyft den försiktigt från kakan. När ni väl har fått loss formen kan ni placera den över kakan igen medans den svalnar.

Happy Baking!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej - vill genast pröva. Hur mycket bikarbonat ska det vara?

Elin Åslund sa...

@Anonym, ledsen att jag missade att skriva ut mängden bikarbonat. Ska vara 1 tsk.
Lycka till med kakan!