Galet gott knäckebröd!
Samma sak hände sist när jag bakade surdegsknäcke, fantastisk god smak och riktigt knäckigt. Mer surdeg år folket! Bakade brödet till jul och i mina ögon kom de andra sorterna (många olika sorters knäcke bakades till jul) i både smak och konsistens långt ner på listan i jämförelse med detta bröd. Nu är det bara min personliga åsikt, föredrar du istället ett frasigare knäcke rekommenderar jag istället det här receptet.
Jag bakade mina brödkakor i storleken 25 cm i diameter och fick då ut 10 stycken.
Surdegsknäcke:
(10 kakor)
Dag 1- Fördeg
100 g rågsurdeg (ca 1 dl)
150 g vatten, ljummet (ca 1,5 dl)
75 g fint rågmjöl (ca 1 1/4 dl)
Dag 2
20 g jäst
500 g vatten (5 dl)
150 g honung (drygt 1 dl)
25 g salt (ca 1 msk)
300 g grovt rågmjöl (ca 5 dl)
250 g fullkornsdinkel (ca 4 dl)
550 g vetemjöl (ca 9 dl)
fördegen från dag 1 (utom 1 dl)
Dag 1 - Fördeg:
Bland i en stor bunke ihop alla ingredienser till en gröt. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur tills nästa dag.
Dag 2:
Spara 1 dl av fördegen i en tät burk till nästa bakning; förvara i kylen.
Blanda sedan alla ingredienser och kör i maskin i cirka 10 minuter till en smidig deg. Låt vila i kyl över natten.
Dag 3:
Sätt ugnen på 180 grader C.
Dela degen i 10 lika stora bitar och rulla dem till runda bullar. Kavla ut till runda kakor på mjölat bakbord. Kavla sedan med kruskavel eller nagga.
Grädda i cirka 15-20 minuter. Låt de torra kakorna svalna på galler.
TIPS! Eftergrädda brödet några minuter i ugnen på 100 grader C, stäng sedan av ugnen och låt brödet vila i ugnen. Brödet blir extra krispigt/frasigt om du gör det.
Happy Baking!
Bröd som jäser, muffins och bullar som reser sig i ugnen, kakor som smälter ut på plåten och ljudet från köksassistenten...de är musik i mina öron.
Leta i min blogg
Etiketter
Baka utan ugn
Baka utan ägg
Bröd
Bröllop
Bullar
Cake Pops
Cheesecake/Paj
Choklad
Cookies
Cupcakes/Muffins
Dop
Efterrätt
Frosting och Fyllning
Frukt och Bär
Glass
Glutenfritt
Godis
Grilla
Happy Birthday
Jul
Kalljäst
Kladdkaka/Brownie
LCHF
Macarons
Maräng
Mjuka kakor
Möhippa
Pannkakor/våfflor
Påsk
Saffran
Sufflé
Surdeg
Söta Bröd
Tårta
Valentine´s Day
Whoopie Pies
Övrigt
söndag 15 februari 2015
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar