söndag 28 december 2014

Krispigt LakritsKnäcke

Till jul vill jag gärna baka eget knäckebröd. I år blev det en favorit i repris samt tre nya recept. I årets julnummer av BAKA hittade jag ett recept på lakritsknäcke, ett krispigt knäcke med en lätt ton av lakrits. Jag valde att baka ut större kakor än vad receptet angav, använd en springform á 25 cm i diameter som mall. För att få till hålet i mitten på kakan använde jag mig av ett shotglas.

Då jag bakade mer knäckebröd än vad vi själva skulle kunna äta upp tog jag några av kakorna och slog in dem i cellofanpapper, det blev en fin och mycket uppskattade julklapp.

Lakritsknäcke:
(16 bitar á 15 cm  i diameter)
250 g vatten, 37 grader C
10 g jäst
10 g honung (0,5 msk)
10 g havssalt (0,5 msk)
5 g anis (ca 0,5 msk)
1 msk lakritsgranulat (lakritspulver går också)
25 g sesamfrö (ca 3 msk)
15 g linfrö (ca 2 msk)
180 g rågsikt (ca 3 dl)
180 g grahamsmjöl (ca 3 dl)

Grahamsmjöl till kavlingen

Blanda ihop vatten, jäst och honung. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop till en smidig deg. Täck bunke med plast och låt jäsa i 1 timme. Sätt ugnen på 250 grader C och placera en baksten eller plåt i ugnen. Dela degen i två bitar och dela varje bit i 8 bitar. Kavla ut bitarna på väl mjölat bakbord till tunna, runda kakor med en diameter på 15 centimeter. Efterkavla med kruskavel. Lägg 2-3 kakor i taget på en bakplåtspapper och för över hela pappret på den varma stenen eller plåt i ugnen. Grädda kakorna i cirka 6 minuter, tills de får lätt färg. Låt svalna på galler.

TIPS! Eftergrädda brödet några minuter i ugnen på 100 grader C, stäng sedan av ugnen och låt brödet vila i ugnen till den är helt kall. Brödet blir då extra krispigt.



Happy Baking!

lördag 27 december 2014

PepparkaksFudge

Fudge är egentligen inte min grej, den här fudgen däremot går inte av för hackor. Riktigt gott! Första gången jag testar på att göra egen fudge och när resultatet blev så lyckat kan jag verkligen tänka mig att testa fler recept. Jag hittade det här receptet i tidningen BAKA och där fanns även ett recept på citron- och lakritsfudge, det får nog bli test nummer två.

Jag har gjort receptet två gången då jag tog med mig första satsen som gå bort present. Omgång nummer två tog jag med mig bort på julafton och de inte lika fina kantbitarna har jag och T mumsat i oss utan problem här hemma.

Receptet går snabbt och är mycket enkelt, däremot behöver fudgen stå kallt några timmar innan du skär upp den. Jag gjorde min på kvällen och lät den stå i kylen över natten innan jag skar upp den, fungerar utmärkt.

Pepparkaksfudge:
(ca 25 stycken)
Lager 1:
100 g mjölkchoklad
100 g mörk choklad, 64%
15 g smör (ca 1 msk)
200 g kondenserad mjölk
5 g vaniljsocker (ca 1 tsk)
6 g pepparkakskrydda (ca 2 tsk)

Lager 2:
50 g mjölkchoklad
50 g vit choklad
50 g krossade pepparkakor

Klä en form (cirka 10x15 cm) med bakplåtspapper. 
Hacka chokladen till lager 1 och smält tillsammans med smör och kondenserad mjölk över ett vattenbad. Ta av från värmen, låt svalna något och rör i vaniljsocker och pepparkakskrydda. Bred ut smeten i formen och ställ kallt.

Smält chokladen till lager 2 över vattenbad och blanda därefter ner de krossad pepparkaka. Häll blandningen över lager 1 och bred ut så att det täcker helt. Ställ tillbaka fudgen i kylskåpet och låt stelna i ett par timmar. Skär upp bitar med en vass kniv.

Happy Baking!

torsdag 18 december 2014

MarängSmörkräm

Den här marängsmörkrämen är bara så himla god! Jag gjorde den för första gången när jag bakade doptårtor i somras, då smaksatte jag med hallon. Hallonen gav en fin ljusrosa färg, adderade endast en gnutta pastafärg för att få till den precis rätta färgen enligt dopets tema.  

Smaksätt med vad du själv gillar bäst (jag som älskar citrusfrukter skulle gärna vilja göra den med citron eller lime), använd den sen till tårta, cupcakes, whoopies - JA vad du vill!  Receptet kommer från boken Lomelinos tårtor. Kolla in Lindas blogg om du inte redan gjort det, hon är otroligt duktig i all hon gör! 

Marängsmörkräm med hallon:
4 stora äggvitor
2 1/3 dl strösocker (200 g)
250 g rumsvarmt osaltat smör
100 g hallon
ev, lite rosa pastafärg

1. Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål. Placera skålen över ett vattenbad med sjudande vatten. Vispa hela tiden med en handvisp, tills dess att blandningen är cirka 65 grader C eller tills sockerkristallerna har smält. ta bort skålen från värmen.

2. Fortsätt vispa med elvisp eller med köksassistent tills blandningen är vit och fluffig, som en marängsmet. Vispa tills smeten har svalnat, vilket kan ta upp till 10 minuter.

3. Tillsätt smöret, en bit i taget. När allt smör är tillsatt, vispa ytterligare i 3-5 minuter. Oroa dig inte om smörkrämen skär sig - det är lätt fixat! Är den för kall, sätt skålen i ett vattenbad i några sekunder och vispa igen. Är den för varm, låt skålen stå i kylen en stund och vispa sedan.

4. Kör hallonen till en puré i en mixer. Sila purén genom en finkornig sil för att bli av med kärnorna.

5. Blanda purén i smörkrämen och vispa till en jämn frosting. Tillsätt lite rosa pastafärg om du önskar en starkare rosa.

Happy Baking!

onsdag 17 december 2014

PepparkaksTiramisù

I lördags var vi bortbjudna på middag och jag fick äran att stå för efterrätten. Då det är december månad ville jag gärna baka någonting med julens smaker och i det senaste numret av tidningen BAKA hittade jag det här receptet. En enkel och god (inte allt för söt) efterrätt som går utmärkt att förbereda dagen innan.

Tiramisùn föll alla i smaken och även jag skrapade ur de sista ur glaset.

PepparkaksTiramisù:
(4- 5 portioner)
150 g pepparkakor
120 g ägg (ca 2 st)
60 g råsocker (ca 4 msk)
200 g mascarpone eller färskost (2 dl)
30 g konjak, mandellikör eller whisky (2 msk)
150 g starkt kallt kaffe, (ca 1,5 dl)

Dekoration:
Kakao
Kanel

Krossa pepparkakorna och fördela hälften i botten på 4 portionsformar.
Dela äggen. Vispa äggula och socker pösigt. Vänd ner mascarpone, lite i taget och tillsätt därefter konjak, mandellikör eller whisky och vänd samman till en slät smet. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner i smeten.

Droppa hälften av kaffet över kakorna i botten på portionsformarna. Fördela hälften av smeten över och upprepa allt en gång till. Låt stå minst 5 timmar i kylskåp (gärna över natten).
Sikta över kakao och kanel innan servering.

Happy Baking!

tisdag 16 december 2014

Äppelpaj

Recept nummer fem och även det sista receptet efter höstens äppelbak. Ytterligare ett recept ur Roy Fares bok DELICIOUS, tittade ni förresten på Julbak med Dessertjuryn förra veckan? Jag satt tillbakalutad i soffan med en kopp glögg och tog in all ny inspiration, på torsdag blir det tårtor och desserter!

Äppelpajen svängde jag ihop en kväll efter jobbet då vi skulle få gäster till middag dagen därpå, följande morgonen (den korta stund med dagsljus) passade jag på att ta en bild av skapelsen. Kanterna blev något brända då jag gjorde dem i tunnaste lagret, men med en klick vaniljsås till spelade det mindre roll.

I Roys recept ska det vara calvados, jag hade ingen calvados hemma så jag bytte ut den mot whisky.

Äppelpaj:
Pajdeg:
60 g florsocker (1 dl)
180 g vetemjöl (3 dl)
120 g rumsvarmt smör
30 g äggula (2 st)

Äppelmos:
2 äpplen, gärna Gravensteiner
1 vaniljstång
30 g vatten (2 msk)
60 g strösocker (1 dl)
20 g calvados (2 msk)

Fyllning:
80 g rumsvarmt smör
200 g mandelmassa
55 g ägg (1 st)
30 g äggula (2 st)
60 g vetemjöl (1 dl)
8 g vaniljsocker (1 msk)

Topping:
2 äpplen, gärna Gravensteiner
Malen kanel, att strö över
Strösocker att strö över

Tillbehör:
Vaniljsås


Pajdeg

Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingrarna till en jämn deg.Eller använd en matberedare. Plasta in degen och låt den vila i kylen i cirka 30 minuter.
Kavla ut degen till en 3 mm tjock rundel på en mjölad arbetsyta. Fodra en pajform med löstagbar kant (har du ingen med löstagbar kant använd en vanlig pajform) á 24 cm i diameter, låt degen gå upp över kanterna och skär därefter bort överflödig deg.

Äppelmos


Skala, kärna ur och tärna äpplena. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg därefter både frön och stången i en kastrull tillsammans med äppelbitar, vatten och socker. Låt koka i 5 minuter eller tills äppelbitarna blivit mosiga. Rör om då och då.
Ta upp vaniljstången och dra av kastrullen från plattan. Tillsätt calvados och låt svalna.

Fyllning

Sätt ugnen på 200 grader, varmluftsfunktion. Lägg smöret i en bunke. Riv mandelmassa och blanda i omgångar ner den i smöret. Rör ner ägget och därefter äggulorna. Tillsätt mjöl och vaniljsocker, rör ihop till en jämn smet. Fördela smeten i formen.
Bred ut äppelmoset ovanpå smeten. Kärna ur äpplena och skär dem i tunna skivor. Lägg äppelskivorna ovanpå moset, strö över kanel och socker.

Grädda mitt i ugnen i 35-40 minuter. Låt pajen svalna helt och servera sedan tillsammans med vaniljsås.


Happy Baking!

måndag 15 december 2014

PepparkaksBiskvier

En tradition på jobbet sedan några år tillbaka har blivit adventsfika. Varje fredag under december månad hjälps vi alla åt med att baka (eller köpa) fikabröd, glögg, julmust och annat som hör advent till. Mitt bidra i år blev dessa pepparkaksbiskvier samt en saffran- och kardemummakaka (recept på saffranskakan kommer senare)

Två små justering jag skulle vilja göra och jag ska baka dessa igen:
1. Tillsätta florsocker i smeten till biskvibottnarna, jag saknar lite sötma.
2. Mer pepparkakskryddor i tryffeln, aningen för vag smak av pepparkaka.

Pepparkaksbiskvier:
(ca 30 stycken)

Pepparkakstryffel:
100 g mjölkchoklad
90 g mörk choklad
100 g vispgrädde (ca 1 dl)
20 g honung (ca 1 msk)
15 g pepparkakskrydda (ca 3 tsk)

Biskvibottnar:
300 g mandelmassa
30 g äggvita (ca 1 st)

Dekoration:
Kakao & kanel

Pepparkakstryffel

Hacka all choklad i mindre bitar. Koka upp grädde, honung och kryddor. Slå över den varma gräddblandningen över chokladen och rör tills allt det smält. Låt stå i kylskåp minst 3 timmar.

Biskvibottnar

Sätt ugnen på 175 grader C. Riv mandelmassan grovt och lägg den i en skål. Vispa ner äggvitan och rör till en tjock och slät smet. Fyll en spritspåse med massan och spritsa runda bottnar på en papprad plåt eller klicka ut massan med en sked. Grädda mitt i ugnen i 12-15 minuter, tills bottnarna blivit gyllenbruna. Låt svalna en stund på plåten. Lossa sedan bottnarna från plåten och lägg sedan på galler.

Montering

Spritsa ut tryffeln på bottnarna och pudra över blandningen av kakao och kanel. Redo att servera!


Receptet kommer från tidningen BAKA (6/2014). I tidningen hade de vänt på biskvibottnarna så att den platta sidan låg uppåt och där spritsat tryffeln. Jag valde bort den detaljen då jag skulle frakta mina biskvier till jobbet och behövde en stadigare kaka.

Happy Baking!

söndag 14 december 2014

Äppeltårta med frosting av brynt smör

Tredje advent och här kommer recept nummer 4 av höstens äppelbak!  
Min mans födelsedag och med alla äpplen jag fått från mormor blev det naturligt med äppeltema dagen till ära. Tårta är nästan ett måste när vi firar födelsedagar (när annars får man tillfälle att baka tårta) och den här tårtan blev jag själv riktigt förtjust i. Den påminner lite om morotskaka med de saftiga äpplena och frostingen av brynt smör sen gör det hela gudomligt gott. Receptet kommer från boken Lomelinos tårtor. 

Tyvärr blev det inte några bra bilden på tårtan, nästan så att de tar emot att lägga upp bilderna för de inte ger tårtan rättvisa. Tråkigt med ett inlägg utan bilder varför jag går ifrån mina principer och lägger upp bilderna ändå. Så bortse från de tråkiga bilderna och testa nu detta recept, så himla gott!

Äppel- och kanelbotten:
150 g smör
3 stora ägg
1,5 dl strösocker
1,5 dl ljust muscovadosocker (hårt packat i måttet)
1 tsk vaniljpulver
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,5 tsk bikarbonat
1,5 dl äppelmos
250 g rivet äpple (Ca 2 äpplen)
2 tsk kanel, malen

Äppelkompott:
300 g skalade, urkärnade och grovhackade äpplen (ca 2,5 äpple)
3/4 dl vatten
0,5 dl ljust muscovadosocker (hårt packat i måttet)
1/4 tsk vaniljpulver

Browned butter frosting:
Se recept här

Dekoration:
äpple i önskad form

*********************

Äpple- och kanelbotten:

Ugn 175 grader C

Smörj och mjöla två formar á 15 cm i diameter
Smält smöret och låt det svalna
Vispa ägg, strösocker, muscovadosocker och vaniljpulver riktigt ljust och fluffigt
Blanda de torra ingredienserna i en skål, sikta ner i äggsmeten och vänd samman så att allt blandas väl. 
Bland i äppelmos och rivet äpple, vänd samman allt till en jämn och fin smet.
Fördela smeten jämnt i båda formar och grädda i 40-45 minuter.

Äppelkompott:

Blanda alla ingredienser till kompotten i en kastrull och låt sjuda under lock i 10-15 minuter eller tills äpplena är lagom mjuka. Häll upp i en ren burk och förvara i kylen.

Browned butter frosting:

Smält smöret i en låg vid kastrull. Låt sjuda under omrörning tills det har en fin gyllene färg.
Rör om när smöret tystnar och det doftar lite knäckigt. (om du vill ta bort eventuella bruna prickar kan du antingen sila smöret genom en finmaskig sil eller låda den rinna genom ett kaffefilter)
Häll upp smöret i en skål och låt det svalna en stund. Täck över och låt sedan stelna lätt i kylen.
Vispa smöret vitt, tillsätt florsocker och grädde och en nypa kanel.
Vispa till en fluffig smet.


Jag valde endast att använda 3 av de fyra bottnarna, frös ner botten nummer fyra till annat tillfälle. Lika god bara i sin enkelhet!


Bygga tårta:

Dela bottnarna på mitten till fyra tunnare bottnar.
Lägg den första på ett tårtfat eller en tårtbricka. Lägg på ett lager äppelkompott (du kan eventuellt behöva hälla av lite vätska från kompotten). Upprepa tills du har använt tre bottnar. Lägg den sista botten överst med den skurna sidan ner.

Ställ tårtan på ett fat (som du sen kan snurra), bred ett lager frosting över hela tårtan och använd sedan en vinkelpalett (eller baksidan på en sked) för att göra mönster i frostingen- Börja mitt på tårtan och håll ned vinkelpaletten i frostingen så att det bildas ett mönster när du snurrar på tårtan. 

Garnera med äpple (jag tärnade äpplet fint och rullade i kanel och socker).


Det blev en fin födelsedag och den tårta som blev över mumsade T och jag resten av helgen.

Happy Baking!

onsdag 3 december 2014

Grundrecept surdegsbröd på vete

Jag har hört både bra och mindre bra saker om surdegen på burk som säljs i matvaruhandeln sedan några år tillbaka. I helgen köpte jag mig en burk och testbakade!

Jag utgick igår receptet i botten på burken, brödet jäste fint (utöver surdeg innehåller degen också jäst), fick en fin skorpa i ugnen och ett saftigt och syrligt innanmäte. Jag ger burken med surdeg godkänt!

Surdegsbröd på vete:
1 bruk (150 g) Vetesurdeg
0,5 pkt (25 g) Färsk jäst för matbröd
5 dl (500 g)  Vatten, kallt
13,5 dl (800 g) Vetemjöl special
2,5 tsk (15 g) Salt eller havssalt
1 msk (20 g) Oliv-eller rapsolja

Skaka burken och rör ihop surdegen med jäst och vatten. Tillsätt alla ingredienser utom salt.

Knåda till en elastisk och smidig deg, ca 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand. Tillsätt saltet i slutet av knådningen. Degen får vara lös, men inte kladdig. Forma degen jämn och fin. Låt jäsa till dubbel storlek i bunke täckt med plast i minst 2 timmar.

Vänd upp degen på lätt mjölat bakbord, arbeta så lite som möjligt med degen. Dela i 2-3 bitar (bröd) eller 4 bitar (baguetter) och rulla varsamt ut i önskad längd. Sikta därefter lite mjöl över bröden.

Lägg bröden på plåt och täck med plast (jag valde att lägga mina bröd i jäskorgar istället), låt jäsa cirka 1 timme.

Sätt ugnen på 260 grader C en stund innan gräddning och sätt samtidigt in en en form med 0,5 liter vatten i botten på ugnen för att tillföra fukt.

Gör 2-3 snitt över bröden precis innan plåten sätts in i ugnen, sänk temperaturen till 220 grader C. Grädda ca 20-25 minuter.
Låt svalna på galler.



Jag bakade två bröd, ett runt bröd och ett som jag "skruvade" lite lätt (som en stor baguette). Det runda brödet fick inte alls samma höjd som det skruvade brödet. Innanmätet däremot hade samma fina resultat.

Jag valde även att baka mitt bröd på baksten, går också med en het plåt. Detta ger en bättre yta i botten på brödet som annars blir blek och saknar skorpa likt brödets ovansida.


Happy Baking!

måndag 1 december 2014

Saffranskringlor

Jag var inne på det redan förra julen, därför stod recept högt upp på min lista av bakverk i år. Jag tog mitt recept på sockerkringlor och tillsatte saffran; saffranskringlor. Degen går snabbt att göra och har 2 korta jäsningar á 30 minuter, den är även en fröjd att jobba med då den inte klibbar. Har du plats i frysen passa då på att göra dubbel sats! Resultatet blev riktigt lyckat, några av kringlorna fick följa med till mina svärföräldrar redan igår och resten har jag fryst den till ett senare tillfälle.

Saffranskringlor:
(ca 20 stycken)
25 g jäst
100 g smör
2 dl mjölk
0,5 ägg
0,5 dl socker
1 knivsudd salt
0,5-1 g saffran
0,5 krm hjorthornssalt
400 g (ca 7,5 dl) vetemjöl

Pensling och garnering:
smält smör
0,5 dl socker

Smula jästen i en bunke.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt saffran och häll i mjölken. Låt degspadet bli fingervarmt, och slå den över jästen.
Tillsätt ägg, socker, salt, hjorthornssalt och mjöl.
Arbeta degen kraftigt tills den blir blank och smidig.
Låt degen jäsa övertäckt med bakduk till dubbel storlek ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader.
Knåda degen smidig på lätt mjölat bakbord(använd bara mjöl om det behövs).
Dela degen i 20 bitar.
Rulla ut varje bit till en smal längd på ca 30 cm. Forma längderna till kringlor.
Låt kringlorna jäsa täckta med bakduk på papprad plåt ca 30 minuter.
Grädda mitt i ugnen ca 8 minuter.

Pensla kringlorna med smält smör och doppa dem i socker och servera. (om du ska frysa in kringlorna vänta med att pensla med smör och doppa i socker, gör istället de när du tar upp dem ur frysen och ska servera)




Då kringlorna inte penslas med uppvispat ägg innan de går in i ugnen ser de väldigt torra och tråkiga ut när de är klara. Låt däremot inte ögat lura dig, efter en omgång med smör och socker transformeras de till en både vacker och saftig sockerkringla.


Första december idag och nedräkningen till jul kan nu verkligen börja, jag ser fram emot den långa ledigheten som julen bjuder på även i år. Jag smygstartar redan denna vecka med att bara jobba fyra dagar, på torsdag kommer mina syskonbarn och stannar hela helgen. Längtar!

Happy Baking!