söndag 28 december 2014

Krispigt LakritsKnäcke

Till jul vill jag gärna baka eget knäckebröd. I år blev det en favorit i repris samt tre nya recept. I årets julnummer av BAKA hittade jag ett recept på lakritsknäcke, ett krispigt knäcke med en lätt ton av lakrits. Jag valde att baka ut större kakor än vad receptet angav, använd en springform á 25 cm i diameter som mall. För att få till hålet i mitten på kakan använde jag mig av ett shotglas.

Då jag bakade mer knäckebröd än vad vi själva skulle kunna äta upp tog jag några av kakorna och slog in dem i cellofanpapper, det blev en fin och mycket uppskattade julklapp.

Lakritsknäcke:
(16 bitar á 15 cm  i diameter)
250 g vatten, 37 grader C
10 g jäst
10 g honung (0,5 msk)
10 g havssalt (0,5 msk)
5 g anis (ca 0,5 msk)
1 msk lakritsgranulat (lakritspulver går också)
25 g sesamfrö (ca 3 msk)
15 g linfrö (ca 2 msk)
180 g rågsikt (ca 3 dl)
180 g grahamsmjöl (ca 3 dl)

Grahamsmjöl till kavlingen

Blanda ihop vatten, jäst och honung. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop till en smidig deg. Täck bunke med plast och låt jäsa i 1 timme. Sätt ugnen på 250 grader C och placera en baksten eller plåt i ugnen. Dela degen i två bitar och dela varje bit i 8 bitar. Kavla ut bitarna på väl mjölat bakbord till tunna, runda kakor med en diameter på 15 centimeter. Efterkavla med kruskavel. Lägg 2-3 kakor i taget på en bakplåtspapper och för över hela pappret på den varma stenen eller plåt i ugnen. Grädda kakorna i cirka 6 minuter, tills de får lätt färg. Låt svalna på galler.

TIPS! Eftergrädda brödet några minuter i ugnen på 100 grader C, stäng sedan av ugnen och låt brödet vila i ugnen till den är helt kall. Brödet blir då extra krispigt.Happy Baking!

2 kommentarer:

anettan sa...

Det låter både spännande och gott. Det får jag nog testa. Kram Anette

Elin Åslund sa...

@Anette, det tycker jag absolut att du ska! Hembakt knäcke är så gott!