Tredje advent och här kommer recept nummer 4 av höstens äppelbak!
Min mans födelsedag och med alla äpplen jag fått från mormor blev det naturligt med äppeltema dagen till ära. Tårta är nästan ett måste när vi firar födelsedagar (när annars får man tillfälle att baka tårta) och den här tårtan blev jag själv riktigt förtjust i. Den påminner lite om morotskaka med de saftiga äpplena och frostingen av brynt smör sen gör det hela gudomligt gott. Receptet kommer från boken Lomelinos tårtor.
Tyvärr blev det inte några bra bilden på tårtan, nästan så att de tar emot att lägga upp bilderna för de inte ger tårtan rättvisa. Tråkigt med ett inlägg utan bilder varför jag går ifrån mina principer och lägger upp bilderna ändå. Så bortse från de tråkiga bilderna och testa nu detta recept, så himla gott!
Äppel- och kanelbotten:
150 g smör
3 stora ägg
1,5 dl strösocker
1,5 dl ljust muscovadosocker (hårt packat i måttet)
1 tsk vaniljpulver
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,5 tsk bikarbonat
1,5 dl äppelmos
250 g rivet äpple (Ca 2 äpplen)
2 tsk kanel, malen
Äppelkompott:
300 g skalade, urkärnade och grovhackade äpplen (ca 2,5 äpple)
3/4 dl vatten
0,5 dl ljust muscovadosocker (hårt packat i måttet)
1/4 tsk vaniljpulver
Browned butter frosting:
Se recept här
Dekoration:
äpple i önskad form
*********************
Äpple- och kanelbotten:
Ugn 175 grader C
Smörj och mjöla två formar á 15 cm i diameter
Smält smöret och låt det svalna
Vispa ägg, strösocker, muscovadosocker och vaniljpulver riktigt ljust och fluffigt
Blanda de torra ingredienserna i en skål, sikta ner i äggsmeten och vänd samman så att allt blandas väl.
Bland i äppelmos och rivet äpple, vänd samman allt till en jämn och fin smet.
Fördela smeten jämnt i båda formar och grädda i 40-45 minuter.
Äppelkompott:
Blanda alla ingredienser till kompotten i en kastrull och låt sjuda under lock i 10-15 minuter eller tills äpplena är lagom mjuka. Häll upp i en ren burk och förvara i kylen.
Browned butter frosting:
Smält smöret i en låg vid kastrull. Låt sjuda under omrörning tills det har en fin gyllene färg.Rör om när smöret tystnar och det doftar lite knäckigt. (om du vill ta bort eventuella bruna prickar kan du antingen sila smöret genom en finmaskig sil eller låda den rinna genom ett kaffefilter)
Häll upp smöret i en skål och låt det svalna en stund. Täck över och låt sedan stelna lätt i kylen.
Vispa smöret vitt, tillsätt florsocker och grädde och en nypa kanel.
Vispa till en fluffig smet.
Jag valde endast att använda 3 av de fyra bottnarna, frös ner botten nummer fyra till annat tillfälle. Lika god bara i sin enkelhet!
Bygga tårta:
Dela bottnarna på mitten till fyra tunnare bottnar.
Lägg den första på ett tårtfat eller en tårtbricka. Lägg på ett lager äppelkompott (du kan eventuellt behöva hälla av lite vätska från kompotten). Upprepa tills du har använt tre bottnar. Lägg den sista botten överst med den skurna sidan ner.
Ställ tårtan på ett fat (som du sen kan snurra), bred ett lager frosting över hela tårtan och använd sedan en vinkelpalett (eller baksidan på en sked) för att göra mönster i frostingen- Börja mitt på tårtan och håll ned vinkelpaletten i frostingen så att det bildas ett mönster när du snurrar på tårtan.
Garnera med äpple (jag tärnade äpplet fint och rullade i kanel och socker).
Det blev en fin födelsedag och den tårta som blev över mumsade T och jag resten av helgen.
Happy Baking!
1 kommentar:
Detta kommer antagligen bli födelsedagstårtan här med! Låter otroligt gott! Så nu måste jag genast provbaka (och framförallt provsmaka) den. :)
Tack för en fantastisk blogg! Tittar ofta in här för inspiration och många recept har hamnat, som favoriter, i min egen receptsamling. :)
Skicka en kommentar