torsdag 18 december 2014

MarängSmörkräm

Den här marängsmörkrämen är bara så himla god! Jag gjorde den för första gången när jag bakade doptårtor i somras, då smaksatte jag med hallon. Hallonen gav en fin ljusrosa färg, adderade endast en gnutta pastafärg för att få till den precis rätta färgen enligt dopets tema.  

Smaksätt med vad du själv gillar bäst (jag som älskar citrusfrukter skulle gärna vilja göra den med citron eller lime), använd den sen till tårta, cupcakes, whoopies - JA vad du vill!  Receptet kommer från boken Lomelinos tårtor. Kolla in Lindas blogg om du inte redan gjort det, hon är otroligt duktig i all hon gör! 

Marängsmörkräm med hallon:
4 stora äggvitor
2 1/3 dl strösocker (200 g)
250 g rumsvarmt osaltat smör
100 g hallon
ev, lite rosa pastafärg

1. Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål. Placera skålen över ett vattenbad med sjudande vatten. Vispa hela tiden med en handvisp, tills dess att blandningen är cirka 65 grader C eller tills sockerkristallerna har smält. ta bort skålen från värmen.

2. Fortsätt vispa med elvisp eller med köksassistent tills blandningen är vit och fluffig, som en marängsmet. Vispa tills smeten har svalnat, vilket kan ta upp till 10 minuter.

3. Tillsätt smöret, en bit i taget. När allt smör är tillsatt, vispa ytterligare i 3-5 minuter. Oroa dig inte om smörkrämen skär sig - det är lätt fixat! Är den för kall, sätt skålen i ett vattenbad i några sekunder och vispa igen. Är den för varm, låt skålen stå i kylen en stund och vispa sedan.

4. Kör hallonen till en puré i en mixer. Sila purén genom en finkornig sil för att bli av med kärnorna.

5. Blanda purén i smörkrämen och vispa till en jämn frosting. Tillsätt lite rosa pastafärg om du önskar en starkare rosa.

Happy Baking!

Inga kommentarer: