Då jag bakade mer knäckebröd än vad vi själva skulle kunna äta upp tog jag några av kakorna och slog in dem i cellofanpapper, det blev en fin och mycket uppskattade julklapp.
Lakritsknäcke:
(16 bitar á 15 cm i diameter)
250 g vatten, 37 grader C
10 g jäst
10 g honung (0,5 msk)
10 g havssalt (0,5 msk)
5 g anis (ca 0,5 msk)
1 msk lakritsgranulat (lakritspulver går också)
25 g sesamfrö (ca 3 msk)
15 g linfrö (ca 2 msk)
180 g rågsikt (ca 3 dl)
180 g grahamsmjöl (ca 3 dl)
Grahamsmjöl till kavlingen
Blanda ihop vatten, jäst och honung. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop till en smidig deg. Täck bunke med plast och låt jäsa i 1 timme. Sätt ugnen på 250 grader C och placera en baksten eller plåt i ugnen. Dela degen i två bitar och dela varje bit i 8 bitar. Kavla ut bitarna på väl mjölat bakbord till tunna, runda kakor med en diameter på 15 centimeter. Efterkavla med kruskavel. Lägg 2-3 kakor i taget på en bakplåtspapper och för över hela pappret på den varma stenen eller plåt i ugnen. Grädda kakorna i cirka 6 minuter, tills de får lätt färg. Låt svalna på galler.
TIPS! Eftergrädda brödet några minuter i ugnen på 100 grader C, stäng sedan av ugnen och låt brödet vila i ugnen till den är helt kall. Brödet blir då extra krispigt.
Happy Baking!
2 kommentarer:
Det låter både spännande och gott. Det får jag nog testa. Kram Anette
@Anette, det tycker jag absolut att du ska! Hembakt knäcke är så gott!
Skicka en kommentar