söndag 6 april 2014

Hallon- och ChokladTårta med fingerkex

Den här tårtan har ljusa bottnar med ett lager av hallon och ett med choklad. Tårtan är täckt med en chokladfrosting och slutligen dekorerad med fingerkex och hallon. Tårtbaket var ett test inför ett dop, jag ville se hur väl bottnarna klarade av en tårta i modellen 15 centimeter i diameter.

Resultat av test:
Fluffiga bottnar + tjockt lager smörkräm = Fungerar utmärkt då smörkrämen när det stelnar ser till att tårtan håller sin form även om bottnarna är i det fluffigaste lagret.Hallon- och ChokladTårta:
Tårtbotten:
Receptet hittar du här

Frosting och fyllning 1:
Receptet hittar du här

Fyllning 2:
1,5 dl hallon (frysta eller färska)
2 msk florsocker

Dekoration:
2 paket fingerkex
10 hallon

Rör samman smeten till bottnarna enligt receptet och fördela den jämnt i två formar á 15 cm i diameter.
Grädda på 175 grader C i cirka 35 minuter. Låt svalna helt. (detta kan du med stor fördel göra några dagar innan och därefter frysa in bottnarna, lättare blir det då också att bygga tårtan)

Vispa ihop frostingen enligt receptet

Mosa hallonen lätt med en gaffel och rör därefter ner florsocker.


Bygga tårta

Dela bottnarna på mitten så att du får fyra bottna (Jag valde endast att använda 3 av bottnarna, välj själv hur du vill göra). Lägg en liten klick frosting på ett tårtfat eller en tårtbricka, placera därefter första botten. Bred ett jämnt lager frosting och placera nästa botten ovanpå bred ett jämnt lager med hallon (använder du alla fyra bottnar lägg ytterligare ett lager frosting)

TIPS! vänd den skurna sidan ner hela tiden, annars smular lätt botten när du täcker tårtan.

När alla bottnar är på plats bred då ett jämnt lager frosting över hela tårta, ställ kallt cirka 30 minuter och lägg därefter ett sista täckande de lager med frosting. Trycka därefter fast kexen, dela de kex som blir över i mindre bitar och strö dem på toppen av tårtan tillsammans med några hallon.

Förvara tårtan svalt och låt stå i rumstemperatur cirka 20 minuter innan servering.


Varför endast tre av bottnarna? Jo, för att fingerkexen endast är 8-9 cm höga och vid en högre tårta skulle mycket av effekten försvinna från kexen och tårtan skulle inte bli lika fin :) Botten nummer fyra plockar du sen fram ur frysen när du får oväntat besök, tinar kvickt och är försvinnande god precis som den är.


Vill du byta ut hallon mot blåbär, björnbär, jordgubbar eller något annat går det givetvis också bra. Jag bakade min tårta till T som jag vet är förtjust i kombinationen hallon och choklad därför blev det just hallon denna gång.

Istället för pingerkex går det också att använda kit kat (eller vad det heter nu för tiden), snäppet lyxigare om du frågar mig.


Tårtan går utmärkt att göra dagen innan kalaset, förvara den i kylen över natten och ta fram en stund innan servering för att det ska gå lätt att skära igenom frostingen.

Idag ska jag testa polkamuffins, återkommer med slutprodukten lite längre fram. Ha en fin söndag!

Happy Baking!

Inga kommentarer: