måndag 21 april 2014

Dop för lilla Liv

Den 15 mars var det dop för lilla liv. Livs mamma och pappa hade beställt prinsesstårta smaksatt med hallon och citron. Temat gick precis som vårt bröllop, i vit och lila. Två tårtor, en på 25 cm i diameter och en på 15 cm. På toppen av den ena tårtan stod ett par sneakers i vitt och lila, Nyfiken på hur du bygger sneakers i sockerpasta, kolla då i detta inlägg.

Målet var att bygga fluffiga bottnar med fräscha fyllningar, inför dopet testbakade jag därför tårtbottnar för att hitta en riktig fluffig variant. Till slut hittade jag det jag var ute efter och det har nu även blivit mitt nya favoritrecept på sockerkaka. Receptet finns här


Jag föreslog även att vi skulle göra pops då det alltid är ett fint och mycket uppskattat tillbehör till kaffet. Fyllningen på popsen blev min senaste favorit: CHOKLADBOLLAR! MUMS!


Jag tycker att det är roligt att baka till dop, det krävs dock lite planering för att få ihop allt om man som jag också jobbar 40 timmar i veckan. Dopet var tidigt lördag morgon och planeringsfreak som jag är såg jag till att baka bottnarna redan helgen innan och frysa in dem. Fyllningarna, popsen och skorna i sockerpasta gjorde jag klart på torsdag kväll och på fredag eftermiddag satte tårtbygget igång.

När bottnar och fyllning redan är klart bör det kunna gå rätt snabbt att bygga två tårtor. Den här gången stötte jag däremot på problem redan från start, allt som kan gå fel tänkte den här gången också göra det. Här kommer några av de hinder jag stötte på och hur jag sen löste det.

Se alltid till att du har extra dekor, du kommer att klappa dig själv på axeln om du stöter på problem som du med lite extra dekor lätt kan fixa till. 

Problem: Marsipanen visade sig vara vit inte "extra vit" som jag trodde.
Lösning: Hade som tur var vit pulverfärg (för bakverk) som jag kunde färga min marsipan med, det kräver en hel del arbete för att få den jämn men det visade sig fungera bra.

Problem: Fuskade med spacklingen av smörkräm.
Lösning: Gör aldrig det, det är som vilket grundarbete som helst, det kommer att visa sig om du har fuskat. Har du ändå gjort det finns bara en lösning, dekorera bort problemet.

Problem: Överambitiös och kavlar marsipanen alldeles för tunt, vilket resulterar i att ALLA utbuktningar och skavanker på tårtan kommer att synas.
Lösning: 1. Kavla inte alldeles för tunn marsipan
              2. Se till att dekorationerna tårtan för att dölja dessa områden

Problem: Fluffiga bottnar + tunt lager smörkräm + marsipan = Risk finns att tyngden av marsipanen kommer att få bottnarna att sjunka ihop. Detta hände med tårtan på 15 cm i diameter (cirka 10 cm hög), bottnarna pallade inte trycket och började sjunka samman.
Lösning: Vill du bygga en smal och hög tårta med luftiga bottnar, välj då istället att dela bottnarna fler gånger och använd stadiga lager av fyllning (gärna smörkräm). Se till att spackla tårtan ordentligt och låt smörkrämen stelna helt innan du täcker den med marsipan. Mitt tips är nog ändå att undvika marsipan helt och istället ta en smörkräm som yttersta lager. Se exempel här

Här hittar du alla fyllningar:
Tårtfyllning, vaniljkräm/mousse
Lemon Curd
Tårtfyllning, jordgubbsmousse (byt ut jordgubbarna mot hallonpuré)

Jag spacklade tårtan i en smörkräm smaksatt med citron, se receptet här


All dekor är gjord i marsipan med undantag för skorna som jag valde att göra i sockerpasta. Sockerpasta är mycket enklare att arbeta med (inte lika klibbigt) och när det kommer till dekor som ändå inte ska ätas upp väljer jag gärna sockerpasta. Smakmässigt sätt skulle jag däremot aldrig välja sockerpasta då den är alldeles för söt för min smak.

Det blir inte några bilder från tårtbygget denna gång, det fanns ingen tid under fredagskvällen att dokumentera och då jag på lördagsmorgonen fick lägga tid på att "fixa" det sista blev det endast några snabba kort på tårtorna innan det var dags att bege sig till kyrkan.

Det visade sig inte vara någon "piece of cake" att baka inför just detta dop, belöningen kom först när tårtan skulle skäras upp och det visade sig att bottnarna blivit precis så fluffiga som jag önskat och smakerna satt där de skulle. Alla gästerna var nöjda och lika så Livs mor och far.

Tack Liv för en fin dag!

4 kommentarer:

Bello sa...

Åh va fint! Jättesöta blommor och bra färger!! :)

Anonym sa...

Hej Elin!

Thanks a lot for this fantastic blog. Great inspiration for me. I am organizing the christening of my son end of May. I would like to propose to our french family some typical swedish christening buffet! (We are living in Stockholm, and the christening will be there)

I have found with your blog some nice ideas!
Thanks
Valerie

Elin Eriksson sa...

@Bello, tack så mycket. Blomman är ett nytt inköp och efter lite övning fick jag till slut till det. Alltid så med nya verktyg, det tar lite tid att få in snitsen :)Visst är det fina färger!
Kram Elin

Elin Eriksson sa...

@Valerie,
Thank you for your kind words. I guess you use translate in order to read my blog and we both know how fascinating that can be :) There have been a couple of christenings now and they all have had their own theme. I hope that you can pick the best parts from all of them when you plan for you own.

I'm usually god att writing where I find things but if you have questions please let me know and I might be able to help you out!

Happy planning!
Kind regards, Elin