lördag 22 mars 2014

Bästa Tårtbotten

Det här receptet hittade jag redan för några år sedan. På den tiden bakade jag knappt tårta alls och därav blev det aldrig att jag testade receptet. Nu har jag vid flera tillfällen bakat tårtor med "vaniljbotten" och inte riktigt känt mig nöjd med resultatet. Den blir bastant, sjunker ihop och blir torr. Jag bestämde mig därför att det var dags att leta fram ett nytt recept och då plötslig mindes jag det här receptet. Blogginlägget heter världens bästa tårtbotten, och mina förhoppningar var därmed skyhöga. Receptet kommer från bloggen Heavenly Cupcake, tack ännu en gång Danielle för att dina recept aldrig gör mig besviken!

Receptet är lite annorlunda, men tveka inte för de. Gör som det står så kommer du förhoppningsvis att få att lika bra resultat som jag fått nu 4 gånger i rad (hittills). Luftiga, höga och fluffiga bottnar som har den där segheten i sig att de knappt smular alls. Det här receptet är precis i stil med den sockerkaka som min farmor bakar, vilken lycka!


Recept:
5 stora ägg
Strösocker
Potatismjöl
Vetemjöl
2-3 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver

smör och ströbröd till formen/ar

Ugn 175 grader C

Smöra och bröa formen (en form á 24 cm i diameter alt. två formar á 15 cm i diameter)
Ta fram tre lika stora genomskinliga glas. 
Knäck ägg i det första glaset, ställ nästa glas intill och mät upp lika mycket socker.
Ställ glas tre intill och mät upp 1/3 potatismöl och resten med vetemjöl. Tillsätt också i glas tre vaniljsocker och bakpulver.

Vispa ägg och socker riktigt pösigt med elvisp eller köksassist.Använder du elvisp räkna med att du behöver vispa minst 10 minuter, det ska bli riktigt pösigt. När du tror att du är klar, vispa en minut till!
Sikta i mjölblandningen och vänd samman (ej vispa, ej röra)
Häll smeten i formen/ar och grädda i cirka 35 minuter på 175 grader.
Kakan är klar när stickan kommer ut torr, låt kakan svalna i formen för att den ska behålla bästa form.


Har du en väldigt låg form kan du behöva klä den med bakplåtspapper runt om för att få höjd på den. Smöra i så fall formen och tryck fast bakplåtspapper istället för att bröa den. Kakan får riktigt bra höjd, mina formar på bilden ovan är 10 cm höga och kakan växer mer än halvvägs på upp till kanten. När jag har bakat kakan i en större form växer den sig 7-8 cm på höjden.

Springform är inte ett måste men det underlättar givetvis. Lägg ett bakplåtspapper i botten innan du trycker dit cylindern och drar fast, pensla med smör och klä också sidorna med bakplåtspapper om du anser att det krävs.

***En liten varning gällande denna tårtbotten om du ska baka en smal och hög tårta, då tänker jag på storleken 15 cm i diameter med en höjd på mer än 10 cm. Bottnarna blir RIKTIGT fluffiga, vid för mycket tyngd kommer de att sjunka ihop! Det går därmed inte att ha för tjocka lager av tårtbotten. Välj istället att dela bottnarna flera gånger och använda stadiga lager av fyllning emellan (gärna en smörkräm). Risken annars är att bottnarna säckar ihop och din tårta därmed lika så (JA, jag har gjort detta misstag!).***


Jag hoppas nu genom att publicera det här inlägget ytterligare en gång i "cyberspace" att fler upptäcker och uppskattar detta fantastiska recept. Kakan fullkomligt smälter i munnen! Tack igen Danielle!

Ha en fin lördag och  Happy Baking!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Ser fantastisk ut! Som en sufflé, nästan. Ska testa!

Elin Eriksson sa...

Jag hoppas du blir lika nöjd som jag! :)

Sara sa...

Hej Elin!
Tror du att dessa bottnar funkar att göra till en prinsesstårta? Jag menar med sylt och vaniljkräm.
Ytterligare en fråga, hur många bitar beräknar du på en tårta som är gräddad i storlek 24 på formen?

Kram Sara

Elin Åslund sa...

Hej Sara, du kan absolut använda denna tårtbotten till en prinsesstårta. Jag skulle säga att antalet bitar på en tårta á 24 cm beror helt på vilka gäster du har. Jättesvårt att avgöra, 8,10,12 bitar beroende på hur hög du får till den också 😉 / kram Elin

Sara sa...

Tack! 👍