tisdag 17 december 2013

SaffransButterkaka

Igår blev det fika på jobbet igen, saffran var huvudingrediensen. Butterkaka och även mazariner, receptet på mazarinerna kommer under veckan.

Jag hade lovat T att baka fler gifflar då jag tog med den första omgången till jobbet. Den här gången gjorde jag gifflar på hälften av degen och av den andra hälften fick det bli en butterkaka. Butterkakan blev inte lika saftig som gifflarna men fortfarande väldigt god, det hade varit roligt att försöka doppa även denna i socker men nu blev det inte så denna gång.

Det visade sig också att bakverken kom väl till pass under mötet på eftermiddagen, alltid lite trevligare med hembakt istället för köpefika.


Receptet på vetedegen hittar ni här.

Gör som med vanliga kanelbullar:
Kavla ut hälften av degen i en rektangel
Bre på fyllning
Rulla ihop längs långsidan
Dela i bitar (något större bitar när du gör butterkaka)
Smöra en springform i vald storlek (jag hade 25 cm i diameter)
Placera bullarna med jämna mellanrum (2-2,5 cm luft emellan)
Låt jäsa 30 minuter i formen

Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker och flagad mandel.
Grädda på 200 grader i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter. (Håll koll, det kan gå snabbare)


Jag har läst massor av recept för att försöka förstå hur bullarna verkligen ska placeras i springformen. Ska det vara stora/små eller inga mellanrum för att kakan ska bli bra? Jag vill inte ha är en torr kaka, det jag heller inte vill är att få en degklump i mitten på kakan. Det står olika i alla recept kan jag säga, samt att det i vissa recept inte står alls. Sist jag bakade butterkaka blev den rena rama degklumpen, hur än länge jag lät den stå i ugnen så ville den inte. Denna gång placerade jag dem istället med stoora mellanrum, 11 bullar fick det plats med i min form á 25 cm. De jäste så gott som ihop innan gräddning och i ugnen gick det riktigt fort för kakan att bli klar, inte blev den torr heller.

Jag vet inte om varken du eller jag blir mycket klokare av detta. Min summering låter såhär; packa bullarna tajt i formen och det kommer att ta nästan dubbla tiden att grädda. Det kan vara bra att täcka med aluminiumfolie efter hälften av tiden för att inte få en bränd yta på kakan, risken är större att den bli degig i mitten. Placera bullarna med mellanrum och du minimerar risken att kakan bli degig, det går fortare att grädde men en liten varning för att låta kakan gå för länge då den i så fall kan bli torr.

Som det ser ut nu kommer det inte att finnas någon tid för mig att baka mycket mer innan jul, det blir i så fall först när jag kommer upp till Söderhamn. Istället blir det fokus på alla bakverk jag redan gjort men inte hunnit lägga upp ännu.

Det var allt för idag, trevlig kväll!

2 kommentarer:

Viccy sa...

Åh, ser jättegott ut! :)

Elin Eriksson sa...

@Viccy, det blev jättebra. Jag missade i mig sista biten. Som alltid när man bjuder på fika så är det ingen som vill ta sista biten, så den blev min!
/Elin