måndag 4 november 2013

Gjutjärnsbröd med rödbetor

Under hösten äts det en hel del rödbetor hemma hos oss, jag är inte bara förtjust i smaken utan också färgklicken den sätter på tallriken. Rödbetan sägs också vara bra för immunförsvaret och det går även att äta bladen. Jag hade däremot lite problem att få tag på rödbetor till detta brödbak, som tur var odlar mina svärföräldrar egna rödbetor och jag kund få några av dem:)

Jag tog ett av mina favoritbröd och tillsatte riven rödbeta. Näste gång jag gör brödet kommer jag däremot att röra ner rödbetan redan när jag sätter degen. Det blir svårt att få in betorna jämnt i degen om man som jag tillsätter dem när degen är färdigjäst, speciellt då man inte vill knåda ur luften ur degen. Jag kommer därför att skriva receptet efter vad jag i efterhand inser är det bättre sättet.


Rödbetsbröd:
5 g färsk jäst
1,5 tsk salt
3 dl kallt vallen
2 mindre rödbetor, fint rivna
Cirka 7 dl vetemjöl (mer kan behövas om du tillsätter mer rödbeta)
1-2 msk surdeg av vete (valfritt)

Riv rödbetorna på fint rivjärn.
Lös upp jästen i vattnet, blanda samman mjöl och salt och vänd sedan ner i jästvattnet. Tillsätt de rivna betorna och rör ihop till en mycket kletig smet. Täck med platsfolie och låt jäsa i rumstemperatur 12 timmar.

Efter 12 timmar
Häll ut smeten på väl mjölat bakbord (OBS, tänk på underlaget då betorna lätt färgar), forma till en rund bulle (knåda inte utan använd lätta händer för att forma den). Täpp till alla kletiga ytor med mjöl. Sikta mjöl över en bakduk och flytta över degen till den mjölade bakduken. Täck med bakduk och låt jäsa ytterligare 2 timmar.

Värm ugnen till 225 grader med gjutjärnsgrytan i ugnen (grytan ska bli ordentlig varm).

Flytta försiktigt över brödet till den varma grytan och grädda med lock 30 minuter.
Öppna snabbt ugnsluckan och ta av locket, grädda ytterligare 15 minuter.
TIPS! Vill ha en extra krispig yta på brödet kan du slänga in lite vatten i botten på ugnen när du tagit av locket.

Brödet är klart när det har en innertemperatur på 92-96 grader C.
Ta upp brödet ur grytan och låt svalna på galler.


Jag tillsatte även lite surdeg denna gång, jag tycker om syran som surdegen tillför brödet. Har man ingen surdeg hemma eller inte gillar smaken gå brödet lika bra att göra utan surdeg.


För att få in de rivna betorna blev jag tvungen att arbeta degen efter jäsning samt tillsätta mer mjöl och efter de fick jag aldrig till degen igen. Tillsätter man mer mjöl såhär sent i processen förändras förhållandet mellan mjöl, jäst och salt. På Bakkemi.se hittade jag texten nedan, intressant läsning om man vill försöka förstå processen. 

"Bortgörning - Degblandning

Man kan utan att överdriva säga att det råder stor ovisshet HUR man skall knåda(blanda) degar. Olika degar skall blandas på olika sätt.
De ingredienser och den mängd de finns i, degens temperatur och hur den bearbetas påverkar det slutliga resultatet.

På många recept står det "Tillsätt mer mjöl om det behövs".
Hur vet man det om man är oerfaren ?
I bageriet är det (bör det) vara tabu att tillsätta mer mjöl när degen blandats en stund. Om man har i mer mjöl ändras förhållandet mellan mjöl-salt-jäst.
Vad man gör i professionella bagerier är att hålla tillbaka lite på vätskan, när degen blandas känner man efter om det behöver mer vätska. Man tillsätter då så mycket som man behöver, ibland mer än vad formulan (receptet) säger efter som degen behöver olika mängd från tid till annan.
Om man har all vätska från början är det svår att ta bort lite vätska, då blir man tvungen att tillsätta mjöl vilket vi inte vill.

Om man tillsätter mjöl sent i bortgörningen finns det risk att brödet spricker under gräddningen. Det nytillsatta mjölet har inte samma glutenutveckling och kommer då troligtvis att läcka ut gas och brödet har en tendens att spricka i ugnen.
Degar som får tillsatt mjöl kan även få obalans med vatten spridningen i proteiner/stärkelse, det kan resultera i ett torrare och smuligare bröd med dålig färskhållning."

Som ni ser på bilden nedan har jag en stor spricka i brödet och det är INTE ett snitt jag gjort utan resultatet av min överarbetade deg med för mycket mjöl tillsatt för sent i processen. Jag funderar också lite på det där med att dra ner på vätskan istället för på mjölet, det låter vettigt. Jag får helt enkelt testa :)


Även och brödet inte ser prefekt ut och då jag kommer att göra det annorlunda nästa gång så kan jag meddela att det fick en fin krispig yta och ett segt innanmäte. Rödbetan ger en fin färg och en god smak. Väl värt att testa!

4 kommentarer:

Marie Bergman - Om livet på Cypern sa...

Så himla gott det ser ut! =)

Elin Åslund sa...

@Marie, det var väldigt gott också:)

matmedmera sa...

Jag är också sugen på att baka med rödbetor. Låter så spännande!

Elin Åslund sa...

@matmedmera, rödbetor i bröd är verkligen gott!
/Elin