torsdag 5 december 2013

Stekpannebröd

Stekpannebröd, eller Stompa som jag är uppväxt med är ett tunt bröd som tillagas i stekpannan på spisen. Det innehåller ingen jäst vilket gör att brödet inte behöver jäsa, det är bara att göra degen, kavla ut och sen steka i torr stekpanna. Det är inget måste men det blir väldigt fina brödkakor om man har en kruskavel.

Perfekt om man till frukosten vill ha nygräddat bröd!

Receptet kommer från tidningen Hembakat
Recept:
2,5 dl filmjölk
1 tsk brödkryddor
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
2 msk ljus sirap
25 g smör, smält
3 dl rågsikt
3-4 dl vetemjöl

Blanda filmjölk, brödkryddor, salt, bikarbonat, sirap och smör i en bunke.
Tillsätt rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop till en deg.

Dela degen i 10-12 bitar, forma till runda bollar och kavla ut tills de är 0,5 cm tjocka på lätt mjölat bakbord. Avsluta med kruskavel.
Hetta upp en stekpanna och stek i torr panna, stek brödkakorna cirka en minut på vardera sida. Sänk värmen om de blir för mörka.
Låt svalna på galler, gärna under en bakduk.


Nästa gång kommer jag nog att göra dubbel sats, perfekt att frysa in. Tar lite plats och tinar på nolltid. Lägg en bit bakplåtspapper mellan varje brödkaka för att undvika att de fastnar i varandra.

För er lika som jag lever kan med spisplattor där gradantalet är 1-6 kan jag meddela att jag stekte mina brödkakor på 4:an :)


Imorgon är det fredag igen och det är inte bara helgen som hägrar för min del, jag håller faktiskt äntligen på att bli av med den här förbaskade förkylningen. Över en vecka nu har jag gått på halvfart, jag hoppas nu verkligen detta innebär att jag kommer att få vara frisk i jul.

Trevlig kväll!

2 kommentarer:

Marie Bergman - Om livet på Cypern sa...

Tack för recept och tips. Det där måste jag testa! :)

Elin Eriksson sa...

@Marie, gör det, de är jättegoda!