söndag 28 oktober 2012

Pajdeg (matpaj/LCHF)

Jag tycker om paj, och det är väldigt lämpligt att ha i matlådan med sig till jobbet. Jag är en riktigt "matlådeperson", jag kan utan problem på mina två händer räkna antalet gånger jag äter lunch ute varje år. Middag är däremot en helt annan sak, det händer säkerligen någon gång varje vecka att jag väljer att äta ute.

Det som ibland kan vara lite trist med paj dock är ett tråkigt pajskal, det finns många recept på pajdeg som blir torra och tråkiga. Detta recept jag har hittat på 56kilo.se och degen är inte bara superlätt att göra, den innehåller inget vetemjöl och får en lätt krispig yta. Jag har än så länge bara använt pajdegen till matpaj, men jag kan tänka mig att det även kan fungerar vid dessert.

Det här blev ett inlägg men många bilder, en steg för steg beskrivning i bilder.

Pajdeg:
( Ett pajskal)
3 dl sötmandel
0,5 dl skalade sesamfrön
40 g smör
1 msk fiberhusk/kruskakli
1 tsk salt
1 ägg

Mixa mandlarna i en matberedere tillsammans med sesamfrö, salt och fiberhusk (det ska bli som ett lite grövre mjöl).
Tillsätt ägg och smör och kör i matberedaren tills du har en färdig deg.
Låt degen vila i kylen 30 minuter.

Värm ugnen till 175 grader C.
Tryck ut degen i pajformen och nagga skalet.
Förgrädda skalet cirka 10 minuter, låt svalna någon innan du fyller skalet med pajens innehåll.


3 dl sötmandel

0,5 dl skalade sesamfrön

Mixa i matberedaren

"Mjölblandningen" är nu färdig

Tillsätt smör och ägg

Mixa till en deg

Slutresultatet!
Jag kan även nämna att jag på bilden ovan glömde att nagga skalet innan jag satte in den i ugnen, och resultatet blev minst lika bra.

onsdag 24 oktober 2012

SmålandsLimpa

För någon vecka sedan kom tidningen BAKA hem i min brevlåda, det finns alltid massor av goda recept i tidningen och speciellt på bröd. Då det regnade hela helgen och jag bara var hemma valde jag att förgylla dagarna med brödbak. Det blev även andra tråkiga inslag som tvättstuga och städning, men får jag bara baka lite så känns det alltid lite lättare med resten av sysslorna.

Jag ska vara ärlig och erkänna att jag själv äter minimalt med bröd, en av de få tillfällen jag väl gör det är när jag själv bakat och vill smaka på resultatet. Jag har däremot en sambo som älskar allt vad smörgås innebär och ingen är gladare än jag för det!

Dags att provsmaka!
Smålandslimpa:
(2 stycken)
50 g jäst
50 g smör
5 dl mjölk
2 tsk salt
1,5 dl mörk sirap
1 tsk anisfrö
1 tsk fänkålsfrö
ca 16 dl rågsikt

Ägg till pensling

Smula jästen i en bunke.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till 37 grader C.
Rör ut jästen i lite av degvätskan (det smälta smöret och mjölken).
Tillsätt resten av degvätskan, salt, sirap, fänkål och anis, rör samman.
Arbeta ihop degen genom att tillsätta lite mjöl i taget (detta moment gör jag i köksassistenten).
Låt degen jäsa övertäck med bakduk ca 60 minuter i rumstemperatur.

Ta upp degen och forma till två limpor (Knåda inte degen mer, dela den bara lätt och forma till två limpor).
Lägg limporna på en papprad plåt och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 45 minuter.

Värm ugnen till 250 grader C
Nagga limporna och pensla med uppvispat ägg.
Sätt in plåten i nedre delen av ugnen och sänk samtidigt temperaturen till 175 grader C.
Grädda limporna 30-40 minuter, de ska ha en innertemperatur på 96-98 grader C
Låt svalna på galler under bakduk

Limporna efter jäsningsomgång nummer två. När jag bakar limpa lägger jag alltid två på varje plåt, det är på gränsen att det får plats då jag har en mindre modell på min ugn. Jag tycker däremot att det fungerar bättre än att ha två plåtar inne i ugnen samtidigt.

Här har jag naggat (därav att de har sjunkit ihop) och penslat limporna med ägg.

Sista minuterna av gräddningen i ugnen, ser mycket lovande ut.

Jag skivade upp limpan och frös in det som blev kvar, perfekt att ta upp på morgonen. Testade även att rosta, fungerade utmärkt.

söndag 21 oktober 2012

Mammas Hembakta Frallor (kalljästa)

Som nämnt tidigare bakade min mamma mycket bröd när jag var liten. Detta bröd är ett som jag alltid kommer att minnas, jag och mina systrar åt oftast frallorna med smör, ost och marmelad. Då de är doppade i mjöl innan sista jäsningen blir man lätt mjölig om händerna när man äter dem, härliga minnen :)

Jag har under den senaste tiden upptäckt kalljäsning och verkligen uppskattat slutresultatet. I fredags kväll när regnat stod som spön i backen (som det för övrigt gjort hela helgen) satte jag degen enligt mammas recept, jag valde däremot att kalljäsa den över natten.

......spännande.

Mammas frallor:
(ca 20 stycken)
25 g jäst
7 dl mjölk, kylskåpskall
3 dl vatten
75 g smör, rumstempererat
1,5 tsk salt
2 msk strösocker
18-20 dl vetemjöl (kan behövas mer)

Extra mjöl för utbak samt att vända frallorna i

Kvällen innan:
Smula jästen i en bunke, tillsätt lite av mjölken och lös upp jästen.
Tillsätt all vätska, socker, salt och rör samman.
Tärna smöret i bitar (inte för stora)
Tillsätt lite mjöl samt smör i taget under knådning (jag gör detta i en köksassistent), när du ser att degen går ihop och får en fin glans tar du upp den och lägger i en STOR bunke och pudrar lätt med lite mjöl innan du plastar den. Låt jäsa i kyl 8-12 timmar.

Morgonen efter:
Värm ugnen till 225 grader C.
Ta upp degen på lätt mjölat underlag och dela i fyra delar, varje del delar du därefter i fem (jag vägde mina bitar och ca 100g blev varje fralla). Forma frallorna som du själv vill ha dem. Jag valde att trilla mina till runda bollar, min mamma gjorde dem alltid ovala.
Vänd dem lätt i mjöl och lägg på papprad plåt, inte allt för tätt då det då kommer att bakas ihop.
Låt vila ca 20-30 minuter på plåten innan du gräddar dem.
Grädda i 10-12 minuter (innertemperaturen ska vara mellan 92-95 grader C)
Låt gärna frallorna svalna på brödgaller.

Jag har en förkärlek för handskriva recept


Jag valde att knåda i det sista mjölet för hand (en mycket kladdig historia) och vände då upp degen på lätt mjölat underlag. Jag hade tillsatt 14 deciliter vetemjöl under cirka 15 minuters knådning i köksassistenten, degen var däremot mer som en soppa när jag vände upp den. Det tog cirka 30 minuter av knådning och mer mjöl än vad jag hade trott för att få ihop smeten till en deg (det kändes i armar och axlar dagen efter som ni säkert kan förstå, inte ofta man knådar så länge när man har en köksassistent).

Denna bild är tagen 1,5 timmar efter att jag satte in degen i kylen. Något nervös över hur detta skulle sluta gick jag och la mig.

_____________________________________________________________________________
På lördagen när jag vaknade började jag med att kolla degen i kylen. Den hade klättrar över kanten på bunken lite mer än på bilden ovan, min bunke håller fyra liter.

Degen efter en natt i kylen.

Frallorna är trillade och har jäst på plåten cirka 20 minuter, dags att sätta in dem i ugnen.

Då jag valde att mixtra lite med originalreceptet (kalljäsa) var jag osäker på hur lång tid frallorna skulle ta att grädda, vet man då vilken innertemperatur brödet ska ha behöver man aldrig chansa. Skaffa en digital termometer om du inte redan har, för finns det något värre än att lägga tid på att baka gott bröd och sedan upptäcka när du skär i brödet att det inte är färdiggräddat.

Det blev frukost i soffan men nybakta frallor, kaffe och kockarnas kamp.

torsdag 18 oktober 2012

Underbara Kolakakor

Vem kan motstå kolakakor?
Det är så otroligt gott att man bara inte får baka för många och just därför är det här receptet toppen. Det blir ca 20 tunna och sega kakor att mumsa i sig och sen är det slut!

Om man absolut måste kan man givetvis dubbla receptet, men säg inte att jag inte varnade Er!

Bakade dessa i söndags morse, doftade ljuvligt i hela lägenheten!
Kolakakor:
(ca 20 stycken)
50 g smör, rumstempererat
0,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk sirap (jag har testar ljus och mörk, båda fungerar bra)
1 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
Ingefära efter smak (ca 0,5-1 tsk)

Ugn 175 grader C

Rör smör och socker pösigt, tillsätt vaniljsocker, sirap, vetemjöl, bakpulver och ingefära.
Arbeta snabbt ihop till en deg.

Dela degen i två och forma rullar på papprad bakplåt.
Platta till degen med handflatan och använd en gaffel för att snedda mönster (se bild nedan).

Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter
Låt svalna någon innan du skär långa sneda bitar av längderna.

Innan gräddning

Under gräddning

Efter gräddning

Jag har ett mycket litet kakfat som passar utmärkt för en mindre mängd
kakor, kakfatet är köpt på Lagerhaus


måndag 15 oktober 2012

BlåbärsPannacotta

I lördags efter pannkakslunchen blev det blåbär över och jag jag klurade lite över vad jag skulle hitta på med de vackra bären. En efterrätt med smak av blåbär....blåbärspannacotta hade jag aldrig testat och då jag har ett bra recept på pannacotta som säkerligen skulle fungera utmärkt smaksatt med blåbär slog jag slag i saken och testade.

Resultatet blev mycket bra, det blev kaffe och blåbärspannacotta i soffan framför solsidan.

Vackra färger är alltid ett plus i bakverk!
BlåbärsPannacotta:
(ca 4 portioner)
2 gelatinblad
4 dl vispgrädde
1 dl mjölk
4 msk strösocker
1 vaniljstång
1 dl blåbär (frysta fungerar toppen)

Blåbärsgelé:
1 dl blåbär
1 tsk vaniljsocker
1 gelatinblad
ev lite vatten
blåbär att dekorera med

Blötlägg 2 gelatinblad i kallt vatten, minst 5 minuter.
Koka upp grädde, mjölk, socker, vaniljstång och 1 dl blåbär i en kastrull under omrörning.

Ta av kastrullen från spisplattan.
Vrid ur vattnet ur gelatinbladen och rör ner dem i kastrullen.
Låt stå och svalna, rör då och då.

Sila blandingen genom en finmaskig sil och fördela i portionsskålar.
Låt sedan stå kallt (i kylen) några timmar.

När pannacottan har stelnat (JA den ska gunga lätt när den är färdig) :
Blötlägg 1 gelatinblad i kallt vatten, minst 5 minuter.
koka upp 1 dl blådär och vaniljsocker i en kastrull, tillsätt ev lite vatten om du anser att det behövs (beror på hur vattniga blåbär du har).

Ta av kastrullen från plattan, vrid ur vattnet ur gelatinbladet och rör ner i kastrullen.
Låt svalna (OBS! var försiktig så att det inte stelnar innan du hinner hälla upp det över pannacottan).

Skeda över gelén över pannacottan och låt sedan stå i kylen och stelna helt. 
Precis innan servering dekorerar du med blåbären.

Frön från blåbären och vaniljstången lägger sig gärna i botten

Använder du djupa glas som jag gör på bilden är ett tips att använda en tratt när du häller upp pannacottan, annars stänker det längs hela kanterna (tro mig, jag har testat).

Instamgram bilder igen, jag vet... jag kan inte sluta. Jag har inget bra bildprogram i datorn och tycker det är roligt att mixtra med bilderna. Nu har jag ändå fått tillbaka min kamera som jag älskar, men vet ni vad jag gör då? Jo jag tar bilderna med min kamera lägger över dem på datorn, kopplar in mobilen till datorn och laddar in de bästa bildena i mobilen och mixtrar med dem i instagram.

Jag älskar som sagt min kamera, men den årstid som närmar sig mer många mörka timmar av dygnet är inte någon stor favorit. 1. jag gillar inte mörker. 2. det är galet svårt att ta bra bilder om man inte vill använda blixt (jag tycker inte att bilderna bli bra alls med blixt).

Fortsättning följer....


söndag 14 oktober 2012

American Blueberry Pancakes

Vid frukostbordet igår morse bläddrade jag igenom FB (tänk att man inte längre kan sitta ner en stund utan att ta fram mobilen/surfplattan och kolla vad alla andra har för sig) och fick då se att min kära vän S gjorde blåbärspannkakor till brunch. Åååå vad gott det lät, jag blev genast inspirerad att ställa mig och steka pannkakor. Då min svärfar och T:s lillebror skulle komma över för att hjälpa till med renoveringen av badrummet såg jag min chans. Åkte genast till affären för att inhandla de ingredienser jag saknade.

Nu till valet av blåbär. Jag tycker att svenska blåbär är absolut godast, och använder mig främst av det. Ibland däremot vill man inte att hela smeten ska bli lila eller använda blåbären som dekoration. Jag köpte därför denna gång importerade blåbär från Holland och hade i smeten och som på bilden nedan, dekoration. Som tillbehör vispade jag upp grädde och istället för sylt tog jag frysta (svenska) blåbär och tinade lite lätt i micron, mycket godare än sylt!

Receptet är hämtat från tasteline.se

American Blueberry Pancakes
Ca 8 pannkakor:
1 ägg
2,5 dl vetemjöl
2 dl filmjölk
1 msk smör, smält
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1 dl blåbär

smör till stekning

Rör samman filmjölk, ägg och det smälta smöret
Blanda mjöl, salt, bakpulver och vänd ner i filmjölken
Hetta upp en stekpanna och vänd försiktigt ner blåbären i smeten
Stek pannkakorna i smör (ca 1 minut på varje sida), servera med vispad grädde och blåbär

Lätta att steka och vända i pannan

Frukost, lunch, brunch eller efterrätt, pannkakor fungerar alltid!

Gillar man inte sylt och grädde går det givetvis lika bra med smör och sirap,
har du inte testat det ännu kan jag varmt rekommendera det också!
Jag kan även tillägga att pannkakorna smakade lika goda kalla som varma!

torsdag 11 oktober 2012

Key Lime Pie

Jag vet inte varför, men just key lime pie är något som jag ALLTID väljer om det finns som alternativ till efterrätt. Jag tror det är kombinationen av krämighet och den friska syran från limen som gör att jag bara inte kan få nog.

Vi hade min syster och hennes man på middag och jag bakade dessa på förmiddagen. Mina formar är däremot alldeles för stora, jag tror vi åt efterrätt hela kvällen innan det tog slut :) Men var gör det när det är sååååå gott! Receptet säger fyra pajer, men då jag hade stora portionsformar och fick ut fyra så borde egentligen receptet räcka till 6 portionsformar om man har en mindre modell.

Receptet är också perfekt att förbereda några dagar innan, förvara dem i kylen täckta med plastfolie och innan servering dekorerar du dem med grädde och lime. Jag har inte testat att göra en stor key lime pie, men enligt receptet så kan man även göra det men grädda då den på något lägre temperatur i ugnen.

Receptet kommer från Leilas bok one more slice.

Jag har fastnat lite för att göra bilder i instagram, nu när jag har min kamera tillbaka får jag vänja om igen

4 (ganska stora) pajer:
200 g digestivekex
100 g smör
1 burk (400 g) kondenserad mjölk
4 äggulor
5 limefrukter

Garnering:
Vispad grädde
Några skivor limefrukt

Ugn 175 grader C

Krossa kexen i en matberedare, tillsätt smält smör. Tryck sedan ut i portionsformar.
Förgrädda pajskalen i ca 10 minuter på 175 grader, låt svalna helt.
Blanda äggula, kondenserad mjölk, rivet limeskal och saft i en bunke. Låt sedan smeten stå och dra 40 - 60 minuter (detta så att smaken från limen sätter sig i smeten).
Sila smeten genom en finmaskig sil och kasta limeskalet.
Fyll pajskalen och grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.
Låt svalna helt och servera sedan med vispad grädde och en skiva lime som garnityr.

Väg upp 200 g digestivekex
Kondenserad mjölk och lime och även en glimt av mitt nya porslin (IKEA)
Massor av limefrukt går det åt!
De förgräddade bottnarna, i de alldeles för stora formarna :)
Bara att njuta!
Detta skulle kunna vara månadens sötsak VARJE MÅNAD för min del, men blev inspirerad av Tea som denna månad har tema fredag. Kolla in hennes blogg!

onsdag 10 oktober 2012

BAKA

Igår föll den ner i min brevlåda, Yey!
Ikväll kryper jag ner i min favorit fåtölj och hoppas på massor av inspiration!


onsdag 3 oktober 2012

Kalljästa kanelbullar med råsocker

Imorgon är det KANELBULLENS DAG, dagen som instiftades 1999 av hembakningsrådet. Jag är inte mycket för alla dagar som finns i kalendern för övrigt men just kanelbullens dag tycker jag är extra roligt då man få en mycket bra anledning till att baka massor av bullar. I år var jag så pass ambitiös att jag tog ledigt från jobbet (dagen innan) och har nu stått hela dagen och bakat bullar. Det blir med andra ord bullar till frukost på jobbet imorgon!

Jag gjorde två satser bulldeg:
1. Min favorit som jag nästan alltid använder mig av, receptet finns här
2. Första försöket med kalljästa bullar, receptet kommer nedan.

Använd kardemumma kärnor och mal dem i en mortel.
Kalljästa kanelbullar:
40 g färsk jäst
5 dl kall vispgrädde
150 g smör, rumstempererat
1 tsk salt
1 dl strösocker
1 msk kardemummakärnor
12-13 dl vetemjöl special

Fyllning:
150 - 200 g smör, rumstempererat
1-2 dl råsocker
1 msk kanel (mald)

ägg till pensling
råsocker att toppa med

Kvällen innan:
Smula jästen i en bunke och blanda ut med lite av grädden. Tillsätt sedan resten av grädden, smör, socker, salt, mortlade kardemummakärnor och till sist mjöl, lite i taget. Arbeta degen ca 10 minuter, jag använder alltid maskin och knådar slutligen i det sist mjölet för hand. Du känner bäst med händerna när degen har fått tillräckligt med mjöl.

Pudra degen lätt med mjöl och täck med plastfolie och ställ i kylen över natten, minimum 8 timmar.

Morgonen efter:
Vänd upp degen på lätt mjölat bakbord, låt vila ca 15-20 minuter. (Vispa under tiden samman fyllningen med en elvisp)
Dela degen i två bitar och kavla ut, bred på fyllningen och rulla ihop.
Skär i bitar och lägg i formar, låt jäsa 30 minuter.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över råsocker.
Grädda på 250 grader C mitt i ugnen 5-8 minuter (beroende på bullarnas storlek).
Låt svalna.

Jag har köpt en till mjölburk, denna gång för vetemjöl special, underbara burkar!
Har precis knådat in sista mjölet för hand, nu ska degen jäsa i kylen över natten.

Extra stora bullar i extra stor formar.

Många bullar blev det, tur vi är många på jobbet!
Jag hoppas alla får sätta tänderna i en riktigt god kanelbulle imorgon, det tycker jag vi kan unna oss!


tisdag 2 oktober 2012

Fotbollstårta och goda nyheter

Idag kom mailet som jag har väntat på länge nu, min kamera är klar, ÄNTLIGEN!
Nu gäller det bara att palla sig in till stan och hämta den, veckorna är hektiska och det är sällan man hinner med allt man tänkt under en vecka. Önskar ofta att jag kunde få mer tid, mer tid för familj/vänner/sömn/tid att reflektera och njuta. Jag undrar när någon ska uppfinna det?

Helgen som var hade vi avslutning med fotbollen, säsongen är över och vi hamnade på en 5e plats i serien, inte så dåligt om jag får säga det själv. Alla bidrog med mat till festen och det blev ett stort knytkalas. Jag har länge velat göra en "rund" tårta och när det nu var fotbollsavslutning kunde det inte passa bättre än att göra just en fotboll. Med lite brist på tid valde jag att använda ett tårtrecept jag testat tidigare och kände att jag kunde lita på. Det blev vaniljbottnar med blåbärsmousse och citronkräm. Jag tänkte sedan tårtan med ett marsipanlock, eller två lock blev det innan jag var klart.

Lite fina dekorationer till tårtan med lagets färger!

Recept på tårtbotten finns här

Jag bakade två omgångar tårtbotten, ena i en något större springform än den andra, den större använde jag sedan till locket

Recept på citronkräm finns här

Recept på blåbärsmousse finns här


Jag byggde tårtan i en rund skål (som när man bygger tårtan i en springform fast nu använder du en skål istället). Klä skålen med plastfolie innan du bygger tårtan, och låt tårtan så minst 4 timmar i kylen så att den får sätta sig ordentligt (gärna över natten).

Kavla sedan ut marsipanen (så tunt som möjligt då det kommer ett lager till marsipan på sedan). Forma tårtan rund med händerna eller en smoother, skär av kanterna av marsipanen och tryck in dem under tårtan för att dölja dem. Ställ tårtan i kylen medan du jobbar med hexagonfigurerna till lager nummer två.

Jag täckte tårtan med ett laget extra vit marisipan för att få en bra grund att sedan lappa ihop fotbollen på.

Var noga (kan inte understryka det nog mycket) när ni gör mallen för hexagonen, jag kan vara ärlig och säga att jag slarvade och det fick jag sota för i efterhand. Jag färgade en bit av den vita marsipanen svart och började sedan att tillverka bitarna.

Vet inte om jag tipsat om denna kvalen innan för att kavla marsipan och sockerpasta världens bästa! Genom att använda ringarna som medföljder får du alltid samma tjocklek på marsipanen, Jag måste försöka hitta en liknande kavel i modellen större. Här har ni länken till sidan där jag hittade min.

Här kommer tips på hur du ritar en hexagon: wikipedia/Hexagon

Ungefär såhär ska det se ut, klipp sedan ut din hexagon och använd som mall.
Som ni ser i bakgrunden fick jag lappa lite då min hexagon blev olika lång i kanterna, men nu har jag lärt mig det och gör förhoppningsvis inte om samma misstag igen :) För att få lapparna att fastna använde jag mig av ett ätbart lim, det finns säkerligen många andra bra alternativ men jag hade kvar sedan min systers bröllop och passade då på att använda det.

Jag är ändå riktigt nöjd då detta är mitt första försöka med en fotbollstårta :) 
Fotbollslagets färger är gul och grön, min först tanke var att färga sockerpasta gul och grön och sedan pryda tårtan med lagets namn. Då jag köpt världens sämsta utstickre för bokstäver gick den idén ganska snabbt i graven. Kan även tillägga att mina utstickare åkte raka vägen ner i soptunnan, alltid lika tråkigt när man köper någon som ska vara "så bra" och så fungerar det inte???

Med inspiration från Linda Lomelino klippte jag istället ihop denna kreation, mycket fint om jag får säga det själv. Jag kan säga att mina lagkamrater inte var besvikna över tårtan, den var mycket uppskattad!

Om ni undrar vad det är som ligger runt hela tårtan så är det non stop, toppen för
att dölja den inte så perfekta nederkanten av marsipanen.

Jag vill slutligen tacka alla härliga spelare i laget för en kanon vår och höst tillsammans. Blodet har flödat, hejaropen har skrålat och kämpaglöden har funnits där oavsett väder och vind. Vilket härligt gäng!