lördag 28 januari 2012

Bohuslänska brödkakor


Detta är ett bröd bakat på jäst, barnsligt goda nygräddade och den nybakta doften sprider sig i hela huset.

När jag bakade dessa första gången hade jag med dem på tunnelbanan, doften spred sig i hela vagnen då brödet fortfarande var ljummet. Jag kunde se människor i vagnen vände sig om och sökte källan till den härliga doften. 
Tänk vad lite nybakt bröd kan göra!

Antingen gör man sex stora eller tolv små brödkakor. Jag valde att göra tolv små, se bild nedan. 

Perfekt till lördag/söndags frukost då jästiden är kort.



6/12 brödkakor:
50 g jäst
1 dl socker
5 dl vatten
75 g smör
1 tsk salt
1 dl rågmjöl
ca 1,5 liter vetemjöl

Smula jästen i en bunke.
Häll i sockret (kolla in vad sockret gör med jästen).
Koka upp 2 dl av vattnet och smält smöret i det.
Kyl blandningen med resten av vattnet. Då blir temperaturen lagom för att hälla i bunken (37grader).
Tillsätt salt.
Rör ner rågmjölet och det mesta av vetemjölet.
Arbeta ihop degen. Knåda in mer mjöl om degen känns för lös.
Täck över och jäs i ca 30 minuter.

Dela degen i 6 delar (12 om du önskar mindre kakor) och trilla dem till runda bullar.
Börja genast kavla ut dem till runda halvcentemeter tjocka kakor.
Nagga och låt jäsa ca 20 minuter.


Sätt ugnen på 250 grader.
Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter.







torsdag 26 januari 2012

Cappuccinomuffins


Är du som jag kaffeälskare och känner att kaffe som smaksättning aldrig kan gå fel, testa då detta recept!

Jag lärde mig drick kaffe under gymnasieåren, då var det nescafé men mängder av mjölk. Många långa nätter uppslukad i böckerna och kaffet började sedan smaka riktigt bra. Mitt år i USA präglades av kaffe latte och övergick sedan i svart kaffe med en skvätt mjölk.

Idag dricker jag kaffet svart och ser fram emot dagen första kopp varje morgon.



Ca.12 muffins:
4,5 dl vetemjöl
1 3/4 strösocker
2,5 tsk bakpulver
1 tsk kanel
0,5 tsk salt
2,5 dl mjölk
2 msk snabbkaffe, pulver
100 g smör, rumstempererat
1 ägg
1 tsk vaniljsocker

Expresso-topping:
200 g philadelphiaost
2 msk strösocker
1 tsk snabbkaffepulver
1 tsk vaniljsocker




Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa smör och socker mjukt och fluffigt.
Tillsätt ägget och vispa till en jämn smet.
Blanda mjölken och kaffepulver i en annan bunke tills dess att kaffepulvret löser upp sig.
Vispa ner i smeten.
Sikta mjöl, bakpulver, kanel och salt i en bunke.
Vänd i mjölblandningen försiktigt tills allt blandar sig.
Fördela upp i muffinsformar, alternativt kaffe-eller cappuccinokoppar.
Grädda i ugnen 15-20 minuter beroende på storlek.

Mixa ihop philadelphiaost med socker, kaffe och vaniljsocker tills kaffet löst upp sig.
Spritsa eller bred på muffinsen.


måndag 23 januari 2012

Chocolate Peanut Whoopie Pies

Detta är mitt första försök med whoopie pies, gillar du jordnötssmör så kommer du att älska detta recept. Receptet har jag hittat på en av de bloggar som jag läser, kolla in hennes blogg: http://www.heavenlycupcake.se/

Jordnötssmör får mig alltid att tänka på USA, jag var inget stort "fan" av denna sträva massan innan mitt år där borta, dock dröjde det inte länge förrän jag också var frälst.

En nyrostad brödskiva med jordnötssmör, massa jordnötssmör ska de va!
Inte det nyttigast man kan äta, med ack så gott!




Till kakorna:
3,5 dl vetemjöl
1,5 dl kakao
1,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
100 g smör, rumstempererat
2 1/4 dl mörkt muscavadosocker
1 ägg
1 tsk vaniljpulver (jag valde vaniljsocker, gick också bra)
2 1/4 dl mjölk


Fyllning:
175 g smör, rumstempererat
175 g jordnötssmör
175 g florsocker


Sätt ugnen på 190 grader.
Vispa smör och socker mjukt och fluffigt. 
Tillsätt ägg och vispa krämigt.
Vispa ner mjölken.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke och sikta ner dem i smeten.
Blanda till ingredienserna precis gått ihop.
Spritsa/klicka ut smeten på plåt täckt med bakplåtspapper. (ej för tätt då kakorna flyter ut)
Grädda ca 10 min.
Låt svalna på plåten något innan du flyttar över kakorna till ett galler och låter dem svalna helt.

Vispa samman smör och jordnötssmör.
Sikta i florsocker för att undvika klumpar.
Vispa till en jämn kräm.


Bred/spritsa ut fyllningen på hälften av kakorna och lägg sedan ihop dem.
(fyllningen ska vara rumstempererad vid detta moment)



Jag förvarar dessa kakor i kylen och tar sedan fram en stund innan servering.

Lätt hälsolimpa

Ibland har man inte riktigt tid att baka bröd som kräver timmar av jäsning, utan man vill lätt kunna röra ihop ett bröd som sedan sköter sig själv i ugnen.

Det här är ett sån´t bröd!
Det ger dig också möjligheten att sätta din personliga prägel när det gäller att du själv väljer vad du vill ha i brödet.    
Testa dig fram!

Om du ska byta ut någon mjölsort när du bakar bröd, byt inte ut vete.




Ett bröd:
2 dl grovt rågmjöl
5 dl vetemjöl
1,5 dl grahamsmjöl
1 dl grovhackade mandlar, eller annan valfri nöt.
1 dl torkade aprikoser eller annan torkad frukt (blanda gärna)
1 dl kokhett vatten
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
3 dl yoghurt
1 dl lingonsylt

Sätt ugnen på 175 grader.
Grovhacka aprikoserna och häll 1 dl kokande vatten över.
Låt stå och mjukna/svalna en stund.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Rör i yoghurt och sylt.
Rör ner aprikoserna och vattnet och blanda smeten väl. (det blir en tung och kletig smet)
Klicka ner smeten i en smort, avlång bakform.
Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 1 timma.

Stjälp upp limpan och låt svalna invirad i en bakduk.

söndag 22 januari 2012

Citronmacarons med smörkräm och ganache

Efter förra helgens lyckade macaron bak ville jag testa en ny omgång. Den här gången blev det citronsmak och eftersom dessa ej blir lika söta så satte jag en smörkräm emellan tillsammans med en ganache.




Som jag nämnde i mitt förra inlägg om macarons så har vi inte alltid varit vänner, och idag skulle det visa sig att vi ännu en gång inte riktigt vill samma sak.

Hur kommer det sig att vissa kakor spricker och andra inte när de är gjorda på samma smet, gräddade lika länge och i samma ugn?

Det som jag har kommit fram till är att de kakor jag gräddar i mina djupa plåtar spricker nästan aldrig, samt att det är viktigt att grädda kakorna i nedre delen av ugnen. Men fortfarande så händer det att kakor spricker, mycket frustrerande!



Om någon har tips, dela gärna!










Recept på macaroner hittar du här. Ta bort kakao och om du vill lägga till rivet citronskal samt gul hushållsfärg. Jag valde att färga smeten med en pulverfärg, men det går lika bra med hushållsfärg.

Ganache:
150g mörk choklad
1,5 dl vispgrädde
1 msk muscovadosocker
en nypa salt


Smörkräm:
125 g smör, rumsvarmt
200 g florsocker, siktat
1-2 tsk citronsaft
Rivet citronskal från 0,5 citron




1. Gör macaronerna enligt receptet.

2. Ganache:
Hacka upp chokladen till mindre bitar och lägg den i en värmetålig skål. Häll grädde och socker i en liten kastrull och koka upp.Tillsätt saltet och häll sedan den varma grädden över chokladen och rör till chokladen smält och låt sedan smeten stå en stund så att den tjocknar något innan användning.

3. Smörkrämen:
 Vispa smöret mjukt. Tillsätt florsocker i omgångar och vispa kraftigt tills smörkrämen är len. Tillsätt den smaksättning och vispa ordentligt så att allt blandas. Krämen ska vara rumstempererad när den används.

Jag vispa min smörkräm i köksassistenten.


4. Spritsa/bred ut smörkräm på ena halvan och ganache på den andra.

Förvara dem i kyl eller i frys till de ska serveras.





Huggebröd


Det finns många sätt att baka bröd. Detta är ett bikarbonatsbröd med filmjölk och sirap.
Det går att byta ut bikarbonat mot bakpulver, det är dock viktigt att du i så fall dubblar mängden.

Det som kan vara lite klurigt med bröd är att veta när det är färdiggräddat, ett tips är att tempa brödet. Jag har en termometer som jag använder till det mesta; brödbak, koka kola, sockerlag och som kötttermometer. Det finns olika termometrar för allt detta, men köp en som fungerar till det mesta om du tänker införskaffa en.

Temperatur för bröd
(inner temperatur)

Ljust bröd        92-96 grader C

Mörkt bröd      98 grader C


Utmärkt att skiva upp och förvara i frysen

Ett bröd:
4 dl vetemjöl
2 dl rågmjöl
2 dl grahamsmjöl
1 tsk salt
3 tsk bikarbonat
3/4 dl sirap
5 dl filmjölk

Ugn 175 grader C

Blanda de torra ingredienserna.
Häll på filmjölk och sirap, blanda väl.
Smöra 1 brödform.
Fyll med degen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme (brödet ska ha en innertemperatur på 98 grader).
Ta ut och stjälp upp brödet.
Låt svalna invirat i bakduk.

Chokladsufflé


Vill du imponera på dina gäster med en chokladsufflé till dessert, testa då detta enkla recept. Suffléerna ska förvaras i frysen och kan därmed förberedas långt innan.


Chokladsufflé:
(3 formar á 2,5 dl)

90 g choklad (minimun 55%)
2 msk kahlua/baylis (eller den likör du själv föredrar)
1 rågad msk maizena + lite vatten
3 äggvitor
1,5 msk strösocker
Smör och strösocker till formen och florsocker till pudring

Smöra formarna riktigt noga med rumsvarmt smör och ströa noga med socker. Detta moment är grunden för att du ska få sufflén att resa på sig. Som du ser går kanten på min form ut lite(se bild nedan), kanten för smör och socker måste brytas med en rak lodrät linje. Du kan smöra och ströa hela formen och sedan lätt med ett finger torka bort överflödigt smör och socker.

Denna bild är på en passionsfruktsufflé.













Mät upp 90 g choklad, hacka och smält försiktigt i en liten kastrull.
Blanda maizena med någon tesked vatten och vispa ihop en lös redning.
Tillsätt likör samt redning i kastrullen med smält choklad, viska ihop till en chokladkräm.
Låt svalna.
Vispa äggvitorna till ett ganska hårt skum med sockret.
Blanda lite av äggviteskummet i chokladkrämen och vänd försiktig ihop resten så det blir helt blandat.

Spritsa/skeda upp smeten i formarna (smeten får ej gå över kanten med smör och socker) och frys i minst 3 timmar, gärna längre.

Grädda suffléerna direkt från frysen i mitten av ugnen i 200 grader i ca 18 minuter.
Pudra över lite florsocker och servera genast.


lördag 21 januari 2012

Cookies med marshmallows och nonstop

Jag gillar enkelheten med att baka kakor, och godast blir dem om de är riktigt sega. 


Detta kakrecept har jag hittat på en av de bloggar jag läser: http://sarasdelikatesser.blogspot.com/. Jag har däremot valt att förändra receptet något ex; lägga till marshmallows då detta tillför ytterligare seghet till kakorna. Jag hade mini marshmallows hemma, annat fall kan man ta den större modellen men då bör man klippa dem i mindre bitar för att de ska få plats i kakorna.


Cookies:
125 g smör rumsvarmt
1,5 dl råsocker
1,5 dl strösocker
2 ägg
4,5 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt

Smaksättning:
1,5 dl Nonstop
1,5 dl Marshmallows (mini)



Tips! Grädda max 3-4 kakor åt gången, kakorna flyter ut något i och med att marshmallowsen smälter. När du lyfter ut kakorna efter gräddning, putta lätt in kanterna med en kniv.







Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa smör och socker ordentligt, tillsätt sedan ägg och fortsätt vispa. Blanda vetemjöl, kakao, vaniljsocker, bakpulver och salt i en annan bunke, vänd sedan ner mjölblandningen i den uppvispande smeten. Blanda slutligen ner smaksättningen. Rulla 24 bollar (platta lätt till bollen innan de går in i ugnen) och grädda sedan 10 minuter. Låt kakorna svalna helt innan du tar dem från plåten.



Drick gärna ett glas mjölk till dessa kakor, smakar som när man var barn.

fredag 20 januari 2012

Nougat och Kanelbullar

När jag var liten bakade min mamma allt matbröd och kaffebröd. Något man gjorde förr då bröd var dyrare att köpa än att baka själv. Idag är det annorlunda och det kostar inte många kronor att köpa en limpa eller en påse bullar. Fortfarande skulle jag vilja säga att det många gånger blir billigare att baka eget bröd, speciellt när det kommer till kaffebröd.
Så mycket godare blir det ju också!



Bullar är nåt som de flesta säkerligen har varit med och bakat någon gång. Jag tyckte ett tag att bullar var mindre kul att baka än annat, detta var dock innan jag insåg vilka möjligheter det finns med just bullar.

När jag bakar bullar delar jag ofta upp degen i två och gör två olika smaksättningar. Så blev det även denna gång. Jag tycker att nötter av olika slag är mycket gott i kaffebröd, men då det finns många nöt allergiker försöker jag att alltid göra en variant utan just nötter.

Jag använder allt som oftast Leila Lindholms recept på vetedeg när jag ska göra bullar, detta receptet är taget ur hennes bok a piece of cake.

Vetedeg:
18-24 bullar
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ägg
11-12 dl vetemjöl special


Fyllning, nougatbullar  ( ½ sats):
100 g smör rumstempererat
150 g nougat (mängd efter smak)
Hackade nötter av valfri sort till garnering


Fyllning, kanelbullar ( ½ sats):
150 g mjukt smör
0,5 dl socker (jag valde råsocker denna gång)
0,5 msk malen kanel
Pärlsocker till garnering


  • Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingervarm, á 37 grader.
  • Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
  • Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig och elastisk deg.
  • Jäs degen under bakduk till dubbel storlek, 45-60 min. (jag låter oftast min jäsa lite längre)

  • För fyllning till nougatbullarna; hacka upp nougat lätt och blanda med smör. Vispa ihop med elvisp om det är svår att få ej jämn smet.

  • För fyllningen till kanelbullarna; rör samman smör, socker och kanel i en bunke till en jämn smet.

Tips! För större modell på bullarna kavla ut degen till en cirkel. Vid mindre bullar kavla degen ovalt och rulla sedan ihop längs med långsidan.


  • Stjälp upp degen på ett lätt mjölat bakbord och dela på hälften.
  • Kavla sedan ut en deg i taget, ca 1 cm tjock.
  • Bred på ena fyllningen över degen och rulla ihop till en rulle. 
  • Skiva rullen i 3-4 cm tjocka skivor. Gör sedan lika med andra hälften.
  • Lägg skivorna i pappersformar i en muffinsplåt eller på en bakplåt.
  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Låt bullarna jäsa utan bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
  • Pensla dem med uppvispat ägg och strö över pärlsocker och hackade nötter.
  • Grädda bullarna gyllene långt ner i ugnen i ca 10 minuter.

Nougatbullar med cashew nötter 


Kanelbullar med pärlsocker



torsdag 19 januari 2012

Chokladmacaroner med ganache och körsbärsgrädde


Macarons och jag har inte alltid varit vänner och jag har testar många olika recept för att sedan hitta detta recept som enligt mig är så ultimat det bara kan bli. Det finns ingen hejd på färger, smaksättning och fyllning man kan skapa med detta lilla utsökta bakverk.

Min mamma fyllde nyligen år och jag fick äran att baka till kalaset.
Jag valde denna gång att smaksätta mina macarons med kakao och sedan en fyllning med chokladganache och en körsbärsgrädde.

Det blev ca 4 plåtar och då det blev alldeles för många att ta med till kalaset passade jag på att testa och frysa in några och jag kan säga att resultatet blev lysande. Perfekt att ha hemma i frysen när det kommer oväntat besök. Tinar snabbt och smakar utsökt i lite kyliga.



Jag valde att pudra hälften av macaronerna med kakao, blir mycket fint sedan när man lägger ihop dem.


Chokladmacaroner:
120g äggvita (ca 4 ägg)
35 g strösocker
150g mandelmjöl
150 g florsocker
50 g vatten till sockerlag
150 g strösocker till sockerlag
brun pastafärg (jag hade ingen hemma så jag valde 1 msk kakao, färgen blir dock ljusare)

Ganache:
150 g mörk choklad
1,5 dl vispgrädde
1 msk mörkt muscovadosocker
en nypa salt

Körsbärsgrädde:
1,5 dl grädde
3-4 msk körsbärssylt (syrlig variant)


1. Vispa upp 60 g äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 g strösocker under vispning
(andra hälften äggvita lägger du i en annan bunke då denna ej ska vispas).

2. Blanda vatten och socker till sockerlagen i en lite kastrull. Sätt plattan på högsta värme och låt koka upp utan omrörning. Låt sedan koka tills massan når 118 grader.

3. Tillsätt sockerlagen i marängsmeten under låg vispning. Öka upp till medium/hög hastighet och låt vispa tills dess att smeten är helt kall och skinande (ca 10-15 min).

4. Sikta florsocker och mandelmjöl i en bunke som du sedan vänder ner i den ovispade äggvitan. (Här valde jag att lägg till kakao)

5. Vänd ner mandelsmeten i marängen och färga den eventuellt med hushållsfärg. Blanda tills smeten är jämn och eventuella toppar lägger sig direkt.

6. Lägg smeten i en spritspåse (modell större) och spritsa sedan ut små klickar på en klädd plåt. (ca en femkronas storlek).

7. Låt macaronerna vila ca 45 min.

8. Sätt ugnen på 155 grader.

9.  Grädda ca 10 minuter beroende på din ugn.

10. Dra av pappret från plåten och låt svalna helt innan du lossar macaronerna från pappret.



Under tiden macaronerna svalnar gör fyllningen.
Blanda grädde och körsbärssylt och vispa till önskad konsistens.

Hacka upp chokladen till mindre bitar och lägg den i en värmetålig skål. Häll grädde och socker i en liten kastrull och koka upp.Tillsätt saltet och häll sedan den varma grädden över chokladen och rör till chokladen smält och låt sedan smeten stå en stund så att den tjocknar något innan användning.


Para ihop botten och lock och bred/spritsa ut grädden och ganachen på vardera del och lägg sedan samman. Förvara dem i kylen eller i frysen tills de ska ätas.


Dessa valde jag att endast lägga ganach emellan, minst lika god.

Ett vackert kakfat är ju aldrig fel. när man skapat så fina bakverk.


Låt det nu smaka!