söndag 22 januari 2012

Chokladsufflé


Vill du imponera på dina gäster med en chokladsufflé till dessert, testa då detta enkla recept. Suffléerna ska förvaras i frysen och kan därmed förberedas långt innan.


Chokladsufflé:
(3 formar á 2,5 dl)

90 g choklad (minimun 55%)
2 msk kahlua/baylis (eller den likör du själv föredrar)
1 rågad msk maizena + lite vatten
3 äggvitor
1,5 msk strösocker
Smör och strösocker till formen och florsocker till pudring

Smöra formarna riktigt noga med rumsvarmt smör och ströa noga med socker. Detta moment är grunden för att du ska få sufflén att resa på sig. Som du ser går kanten på min form ut lite(se bild nedan), kanten för smör och socker måste brytas med en rak lodrät linje. Du kan smöra och ströa hela formen och sedan lätt med ett finger torka bort överflödigt smör och socker.

Denna bild är på en passionsfruktsufflé.













Mät upp 90 g choklad, hacka och smält försiktigt i en liten kastrull.
Blanda maizena med någon tesked vatten och vispa ihop en lös redning.
Tillsätt likör samt redning i kastrullen med smält choklad, viska ihop till en chokladkräm.
Låt svalna.
Vispa äggvitorna till ett ganska hårt skum med sockret.
Blanda lite av äggviteskummet i chokladkrämen och vänd försiktig ihop resten så det blir helt blandat.

Spritsa/skeda upp smeten i formarna (smeten får ej gå över kanten med smör och socker) och frys i minst 3 timmar, gärna längre.

Grädda suffléerna direkt från frysen i mitten av ugnen i 200 grader i ca 18 minuter.
Pudra över lite florsocker och servera genast.


Inga kommentarer: