söndag 22 januari 2012

Huggebröd


Det finns många sätt att baka bröd. Detta är ett bikarbonatsbröd med filmjölk och sirap.
Det går att byta ut bikarbonat mot bakpulver, det är dock viktigt att du i så fall dubblar mängden.

Det som kan vara lite klurigt med bröd är att veta när det är färdiggräddat, ett tips är att tempa brödet. Jag har en termometer som jag använder till det mesta; brödbak, koka kola, sockerlag och som kötttermometer. Det finns olika termometrar för allt detta, men köp en som fungerar till det mesta om du tänker införskaffa en.

Temperatur för bröd
(inner temperatur)

Ljust bröd        92-96 grader C

Mörkt bröd      98 grader C


Utmärkt att skiva upp och förvara i frysen

Ett bröd:
4 dl vetemjöl
2 dl rågmjöl
2 dl grahamsmjöl
1 tsk salt
3 tsk bikarbonat
3/4 dl sirap
5 dl filmjölk

Ugn 175 grader C

Blanda de torra ingredienserna.
Häll på filmjölk och sirap, blanda väl.
Smöra 1 brödform.
Fyll med degen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme (brödet ska ha en innertemperatur på 98 grader).
Ta ut och stjälp upp brödet.
Låt svalna invirat i bakduk.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ugn. Temp? :-)

Elin Eriksson sa...

Oj jag har visst missat det, 175 grader C ska det vara. Jag uppdaterar inlägget också! :)