söndag 22 januari 2012

Citronmacarons med smörkräm och ganache

Efter förra helgens lyckade macaron bak ville jag testa en ny omgång. Den här gången blev det citronsmak och eftersom dessa ej blir lika söta så satte jag en smörkräm emellan tillsammans med en ganache.
Som jag nämnde i mitt förra inlägg om macarons så har vi inte alltid varit vänner, och idag skulle det visa sig att vi ännu en gång inte riktigt vill samma sak.

Hur kommer det sig att vissa kakor spricker och andra inte när de är gjorda på samma smet, gräddade lika länge och i samma ugn?

Det som jag har kommit fram till är att de kakor jag gräddar i mina djupa plåtar spricker nästan aldrig, samt att det är viktigt att grädda kakorna i nedre delen av ugnen. Men fortfarande så händer det att kakor spricker, mycket frustrerande!Om någon har tips, dela gärna!


Recept på macaroner hittar du här. Ta bort kakao och om du vill lägga till rivet citronskal samt gul hushållsfärg. Jag valde att färga smeten med en pulverfärg, men det går lika bra med hushållsfärg.

Ganache:
150g mörk choklad
1,5 dl vispgrädde
1 msk muscovadosocker
en nypa salt


Smörkräm:
125 g smör, rumsvarmt
200 g florsocker, siktat
1-2 tsk citronsaft
Rivet citronskal från 0,5 citron
1. Gör macaronerna enligt receptet.

2. Ganache:
Hacka upp chokladen till mindre bitar och lägg den i en värmetålig skål. Häll grädde och socker i en liten kastrull och koka upp.Tillsätt saltet och häll sedan den varma grädden över chokladen och rör till chokladen smält och låt sedan smeten stå en stund så att den tjocknar något innan användning.

3. Smörkrämen:
 Vispa smöret mjukt. Tillsätt florsocker i omgångar och vispa kraftigt tills smörkrämen är len. Tillsätt den smaksättning och vispa ordentligt så att allt blandas. Krämen ska vara rumstempererad när den används.

Jag vispa min smörkräm i köksassistenten.


4. Spritsa/bred ut smörkräm på ena halvan och ganache på den andra.

Förvara dem i kyl eller i frys till de ska serveras.

4 kommentarer:

Emmelie sa...

Åhh vad goda dom såg ut!
Blev inga kakor här... Nikki är magsjuk :( fy sjutton säger jag!

Elin Eriksson sa...

Dom blev riktigt bra. Så tråkigt bara när hälften spricker, man blir ju så frustrerad. Men smaken är det inge fel på även om det inte ser lika bra ut. Men kollegorna på jobbet klagar inte på utseendet, så får väl ta med dem någon dag.

Hoppas lillan kryar på sig. Saknar Er, får komma och hälsa på efter Åre resan.

Emmelie sa...

Du fyller ju år snart och då kommer vi gärna och smakar på massa gott fika :)

Elin Eriksson sa...

Jag ska försöka göra en ny variant på min årliga grönkaka, fast i cupcake form.
Återkommer med datum för kalas då jag är borta den helgen jag fyller.