tisdag 18 december 2012

Gingerbread CakePops

Imorgon har vi adventsfika på jobbet och jag ska bjuda på cakepops smaksatt med pepparkaka, jag kommer nog även ta med citron & saffranssurror och pepparkakor. Det är så fullt här hemma i alla burkar nu att jag måste bjuda bort lite för att kunna baka mer :)

Det är verkligen många som bakar cakepops nu, riktigt poppis har det blivit. Bara idag har jag fler träffar på bloggen där folk googlat cakepops med olika smaksättning. Skoj!

Som vanligt gör jag mina pops stående, helt fel i mångas ögon...men det tycker inte jag :)

Urgulligt och passande strössel till just dessa cakepops.

Det blir lite klurigt att skriva ner måtten för det här recept då jag använde mig av en nedfryst browniekaka (mängd kaka är jag osäker på då det var rester från ett tidigare tårtbak) och smulade sedan ner pepparkakor. För att få det till en deg använde jag philadelphiaost. Jag gör ändå ett försök.

Recept:
1 st browniebotten, recept finns här
10 st pepparkakor (mer eller mindre efter smak)
2-3 msk philadelphiaost
200 g mörk choklad, 70%

Du behöver även:
Pinnar
Snören/band
Strössel (eller varför inte bara smulor av pepparkaka)

Smula pepparkakorna över browniebotten och kör ihop i köksassistenten. Tillsätt 1 matsked philadelphia i taget till du har en bra konsistens som går att rulla till bollar.

Rulla bollar, inte för stora. 
Låt bollarna vila i kylen ca 30 minuter.

Smält 200 g choklad i ett vattenbad.
Ta ut bollarna ur kylen, doppa varje pinne i den smälta chokladen och stick ner varje pinne i mitten på bollarna (pinnen fäster bättre om du gör det).
Låt bollarna vila ytterligare 30 minuter i kylen så att chokladen får stela helt.

Värm på chokladen i vattenbadet om den har stelnat.
Doppa bollarna i chokladen och ställ dem på en papprad plåt.
Strö över strössel eller kaksmulor i önskad mängd och ställ tillbaka dem i kylen tills dess att chokladen har stelnat.

Om man vill:
Lägg en bit bakplåtspapper på en skärbräda, använd sedan en kniv och jobba dig runt varje cakepop  med kniven lutad in mot botten och skär bort "ringen" av choklad.

Dekorera slutligen popsen med ett snöre eller ett sidenband.


Doppa klubborna i den smälta chokladen.

Dra av den överflödiga chokladen i botten innan du ställer den på bakplåtspapper.

Strö över strössel eller kaksmulor som garnering.

Dekorera kakorna med valfritt snöre eller band.

Förvara dem i kylen och servera dem något kalla (om ni frågar mig).

4 kommentarer:

Sara och Mr T sa...

Det är väl smidigt med de stående?
Provade att göra en gång, iaf smeten men nä... det blev inte gott. Gjorde säkert fel ;)

Önskar dig en riktigt trevlig adventsfika i morgon.

Kram

Emmelie sa...

Men åhhh vilket gulligt strössel!
Saknar dig!!!

Elin Åslund sa...

Det är jätte smidigt med stående Sara, mycket otympligt att göra dem åt det andra hållet. Så mycket snyggare tycker jag nog inte att det blir för att det ska vara värt allt merjobb. Du får nog ge det ett försök till, testa oreo om inte annat, det brukar gå hem hos de flesta. Lycka till!

Elin Åslund sa...

Visst är det sött Em! Sms:a mig, jag tappade alla nr när min telefon dog.