torsdag 23 augusti 2012

Min Systers Bröllop

Lördagen den 11 augusti 2012...


När jag fick frågan från min syster om jag kunde tänka mig att göra deras bröllopstårta var det med blandade känslor jag tackade ja. Det var jätteroligt att hon ville ge mig den äran men samtidigt jobbigt då jag inte är någon erfaren tårtmakare och verkligen ville att att de skulle bli nöjda. Blandade känslor som sagt.

Min syster var från första början inne på en våningstårta och visade mig bilder på hur hon hade tänkt. Jag kan säga att jag fick kalla kårar längs ryggraden när hon visade mig bilderna, ojojoj, vilka höga tankar hon måste ha om mig tänkte jag. Jag satte mig ändå ner och räknade lite på hur man skulle kunna göra, vad för bottnar som skulle bli bäst, hur många personer tårtan skulle räcka till samt hur den skulle byggas upp. Vi hade tårtprovning och kom fram till att det skulle bli en tårta med browniebottnar, ett lager med mascarpone och körsbärsfrosting och två lager av chokladfrosting. Tårtan skulle sedan täckas med vit marsipan och dekoreras med detaljer av grönt och champagne.

Bilden lånad från google
Veckorna gick och jag insåg mer och mer att jag aldrig skulle kunna göra den tårta som min syster önskat (se bilden ovan så förstår ni säker vad jag menar). Jag sa till min syster att antingen fick jag göra tårtan men då på mitt sätt, men att om hon ville ha den tårtan som hon från början hade tänkte sig gärna fick överlåta tårtan på någon mer erfaren. Min syster sa då att självklart skulle jag göra tårtan och jag fick själv bestämma hur det skulle vara (mycket av det i alla fall).

Jag hade tagit semester veckan innan bröllopet för att i lugn och ro ha tid att göra tårtan. Jag började med att baka tårtbottnarna och frysa in dem. Därefter bakade jag alla muffins (browniemuffins) som jag gröpte ur i mitten med en äppelurkärnare och fyllde upp med chokladfrosting. Muffinsen åkte sedan också dem in i frysen.

Urgröpta med en äppelurkärnare
Fyll dem med en chokladfrosting
När alla 60 cupcakes var fyllda frös jag ner dem

Efter att allt som skulle bakas nu var klart var det dags att börja jobba med dekorationerna. Varje cupcake skulle prydas med deras monogram och till de använde jag mig av sockerpasta. Jag hade köpt clikstix som jag tog ut bokstäverna med, inget verktyg jag var jättenöjd med, men efter några timmar var jag färdig med de 120 bokstäverna som jag behövde till alla cupcakes. Jag tycker det är lättare att jobba med sockerpasta än marsipan när det gäller pillergöra.

Denna sockerpasta använde jag mig av, inhandlad här
Jag baka måste få rekommendera denna kavel för kavling av både sockerpasta och marsipan. Detta blev ett av mina favoritverktyg under veckan och jag har köpt den på Tårtkost.se
Riktig pillergöra innan alla bokstäver var klara.
Jag tog även ut några fjärilar i sockerpasta, visste inte riktigt vad jag skulle ha dem till men i slutänden var det tur att jag gjorde dem då de senare kom till användning i skarvningen av spetsen på tårtan.


Två dagar innan bröllopet gjorde jag mascarpone och körsbärsfrostingen (två satser av receptet räckte precis) och chokladfrostingen (osäker på hur många satser jag gjorde av de receptet då jag även använde det för att spackla tårtorna).

Mascarpone och körsbärsfrosting

Dagen innan bröllopet klev jag upp med tuppen då det var mycket som skulle göras. Jag började med att ta upp tårtbottnarna från frysen. Jag lät sedan dem tina någon innan jag delade dem på mitten.

Jag plastade in formarna som jag hade använt för att baka bottnarna med plastfolie och byggde sedan tårtorna i formarna. Ett lager med mascarpone och körsbärsfrosting och två lager med chokladfrosting.
Tårtorna åkte därefter in i frysen igen för att stela helt innan jag spacklade dem med samma chokladfrosting som de lager som de jag lagt i tårtan.

Därefter frostade jag alla cupcakes och dem åkte därefter in i kylen.

Bottnarna när jag delat dem på mitten
Här har fyllningen satt sig efter några timmar i frysen, dags att spackla tårtan och sedan får den stå i kylen och frostingen får stelna. Då  mascarpone och körsbärsfrosting är aningen lös är det viktigt att se till att du spacklar tårtan ordentligt. Jag spacklade tårtan en gång och lät en stå i kylen 30-60 min. Därefter tog jag ut tårtan och kunde lätt se om det var några ställen där jag behövde spackla på mer.
Jag använde mig av en rund tyll och frostade alla cupcakes. Det går säkerligen lika lätt att bre på frostingen. Gör det som du själv tycker är enklast.

För att alla cupcakes skulle lika själva tårtan skulle även de prydas med ett locka av vit marsipan. Då marsipanen lätt blir kladdig och smälter när den kommer i kontakt med grädde valde jag att baka en tunn chokladkaka som marsipanlocket fick ligga på. Till chokladkakorna använde jag receptet på fräkniga chokladkakor, minus den smälta chokladen och strösslet då. Det som är bra med dessa kakor är att det INTE flyter ut i ugnen, de har samma storlek när du skjutsar in den i ugnen som när du tar ut dem. Något som var viktigt för mig då jag hade valt ett mått som skulle passa cupcakesen samt de marsipanlock som sedan skulle ligga på kakorna.

En sats av receptet räckte inte, jag fick göra två men då blev det lite deg kvar.

Jag hade köpt en spetsmall som skulle pryda tårtan och den använde jag även till marsipanlocken för alla cupcakes. Spetsmallen har jag köpt på strössel & annat och den är i ett mjukt material, riktigt bra att jobba med måste jag säga. Jag kavlade en bit i taget och använde mig därefter av ett glas (samma glas som jag stansade ut chokladkakorna med) för att stansa ut formen till locket.

Spetsmallen och min underbara kavel
Kavlingsmattan och glaset jag måttade ut kakorna och marsipanlocket med.
Här är en bild från tillverkningen av alla marsipanlock, jag hade ej stort bord som arbetsyta och även min mammas kavlingsmatta kom till användning.
Marsipanlocken i närbild. Jag la dem på bakplåtspapper i väntan på att de skulle pryda cupcakesen.


Varje lock skulle som nämnt tidigare prydas med deras monogram och istället för att lägga bokstäverna direkt på marsipanlocket valde jag att färga marsipanen i en beige/champagnefärg och stansa ut en lite bricka som bokstäverna fick ligga på.

Äntligen var det dags att bygga ihop alla cupcakes. Jag använde mig av ett ätbart lim för att försäkra mig om att marsipanlocket skulle hålla sig på kakan och även till bokstäverna av sockerpasta så att de inte skulle falla av.

Varje kaka får först ett marsipanlock....
...därefter kommer marsipanbrickan i champagnefärg...
...slutligen kommer bokstäverna.
Jag insåg efter ett tiotal cupcakes att det var nog bäst att trycka fast kakan först och därefter montera på resten av dekorationerna. Man lär sig allt nått :)
Varje cupcake skulle även ha ett band knutet runt sig, något min underbara fästman ställde upp och knöt då klockan började bli mycket och jag ännu inte hade täckt tårtorna.
Det blev en tvåvånings tårta, bilden ovan är bottentårtan som jag täcker med vit marsipan. Denna tårtan skulle inte dekoreras med något annat än ett grönt band i botten.
Detta är en översta tårtan av de två och den prydde jag med en spets och samma dekoration som på alla cupcakes.  Här kom fjärilarna som jag hade stansat ut i sockerpasta till användning för att dölja skarvarna i spetsen då det krävdes två spetsar för att täcka hela tårtan.

Här är bilderna från morgonen på bröllopsdagen, allting klart och redo att transporteras ut till sommarstugan där bröllopsfesten skulle ta plats. Många timmars arbete och planering ligger bakom detta , men när man står och ser slutresultatet glömmer man på något vis bort allt slit och kan inte annat än le och vara stolt!
BRÖLLOPPET

Bröllopsprogram till alla gäster
Min vackra syster
Min äldsta syster har gröna fingrar och gjorde alla dekorationen i kyrkan, till middagen, buketterna till tärnorna och även brudbuketten.
Puss
De nu äkta makarna träder ut ur kyrkan
En dag att minnas
Kristin och Carl 
Tårtan pryddes på toppen med en vit ros
Jag hade fullt upp när det väl var dags för serveringen av tårtan och jag glömde helt bort att ta bilder. Detta är den bästa bilden jag fick tag på, men jag tycker ändå inte att den ger tårtan rättvisa.


Nu blev det här ett väldigt långt inlägg och ändå har jag sållat bort många bilder och dividerat fram och tillbaka på hur jag skulle skriva. Förhoppningsvis har jag fått med allt även om det har tagit lite tid. 


Jag vill också passa på att tacka Kristin och Carl för att jag fick äran att göra Er bröllopstårta, någon jag sent kommer att glömma. 


All lycka till Er !
/Elin  

3 kommentarer:

Emmelie sa...

Åhh vad fint du gjort och vilket underbart fint bröllop!!!
Duktiga du <3

Marie sa...

Har sagt det förr och säger det igen - SH*T VA DUKTIG DU ÄR!!!!!

Emma sa...

Men vad duktig du är!
Måste också säga att din syster hade en väldigt,väldigt fin klänning!!!
/Emma