måndag 20 augusti 2012

Kalljästa Frallor

Det är mycket i bakväg som jag gärna vill testa, men tiden räcker tyvärr inte alltid till. Under min semestervecka upp i Söderhamn passade jag på att testa "kalljäsning". Ett lätt sätt att få nygräddade frallor på morgonen utan att behöva ställa sig och baka. Det är ett enkelt recept som jag hittat på bloggen Tre Tjejer i Köket

Då jag befann mig i Söderhamn tog jag med mig de nygräddade frallorna hem till min syster och hennes familj, alltid roligt när man kan glädja andra med en doft av nybakt.

Jag hade tyvärr inte några frön eller gryn att dekorera med då jag inte befann mig hemma i mitt eget kök.

10 frallor:
12,5 g jäst
2 dl kallt vatten
1 msk olja (olivolja/matolja)
1 tsk salt
1 dl rågmjöl
4-5 dl vetemjöl
Vatten för pensling
Sesam/vallmo/pumpa/solrosfrö eller havregryn att dekorera frallorna med

Kvällen innan:
Smula jästen i en bunke och lös upp hel med 1 deciliter vatten.
Tillsätt resten av vattnet, olja, salt och allt mjöl.
Arbeta ihop till en smidig deg och ta upp på mjölat bakbord.
Dela degen i 10 lika stora bitar och trilla till runda bullar.
Placera på papprad plåt och täck med en kärlhandduk, ställ sedan plåten i kylen över natten.

Morgonen efter:
Sätt ugnen på 250 grader.
Pensla frallorna med vatten och garnera med önskade frön/gryn.
Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter.

Arbeta ihop degen på mjölat bakbord
Dela i 10 lika stora bitar, väg dem om du tycker det är svårt med ögonmått.
Morgonen efter när du plockar ut dem ur kylen
Pensla dem med vatten

Färdiggräddade

4 kommentarer:

ifrihet sa...

Har slagit på ugnen nu. Morsdagsfrallor! Tack för att du delade med dig av receptet. /Peter

Elin Eriksson sa...

Hoppas frallorna blev bra och att det blev en härlig morsdags frukost.

ifrihet sa...

Ja, brödet blev toppen. Vädret var på vår sida också. Frallorna serverades på altanen i ljum sommarmorgonsbris. Sjukt lyckat faktiskt.

Sedan har det blivit beställning på frukostfrallor några gånger efter det. Det är ju så väldigt lite jobb med det att det är totalt värt det. Fråga: "Arbeta ihop till en smidig deg" står det. Jag använder inte maskin för den är undanpackad för tillfället. Men degen blir ju smidig och fin ändå, speciellt om man är försiktig med mängden mjöl. Så, använder du maskin eller knådar du degen med händerna enbart?

Elin Eriksson sa...

God morgon! Vad roligt att frågar:) Jag brukar oftast använda mig av maskin till en början och därefter knåda in det sista mjölet för hand. Lättare att känna motståndet i degen med händerna och därmed minskar risken att man tillsätter för mycket mjöl. Jag förespråkar också att man gör fler moment för hand då man får en känsla för degen som man inte får när man använder maskin. Nog ren lathet från min sida att jag använder maskin :)

Lycka till nu och trevlig sommar!