lördag 24 januari 2015

Banankaka i vacker form

En riktigt saftig kaka i en väldig vacker form! I julklapp från min mamma fick jag denna Nordic Ware bakform. Vacker som en dag (och tung) är formen, jag var bara tvungen att testbaka en kaka redan veckan efter. Tillsamman med formen fick jag också en receptbok för mjuka kakor, i den valde jag ett recept på banankaka vilket jag vet brukar vara omtyckt av många på jobbet.

Januari månad har som den ofta gör gått i hälsans tecken, fokus på träning och bra mat. Jag hade oturen att åka på en tung förkylning precis när det var dags att återvända till jobbet efter jul, ingen vidare start på året. Februari månad närmar sig med stormsteg och därmed många bakvänliga högtider som alla hjärtan dag, min födelsedag och semlorna som faktiskt redan nu finns i butikerna. Verkligen något att se fram emot! 


Banankaka:
425 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
250 g rumsvarmt smör
225 g strösocker
150 g ljust muscovadosocker
4 ägg 3 mellanstora banander, mosade
2 msk mörk rom eller annan vätska
2 tsk flytande vanilj eller 1 äkta vaniljsocker
2 dl filmjölk

Ugn 175 grader C

Smöra formen med rumsvarmt smör NOGA och mjöla! (extra viktigt för formens alla mönster)
Sikta vetemjöl tillsammans med bakpulver, bikarbonat, salt och ställ åt sidan.
Vispa smör och socker poröst med elvisp eller i maskin.
Tillsätt ett ägg i taget och vispa cirka 30 sekunder mellan varje ägg.
Rör i de mosade bananerna tillsammans med rom och vaniljextrakt om du använder det, om du väljer att använda vaniljsocker kan du blanda ner det i mjölblandningen.
Rör ner filen och mjölblandningen växelvis. Börja med filen och tillsätt de andra ingredienserna med ungefär en tredjedel år gången.

Grädda kakan 1 45-50 minuter i mitten av ugnen. Testa med en provsticka, stickan ska komma ut torr.
Låt kakan kallna i formen i 10 minuter, skaka därefter formen tills dess att du hör att kakan släpper formen. Vänd upp och låt svalna.


Nordic Ware är ett amerikanskt varumärke och tillsammans med formen fick jag med instruktion för hur den ska hanteras för bästa resultat, här kommer instruktionerna:

- Formarna är unika med sina mönster och det är viktigt att vara noggrann med förberedelserna. Smörj formen med rumstempererat smör och använd en pensel för att fördela fettet jämnt. Vi rekommenderar att även ha en liten pensel till hands för att komma åt alla små detaljer.
Mjöla sedan formen med vetemjöl. Vänd på formen och skaka av överflödet.
Det är bättre att använda rumstempererat smör än smält smör eller olja eftersom det ger ett tjockare skikt som gör att kakan lättare släpper från formen. Det är även bättre att använda vetemjöl än ströbröd för att få mönstret att framträda klart.

- Undvik luftbubblor på ytan genom att sakta hälla eller skeda smeten i formen.
Knacka sedan formen på en skärbräda eller på ett annat lämpligt underlag några gånger för att få bort eventuella luftbubblor i smeten.

- Fyll formen 3/4 full. Ta en slickepott eller stor sked och för smeten till sidorna av formen samtidigt som du drar smeten lite uppåt kanten på formen. Detta gör att mönstret framträder klart och att kakan inte blir så upphöjd i mitten.

- Placera kakan i mitten av ugnen vid gräddning. Tänk på att sänka den rekommenderade temperaturen med tio grader Celsius om formen är svart eller mörkgrå. Testa med en sticka om kakan är färdiggräddad i mitten.
När kakan är färdig låt den vilka exakt 10 minuter i formen. Håll sedan formen i händerna med grytlappar eller handduk och skaka formen flera gånger tills ni hör att kakan släpper formen. Vänd sedan formen och lyft den försiktigt från kakan. När ni väl har fått loss formen kan ni placera den över kakan igen medans den svalnar.

Happy Baking!

söndag 18 januari 2015

JulmustKnäcke

Jag bakade flera olika sorters knäckebröd till jul och här kommer ytterligare ett recept.

Vill du baka brödet innan eller efter jul skulle jag inte säga att brödet smakar julmust och därmed endast passar att baka till jul, Nej Nej. Knäckebrödet passa lika bra övriga månader om året. Konsistensen är mer frasig än krispig och sötman från julmusten ger god smak.

JulmustKnäcke:
25 g jäst
200 g julmust, rumstempererad (2 dl)
45 g rapsolja (0,5 dl)
5 g salt (ca 1 tsk)
1 msk blandade brödkryddor (anis, kummin, fänkål och pomerans)
165 g grovt rågmjöl (ca 2 3/4 dl)
180 g vetemjöl (ca 3 dl)

Blanda alla ingredienser och kör i maskin i cirka 10 minuter till en smidig deg. Låt degen vila i 1-3 timmar, eller i kyl över natten.

Sätt ugnen på 180 grader C
Dela degen i 10 bitar och rulla dem till runda bollar. Kavla ut till kakor på mjölat bakbord. Kavla sedan med kruskavel eller nagga ordentligt. Grädda i cirka 15-20 minuter.
Låt de torra kakorna svalna på galler.

TIPS! Eftergrädda brödet några minuter i ugnen på 100 grader C, stäng sedan av ugnen och låt brödet vila i ugnen. Brödet blir extra krispigt/frasigt om du gör det.



Förvara ditt knäckebröd i en burk med lock, börjar kakorna bli sega torka dem igen i ugnen för att få tillbaka frasigheten.
Happy Baking!

lördag 17 januari 2015

Enkel Saffranskaka

Det här receptet är en riktig klassiker i vår familj. Mamma bakade alltid kakan med saffran till jul och övriga månader om året bytte hon ut saffran mot kardemumma. Jag fick receptet skickat till mig från syrran i julas och det gick lite för fort när jag läste igenom ingredienserna att jag smaksatte både med kardemumma och saffran. Ett mycket lyckat slarvfel kan kunde vi konstatera i efterhand.  

Då kakan inte innehåller ägg får den en fastare konsistens och kommer endast stiga marginellt under gräddning. Var noga med att stickan kommer ut torr vid gräddning för att du ska undvika en degig kaka, kakan kommer att vara riktigt saftig ändå!


Saffranskaka:
(1 långpanna)
12 dl vetemjöl
5 tsk bakpulver
4 dl strösocker
3 påsar saffran
Om du gillar kardemumma : 4 tsk kardemumma
200g smör, rumsvarmt
5 dl mjölk

Ugn 200 grader C

Smöra och mjöla en långpanna.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Kuba i smöret och för hand eller med maskin arbeta in smöret med de torra ingredienserna.
Tillsätt mjölken i omgångar och arbeta samman till en jämn smet.
Bred ut smeten i långpannan (smeten ska ej vara rinnig) och garnera med pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter eller tills stickan kommer ut torr.
Låt svalna helt och skär sedan ut lagom stora rutor.


Jag frös ner mina rutor och ett tag där trodde jag aldrig att de skulle ta slut. Vid ett flertal tillfällen tog jag med mig till jobbet samt att vi fikade hemma. Efter nyår mumsade och jag T i oss de sista bitarna och jag passade även på att fota kakan.

Happy Baking!

tisdag 13 januari 2015

Julmustbröd

Är vörtbröd ingen favorit till jul kan jag istället rekommendera att du testar det här julmustbrödet. Ett mycket smakrikt bröd som passar lika bra till grötfrukosten som till julbordet. Brödet kräver inte mycket jobb med däremot lite tid. 

Då julens nya recept på vörtbröd inte höll måttet är jag glad att jag bakade ytterligare ett bröd. Vid sista jäsningen valde jag att stoppa in brödet i kylen där det sen fick stå över natten. Jag tog ut det i rumstemperatur där det fick stå tills att ugnen var varm. Mycket lyckat resultat!

Julmustbröd:
(2 st)
Dag 1:
120 g vetemjöl (ca 2 dl)
150 g vatten (ca 1,5 dl)
25 g vetesurdeg (ca 0,5 dl) eller 0,5 g jäst

Dag 2:
degen från dag 1
500 g vetemjöl (ca 8,5 dl)
72 g grahamsmjöl (ca 1,5 dl)
330 g julmust (1 flaska à 33 cl)
3 g jäst
13 g havssalt (ca 3 tsk)
0,5 g anis (en knivsudd)
0,5 g fänkål (en knivsudd)
0,5 g kanel (en knivsudd)
3 g mald pomerans (ca 0,5 tsk)
0,5 g ingefära (en knivsudd)
Kakao att sikta över brödet innan gräddning

Dag 1:
Blanda ihop allt med visp och låt stå övertäckt i rumstemperatur 12-15 timmar.

Dag 2:
Blanda allt till en elastisk deg med god glutenutveckling i maskin, cirka 8-10 minuter. Låt degen vila i oljad bunke med lock i 50 minuter. Vik ihop degen och låt vila ytterligare 50 minuter.
Dela degen i två bitar och forma med varsam hand till två runa bröd. Låt jäsa i mjölade bunkar i 40-60 minuter. Dekorera gärna bröden med kakao med hjälp av schablon.

Värm ugnen till 220 grader C
Grädda mitt i ugnen i 35-40 minuter eller tills brödet låter ihåligt när man knackar i botten på det. (92 grader om du använder en termometer)