lördag 29 november 2014

Karlsbaderbullar med mandelmassa och äpple

Recept nummer 2 av höstens äppelbak!
Receptet kommer från Roy Fares bok Delicious, har du inte testat karlsbaderdeg innan så är det nu hög tid! Mumsiga bullar fyllda med mandelmassa och äpple, smaksatt med kanel och kardemumma.

Idag är det lördag och utöver dagens inplanerade bilvård (tvätta bilen) jag har tänkte hinna med att baka både mat- och sötebröd.
Ha en fin lördag allesammans!
Karlsbaderbullar med äpple:
(cirka 30 stycken)
Deg:
30 g jäst för söta degar
250 g mjölk (2,5 dl)
690 g vetemjöl (11,5 dl)
85 g strösocker (1 dl)
170 g rumsvarmt smör
10 g bakpulver (2 tsk)
55 g ägg (1 st)
7 g salt (1 tsk)

Fyllning:
250 g mandelmassa
180 g rumsvarmt smör
3 g grovmalen kardemumma (1 tsk)
1 syrligt äpple
3 g malen kanel (1 tsk)

1 uppvispat ägg till pensling
pärlsocker att strö på toppen

Smula jästen i en degblandare. Värm mjölken till fingervarm i en kastrull, häll den över jästen och kör tills jästen har löst upp. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta degen i 10 minuter på medelhastighet. Täck med plastfolie och låt vila i kylen cirka 30 minuter.

Lägg mandelmassan i en bunke (här använder jag matberedaren), arbeta i smöret i omgångar till en slät smet. Rör ner kardemumma i smeten.
Skala, kärna ur och tärna äpplet i bitar, lägg dem i en skål och blanda med kanel.

Kavla ut degen till en rektangel som är 48 x 40 cm på en lätt mjölad arbetsyta. Dela rektangeln i 30 bitar som är 8 x 8 cm (inget som jag lyckades med). Klicka ut eller spritsa ut fyllning i mitten på varje fyrkant, toppa med 3-4 äppelbitar. Vik hörnen över fyllningen på varje bulle och lägg i pappersformar på en plåt. Tryck till lite på mitten av varje bulle.

Ugn 220 grader C
Låt jäsa under bakduk i 45-60 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 10-13 minuter, eller tills bullarna har fått en fin gyllene färg. Låt svalna på galler under bakduk.


Bullarna serverades till min mans födelsedag där samtliga bakverk hade någon form av äpple som fyllning.  Bullar, mazariner och tårta, ytterligare ett recept kommer imorgon!


Happy Baking!

Inga kommentarer: