söndag 17 augusti 2014

Burger Buns

Hamburgare är något som ständigt käkas hemma hos oss. Allt som oftast blir det kryddstarka sambalburgare men även en och annan laxburgare brukar gästspela. Jag har en favorit som min man brukar göra och det är en laxburgare som toppas med skagen och massor med citron. MUMS!

I julas köpte jag boken HAMBURGARE OCH TEXMEX av Lena Söderström. Jag gillar speciellt alla röror, salsa och såser. Inget gör maten lika god som när det serveras en smarrig sås till. Det här receptet kommer från boken.


Burger Buns:
(6-8 bröd)
12,5 g jäst (1/4 paket)
3 dl ljummet vatten, á 37 grader
2 tsk strösocker
0,5 msk salt
3 msk mjölk
6 dl vetemjöl
50 g smör
0,5 msk bakpulver
1 ägg
sesamfrö

Ugn 225 grader C

Smula jästen i en bunke, tillsätt vatten, socker, salt och mjölk.
Blanda i 4 dl av mjölet och låt knådas i maskin på låg hastighet i 10 minuter.
Täck över med bakduk och låt jäsa 1,5 timme.

Tärna smöret och låt det ligga i rumstemperatur cirka 30 minuter under tiden då degen jäser.
Blanda 1,5 dl av mjölet med bakpulver och arbeta det samt de tärnade smöret i den färdigjästa degen, den ska bli blank och smidig. Blanda bara i lite mer mjöl om du anser att det behövs.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 6 stora eller 8 mindre bitar.
Rulla dem till bollar och lägg på papprad plåt.
Pensla med uppvispat ägg och trycka till dem med handflatan så att de inte blir för höga under gräddningen.
Strö över sesamfrö och låt jäsa utan bakduk i 15 minuter.

Grädda i mitten av ugnen 12-15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.


Denna söndagsmorgon gräddar jag Bohuslänska brödkakor. Endast 5 minuter i ugnen så det gäller att vara på sin vakt.
Ha en fin söndag!

Happy Baking!

Inga kommentarer: