fredag 20 december 2013

SaffransMazariner

Första försöket med mazariner och eftersom det är jul blev det mazariner med saffransfyllning. Receptet kommer från Roy Fares och jag har hittat det i årets julnumret av tidningen Hembakat. Fyllningen blir riktigt krämig och god, mina kollegor på jobbet gav betyget mycket väl godkänt.

För mig som inte gjort mazariner innan var det momentet där formarna ska fodras som tog lite tid och tålamod, har du bråttom och bara vill slänga ihop någonting snabbt till adventsfikat låt i så fall det här receptet vänta till en annan gång. Mazarinerna är väl värda den tid som krävs att baka dem!


Saffransmazariner:
(cirka 15 stycken)
Mördeg:
120 g smör, rumstempererat
60 g florsocker (1 dl)
180 g vetemjöl (3 dl)
20 g äggula (1 st)

Fyllning:
50 g smör
0,5 g saffran (ett kuvert)
370 g mandelmassa
100 g smör, rumstempererat
110 g ägg (2 st)
60 g äggula (3 st)
8 g vaniljsocker (1 msk)
18 g vetemjöl (2 msk)

Garnering:
100 g mandelspån
1 msk florsocker

Gör så här:
Mördeg och bottnar: Knåda samman alla ingredienser till en deg, för hand (i en bunke) eller i matberedare.
Låt vila i kylen inlindad i plastfilm cirka 20 minuter.
Knåda degen lite lätt och kavla ut mellan två bakplåtspapper, den ska vara 3-4 mm tjock. Stansa ut bottnarna och fodra mazarinformarna. Se till att degen går över kanterna, skär bort överflödig deg.

Fyllning: Sätt ugnen på 200 grader eller 180 grader (varmluft). Smält 50 g smör, blanda i saffran och ställ åt sidan.
Riv mandelmassan och rör ihop med det rumstempererade smöret, lite i taget, till en slät massa i en bunke eller matberedare.
Tillsätt de smälta smöret med saffran.
Blanda i äggen, ett i taget, blanda väl. (om du använder en matberedare kör på lägsta hastighet när ägget går i)
Tillsätt slutligen mjöl och vaniljsocker och blanda till en slät massa.

Fyll formarna och grädda:Fyll formarna med lite mer än 3/4 delar med fyllning. Strö över mandelflarn.
Grädda mazarinerna mitt i ugnen i 16-18 minuter eller tills de fått en fin gyllenbrun färg. Låt svalna helt innan du vänder ut dem ur formarna. Pudra med florsocker innan servering.


Har du inget bra mått att stansa ut bottnarna med går det också att trycka ut degen i formarna, tänk då på att försöka få ett jämnt lager deg i hela formen och jobba snabbt för att inte degen ska bli för varm (svår att jobba med om den blir för varm). Jag kavlade min deg mellan två bakplåtspapper, stansade ut bottnarna och lät allt ligga svalt några minuter. Degen släpper då smidigt från pappret och det går lättare att fodra formarna.
Mitt favoritmoment var när väl den överflödiga degen skulle skäras bort, på bara en sekund ser mazarinerna mycket proffsiga ut!

Det stod även i receptet att det mazarinerna går utmärkt att förbereda innan och frysa in ogräddade. Ta fram dem och låt dem tina i rumstemperatur och grädda när det är dags att fika.


Nu är vi här, den 20 december och endast en arbetsdag återstår. Jag har svårt att greppa vart alla veckor tagit vägen, hur gick det så fort? Kanske är det också de fyra plusgraderna och att regnet står som spön i backen utanför fönstret som gör att det är lite svårt att förstå att tomten kommer nästa vecka.

Trevlig fredag och alla lycka till med helgens julbak!

Inga kommentarer: