måndag 2 december 2013

Chokladkola fylld med polkakross

Det slog mig en dag att om man har en kola som går att forma så måste man kunna fylla den med något smaskigt. Detta slutade i rulltårtskola, hälften av kolan är fylld med polkagriskross och den andra hälften med lakrits. Möjligheterna med denna kola är oändlig, kaffeälskare som jag är skulle jag gärna vilja göra denna kola smaksatt med kaffe. Vi får se om jag hinner med det nu i december eller om det får vänta tills nästa år.

Fylld chokladkola:
1 sats chokladkola, recept finns här

Polkagriskross:
10 st polkagrisar (den hårda sorten)

Lakritsfyllning:
1 msk lakritsflakes
1 tsk lakritspulver

Gör kolan enligt receptet, bre den sedan i en rektangel på ett bakplåtspapper (du vill ha ett tunt lager) och låt svalna.
Krossa polkagrisarna (jag gjorde det i matberedaren) det blev båda fin och grovkross.
Klipp kolan på mitten på långsidan, lägg på varsitt bakplåtspapper och lägg på fyllningen.
Om du vill lägg ett bakplåtspapper ovan och använd en kavel för att verkligen få ner fyllningen i kolan.
Vik upp den långsida som är bredast och rulla som en rulltårta.
Lägg den färdiga rullen på en skärbräda och skiva lagom stora bitar med kniv.


Jag rullade den färdiga rullen i lite av polkakrosset som blev över, det skadar ju inte med lite extra topping :) För att undvika att kolorna fastnar i varandra i burken rev jag bitar av bakplåtspapper och slog in dem i, visst det tar lite tid men det blir väldigt fint och är också trevlig när man kan ta en kola utan att hela burken följer med :)


Jag hade lakritsflakes hemma sedan tidigare marängbak, det fungerar säkert lika bra med bara lakritspulver. Det jag gillar däremot är att man få in en annan konsistens i kolan, något som bryter av, det tycker jag är trevligt. Ett annat alternativ skulle också kunna vara turkisk peppar, godiset innehåller både pulver och den hårda karamellen. Det borde bli ännu bättre faktiskt!

Jag valde rött presentsnöre till polkakolan och svart snöre med vita prickar till lakritskolan, klippte också snöret på mitten för att det inte skulle bli så tjockt. Avslutningsvis la jag dem i glasburkar och de fick etiketter.


Idag fick mina kollegor vara försökskaniner och av det jag hörde så smakade det riktigt bra, de fick även testa saffransgifflarna jag bakade för någon vecka sedan. T var däremot besviken över att jag tog med gifflarna som fanns kvar till jobbet, så det lär bli en till nu i helgen.

Dags att avrunda, tack för titten och trevlig kväll!

2 kommentarer:

Ester Larsson sa...

Åh, vilken smart idé! riktigt fiffigt och säkert gott! //Ester ♥ ett kreativt liv

Elin Eriksson sa...

@Ester, tack så mycket!! Visst är det en rolig idé, och så enkelt! Fin julklapp tänker jag också :)

/Elin