söndag 24 november 2013

Saffransgifflar

Fortfarande söndag kväll och jag sitter i köket och känner doften av skinkan som bakas i ugnen. Jajemen, årets första julskinka kommer att invigas ikväll! Mörkret har lagt sig och då jag klev in i sovrummet möttes jag av skenet från grannarnas fönster. De röda gardinerna är uppe och stjärnorna strålar, det är inte bara jag som smygstartar :)

I veckan köpte jag tidningen Hembakat, det var ett extra tjockt nummer inför julen och behöver du lite inspiration kan jag rekommendera detta nummer. Många bra recept och jag har bara under helgen testat två av dem. Receptet på saffransgifflar kommer från tidningen och de blev riktigt saftiga och goda! Ett bra alternativ till lussekatter till lucia.


Saffransdeg:
50 g jäst
100 g smör
1 g saffran (2 påsar)
3 dl mjölk
1 ägg
100 g kesella
1 dl strösocker
0,5 tsk salt
10-11 dl vetemjöl

Fyllning:
150 g smör, rumsvarmt
1 dl florsocker
2 msk vaniljsocker

Topping:
1 ägg till pensling
ca 40 g smör till pensling
ca 1 dl strösocker

Ugn 250 grader C

Smula jästen i en bunke
Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffran, tillsätt mjölken och värm till 37 grader C.
Häll degvätskan över jästen och rör tills den löst sig helt. Tillsätt ägg, kesella, socker, salt och nästan allt mjöl. Knåda till en elastisk del i maskin eller för hand. Degen ska vara ganska kladdig med släppa bunkens kanter/bakbordet när den är klar.
Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 40 minuter.

Vispa under tiden samman fyllningen.
Dela smöret i mindre bitar och vispa krämigt med en elvisp, tillsätt vaniljsocker och florsocker och fortsätt vispa till en jämn smet. Låt stå i rumstemperatur.

Vänd upp degen på lätt mjölat bakbord, dela på hälften och kavla ut degen så att den blir cirka en centimeter tjock.
Jag kavlade en rektangel, delade den på tre och skar sedan ut trianglar. Bred på fyllningen och rulla ihop dem, börja från den breda änden. (I receptet står de att de ska vara 7 centimeter breda, jag valde att göra hälften av gifflarna större och andra hälften något mindre)

Lägg dem på papprad plåt och låt jäsa ytterligare 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och grädda i 250 grader cirka 8 minuter, de ska få färg men akta så det inte blir för mörka. Låt svalna på galler.

När gifflarna har svalnat smält smör, pensla dem och doppa sedan i strösocker.


Det blev en hel den bilder i det här inlägget och jag hoppas det kan hjälpa några av er längs vägen. Det var första gången för mig med triangelformade bullar och jag fick ärligt talat tänka till mer än en gång innan jag började skära i degen. I tidningen står det att man ska bre fyllningen över dela degen och därefter skära ut trianglarna, jag testade men tycker nog ändå att det räcker med fyllning i mitten på varje triangel. Testa dig fram!


När gifflarna var klara packade jag ner några i en av mina kära plåtburkar och så tog vi bilen till svärmor och svärfar. Saffransgifflarna var smakade utsökt med en kopp kaffe och för alla er som redan nu frågat efter receptet finns det nu här.

Resten av bullarna stoppade jag in i frysen, vill inte riskera att de ligger framme och blir torra.
Nu ska jag återgår till skinkan, snart dags för griljering!

4 kommentarer:

Evas Baknings Svammel sa...

Jag har bakat de här gifflarna idag, efter inspiration av dig, men tyvärr var jag inte lika skicklig som du.
Mina blev rätt fula men himmelskt goda i och för sig ;)

Elin Åslund sa...

@Eva, visst blev det goda. Såg att du hade mandelmassa i dina också, kan tänka mig att de blev ännu saftigare då! Jag kommer nog att göra en omgång till innan jul och då kanske det kan bli med mandelmassa. Tack för tipset! //Elin

Ester sa...

Det ser såå gott ut!

Elin Åslund sa...

@Ester, i ärlighetens namn kan jag också meddela att de är lika goda som de ser ut att vara!

Fin första advent! //Elin