söndag 25 augusti 2013

Tillbakablick

Veckan har verkligen bjudit på fina dagar, solens strålar som värmer när man lämnar lägenheten för att ta sig till jobbet. Och även om inte samma värme finns kvar i solstrålarna på det ytliga planet, värmer det fortfarande i sinnet när man möter ännu en dag av "sommar".

Det har redan blivit mycket mörkare på kvällarna och jag har inte tänkt så mycket på det förrän nu i onsdags. Jag stod i köket och bakade kladdkakor och när jag väl var färdig och skulle föreviga härligheterna inser jag att dagsljuset har flytt och mörkret anlänt. Klockan var strax efter åtta och jag trodde nog att det fortfarande skulle vara ljust. Nu börjar den perioden av året när de få timmar av dagsljus vi bjuds på ofta inträffar på tider när man inte befinner sig i hemmet, i alla fall om man ser till arbetsveckan. Helgerna blir heliga och dagsljuset något man ständigt jagar. Jag har inget emot den murriga hösten eller den kalla och mörka vintern, jag tycker att alla årstider har din charm. Det jag däremot saknar under den kommande halvan av året är just dagsljuset och de vackra bilder som kommer med det.


Det börjar bli dags att blicka tillbaka på alla fina minnen sommaren burit med sig och för mig är Gotland ett av dem. Inte sedan jag gick i tredje klass har jag besökt ön och de få sekvenser jag minns från det besöket är inget som går att jämför med upplevelsen idag. Då var det lek och bus dagarna i ända på Kneippbyns sommarland, idag njuter jag av de vackra gränderna i Visby, naturen, byggnader, god mat med mera. Tiderna förändras och vi med dem.


Givetvis besökte vi glassbaren som ligger nere i Visby hamn, vi trodde först att det var Sveriges största glassbar vi satt på. Det visade sig senare att den låg vägg i vägg med glassbaren vi besökt. Det var givet att vi även skulle testa den andra glassbaren vilket vi gjorde en av de andra dagarna. Vad roliga vi människor är ibland, man besöker en glassbar med över 130 smaker också ändå väljer man glass man vet att man tycker om, jag som älskar kaffe valde en kaffeklass med kaffetopping. T:s lillebror valde de smaker han alltid annars väljer, hans resonemang: då blir man inte besviken. 


Anledningen till att det blev Gotland i sommar var att T:s kusin skulle gifta sig i Gammelgarn och då vi ändå skulle ta båten över bestämde vi oss för att tillbringa en hel veckan på ön. Vi hyrde en stuga på östkusten, T, jag och hans familj. En jättefin stuga mitt ute i skogen i Histilles.

Det blev flera besök in till Visby och även fast Almedalsveckan var i full gång tyckte jag inte att det var överdrivet mycket folk, med undantag för i just Almedalen. I övrigt innanför stadsmuren var det inga problem att ta sig kring, bara trevligt med folk i rörelse.


En av dagarna var det lite mulet väder med lätt regn och vi valde då att åka ut till Ljugarn och besöka raukarna, naturen i området bjöd på vackra vyer och kameran gick varm.


En promenad längs ringmuren kan varmt rekommenders, cirka 3,5 kilometer lång är den och en av Nordeuropas bäst bevarade stadsmurar, även en viktig del av världsarvet. Över 700 år gammalt och kostnaden att underhålla den årligen sägs ligga kring 775 000 kronor. Otroligt att den fortfarande står där!


Sista dagen på Gotland bjöd på riktigt vackert väder, vi passade då på att besöka stranden. Det var så pass varmt att till och med jag gick ner en sväng i vattnet för att svalka mig. I Sverige händer det inte många gånger per år vill jag lova, denna sommar däremot har varit ett undantag.


Efter några timmar på stranden stannade vi vi en av fiskebodarna och åt lunch. Utöver ett stora fisk och skaldjursutbudet fanns det grönsaker, dryck och potatissallad att köpa i den lilla fiskaffären. Ville man äta där fick man även tallrik och bestick med sig, det blev en lunch jag sen kommer att glömma. Utsikten, smakerna, blå himmel och sol. Svensk sommar på riktigt!


Gotland kryllar av gårdsbutiker som erbjuder ett stort utbud av sommarens bästa. Lök, sallad, zucchini, tomater, jordgubbar med mera. Jag tror faktiskt att vi grillade varje kväll och jag hade glömt hur gott det är med grillad lök, massor med grillad lök har det blivit i sommar.


GRILLAT, MUMS!En eftermiddag gick vi genom skogen för att komma ner till vattnet. Vi följde en stig som ledde oss fram till en kohage där vi klättrade över och fortsatte ner mot vattnet. Som tur var träffade vi inte på några kor, jag däremot trampade i en fortfarande varm hög med kobajs. Det blev att skura mina skor rejält när vi kom hem sen.

När vi väl nådde vattnet var det skönt att ta av sig skorna och svalka fötterna. Vi kunde gå ganska långt ut då det var långgrunt och i samband med det också behaglig värme i vattnet :) Härliga bilder!


Vigseln tog plats i Gammelgarns kyrka och bröllopsfesten i bygdegården intill. Till middagen helgrillat lam, jag som inte äter lam slickade min tallrik, riktigt fin mat. All lycka till brudparet och den inom kort nya familjemedlemmen.


Det här var min sommar på Gotland, över sju veckor sedan nu. Nästa veckan blir vecka åtta tillbaka på jobbet och de vardagliga rutinerna går på autopilot sedan några veckor tillbaka. Nu gäller det att planera in lite roliga saker att se fram emot i höst, en stor händelse är att jag åter ska bli moster.

Dagen har precis börjar och jar har mycket att stå i, ÄLSKAR söndagar!

3 kommentarer:

Bland bakverk och kastruller sa...

Vilka härliga bilder och vilken härlig vistelse ni hade på Gotland. Jag har bara varit på Gotland en gång när jag var liten!!'Kram

Elin Eriksson sa...

Får vi en sommar som denna nästa år kan jag verkligen rekommendera dig ett besök. kram!

Emmelie sa...

Jag gick helt bananas bland glass smakerna där förra sommaren och valde bla en med popcorn smak ;)
Vi vill planera roligheter! På fredag ses vi ❤