måndag 12 augusti 2013

Glutenfria Browniemuffins

Att baka utan mjöl är ingenting jag vanligtvis ägnar mig åt. En riktig utmaning blev det därför när en kär "glutenintolerant" vän till mig fyllde 30 och jag fick frågan av min syster om inte jag kunde baka något gott. Det blev två sorters bakverk, denna browniemuffins (ska också gå att göra i långpanna) samt en whoopie med kokos, lime och jordgubbar. Något som kan vara BRA att tänka på just gällande det här receptet är att muffinsen helt saknar textur. Bakverket håller inte ihop på samma sätt, sval förvaring är därför att rekommendera!

Vill man kan man också hacka i sina favorit nötter, jag valde att inte göra det då vi var ett större sällskap och jag var osäker på om alla tålde nötter. Endast några få bilder från provbaket finns på slutresultatet, i slutet på inlägget kommer ni förstå varför.

Jag valde att baka minimuffins, älskar storleken!
Glutenfria brownies:
(en långpanna eller många plåtar minimuffins)
8 ägg
400 g rörsocker
600 g mörk choklad, smält
400 g smör, smält
200 g maizena
50 g flytande honung

Ugn 175 grader C

Hacka chokladen grovt, smält smöret i kastrull på spisen och vänd ner chokladen och rör till en slät chokladsmet. Låt svalna.

Vispa ägg, socker(farinsocker fungerar också om du inte har rörsocker) och honung vitt och pösigt. Vispa i chokladsmeten och se till att du får en jämn smet. Sikta i maizena och vänd samman. (här valde jag att sila smeten i en finkornig sil för att undvika klumpar av maizena).

Fyll en muffinsplåt med två formar och provgrädda! En full plåt tog cirka 10 minuter för mig att bli klar. OBS! de ska fortfarande vara kladdiga i mitten när du tar ut dem ur ugnen. Väljer du att göra en långpanna smörj då plåten med smör eller olja innan du fyller den med smet.

Ställ kallt snarast möjligt och förvara sedan i kyl/sval.

Massor med choklad!

Vänd samman maizenan med smeten

Lyckas man inte vända ut maizenan går det också bra att sila smeten en omgång
Tips för att baka dessa godbitar:
- Glöm allt du kan om att baka med mjöl
- Ta ut dem ur ugnen när du vanligtvis brukar vänta två minuter till
- Förvara svalt snarast möjligt


Jag måste ändå säga att jag var helt klart nöjd med mitt första aktiva val av glutenfritt bakverk, även om jag längs vägen svor några ramsor och mina första "testmuffins" åkte ner i soporna. Dagen efter när jag tog en mumsbit direkt ur kylen kunde jag inte annat än känna mig lite stolt. 

Tyvärr slutar inte historien där, nej nej. Vi skulle fira 30-åringen i Rålambshovsparken i Stockholm och det var en underbar dag, gassande sol och riktigt varmt. Sommaren har varit fantastisk på alla sätt vädermässigt, just den här dagen däremot var det snudd på att jag fällde några tårar när jag såg hur mina brownies sakta började klättra ut ur formarna. 30-gradig värme och sol är INGET jag vill råda någon att utsätta detta bakverk för. Som tur var gjorde jag det kloka valet att inte toppa muffinsen med någon frosting, bara tanken på hur det skulle ha sett ut ger mig kalla kårar.

Nu kanske några av er tycker att jag överdriver lite, det är bara muffins vi talar om. Värre saker händer, jag vet. Jag kan däremot inte låta bli att tycka det är så himla tråkigt när jag lagt ner tid för att göra någon glad och endast har en chokladsoppa (aningen överdrivet) att visa upp. 

Födelsedagsbarnet var nöjd och burken med spraygrädde som jag köpt med som topping fullbordade bakverket. Stort grattis igen S, se nu till att bjuda på lite kyligare väder nästa år så kanske också jag har en sportslig chans!

4 kommentarer:

diana sa...

Hejsan! Hittade just hit till din blogg, och måste säga att du är duktig! :) Fina tårtor du gör. Måste dock säga min åsikt, att enligt mig, så stämmer inte dina tips om att baka glutenfritt, ALLS. Jag har bakat nästan enbart glutenfritt sedan 2005, och jag använder alltid samma recept som till "vanliga" bakverk, men byter ut mjölet till glutenfri mjölmix. Och det är nog väldigt sällan det misslyckas. Har dock aldrig bakat med maizena, så kan inte uttala mig om huruvida de bakverken kryper ur formarna eller flyter ut till soppa, men måste säga att det låter nog lite...hmm. Och angående gräddningstiden, så själv tycker jag att iallafall i min ugn, så behöver glutenfria bakverk gräddas längre än bakverk med vetemjöl..men det e nu bara min åsikt/erfarenhet :), så inget illa menat!

Elin Eriksson sa...

Hej Diana, tack för dina fina ord om bloggen. Som jag skriver i inlägget har jag inte mycket vana i att baka glutenfritt. Min tanke var att hitta ett recept som var ämnat just för glutenintoleranta, inte ta ett recept och byta ut ingredienser (bra tips ändå att det fungerar lika bra). Jag fick tipset om detta recept från en vän och jag har sedan försökt skriva precis hur jag upplever det. Det kanske kan misstolkas att det gäller ALLA glutenfria bakverk, jag har därför uppdaterat lite i inlägget för att understryka att det endast gäller detta recept.

Om du testar baka dessa får du gärna återkoppla hur du upplever dem, har man vanan inne att baka glutenfritt kanske slutresultatet blir annorlunda?

Ha en bra dag!
//Elin

diana - tårtmakartösen sa...

Okej :) Tyckte nog att det kom klart fram vad du tyckte om just dessa cuppisar, så det var ju bra! :) Men jag syftade mest på dina tips om att baka glutenfritt, när jag sa att enligt mig stämmer inte dom påståendena alls. Det där om att man ska glömma allt man kan om att baka med mjöl, och ta ut dem från ugnen mär man vanligtvis väntar två minuter till..

Elin Eriksson sa...

Hej igen, du får helt enkelt testa och se om tipsen stämmer eller ej:)
Trevlig kväll!